E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκόπηση Open: Προβάδισμα 5,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η άποψη των πολιτών για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Δημοσίευση 26/1/2023 | 20:33

Δημοσκόπηση Open: Προβάδισμα 5,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open διενήργησε η MRB και σε αυτή καταγράφθηκε ένα προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Open εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η πλειοψηφία ζητεί να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια στις προσεχείς εκλογές, ενώ απαντούν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,4 μονάδες με τα ποσοστά των κομμάτων να καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 32,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,4%
  • ΚΚΕ: 5,4%
  • Ελληνική Λύση: 4,8%
  • ΜέΡΑ25: 3,1%
  • Κόμμα Έλληνες: 2,7%
  • Αναποφάσιστοι: 9,1%

Το 63% συμφωνεί στο να απαγορευτεί δια νόμου η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, ενώ το 26,3% διαφωνεί.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4% (άνοδος 1,2 μονάδας σε σχέση με το Νοέμβριο). «Κανένας από τους 2 απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες

Οι πολίτες οι οποίες συμμετείχαν στην δημοσκόπηση σε ποσοστό 88,6% απάντησαν πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ενώ το 31,6% θετική εικόνα. Το 23,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Τα βασικότερα προβλήματα των πολιτών

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες:

  • Ακρίβεια 46,3%
  • Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
  • Ανεργία 11,3%
  • Ελληνοτουρκικά 8,2%
  • Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%

Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού

Στην απάντηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (6,7% σίγουρα ναι, 19,4% μάλλον ναι).

Επιπρόσθετα, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο: Συνελήφθη ο πατέρας του ιδιοκτήτη

Ελλάδα 16.01.2026
Αφαντος ο 39χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε πατέρα και γιο

Πώς δρούσε η συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ

Ελλάδα 16.01.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες άνδρας που είχε εμπλακεί στη δολοφονία με καλάσνικοφ των δύο αστυνομικών φρουρών στην περιοχή του Ρέντη το 2011

Πέθανε ο «Ποπάι» της Βραζιλίας, με τα μπράτσα μεγαλύτερα από το κεφάλι του

Κόσμος 16.01.2026
Το παράδειγμά του προειδοποιούσε για τους κινδύνους μη εγκεκριμένων ουσιών

Σύλληψη μοντέλου στην Αττική: Ο ρόλος του σε ένοπλες ληστείες

Ελλάδα 16.01.2026
Η αστυνομία εξιχνίασε 12 περιπτώσεις ληστειών στην Αττική - Η συνολική λεία ξεπερνά το ποσό των 8.960 ευρώ

To TikTok βάζει νέο φίλτρο για τον εντοπισμό χρηστών κάτω των 13 στην ΕΕ

Κόσμος 16.01.2026
Το σύστημα αξιολογεί το προφίλ, το περιεχόμενο και τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής, ώστε να εντοπίζει λογαριασμούς που φαίνεται να ανήκουν σε παιδιά κάτω των 13

Πέθανε η Μέλπω Ζαρόκωστα

Ελλάδα 16.01.2026
Σε ηλικία 92 ετών

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Ελλάδα 16.01.2026
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Tech + Science 16.01.2026
Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών

Αδημοσίευτο βίντεο από φυλή που ζει απομονωμένη στον Αμαζόνιο: «Σκεφτόμουν από πού θα έρθει το βέλος»

Κόσμος 16.01.2026
Τελικά η απειλή που ένιωσαν μετατράπηκε σε περιέργεια