E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκόπηση Open: Προβάδισμα 5,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Η άποψη των πολιτών για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Δημοσίευση 26/1/2023 | 20:33

Δημοσκόπηση Open: Προβάδισμα 5,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open διενήργησε η MRB και σε αυτή καταγράφθηκε ένα προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Open εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η πλειοψηφία ζητεί να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια στις προσεχείς εκλογές, ενώ απαντούν πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 6,4 μονάδες με τα ποσοστά των κομμάτων να καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 32,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26,3%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,4%
  • ΚΚΕ: 5,4%
  • Ελληνική Λύση: 4,8%
  • ΜέΡΑ25: 3,1%
  • Κόμμα Έλληνες: 2,7%
  • Αναποφάσιστοι: 9,1%

Το 63% συμφωνεί στο να απαγορευτεί δια νόμου η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, ενώ το 26,3% διαφωνεί.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4% (άνοδος 1,2 μονάδας σε σχέση με το Νοέμβριο). «Κανένας από τους 2 απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

Τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες

Οι πολίτες οι οποίες συμμετείχαν στην δημοσκόπηση σε ποσοστό 88,6% απάντησαν πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες σε ποσοστό 45,2% έχουν αρνητική εικόνα για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, ενώ το 31,6% θετική εικόνα. Το 23,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Τα βασικότερα προβλήματα των πολιτών

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες:

  • Ακρίβεια 46,3%
  • Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
  • Ανεργία 11,3%
  • Ελληνοτουρκικά 8,2%
  • Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%

Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού

Στην απάντηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (6,7% σίγουρα ναι, 19,4% μάλλον ναι).

Επιπρόσθετα, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.