E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκάρει νέο βίντεο ‑ ντοκουμέντο με εργασία ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου

Στο φως της δημοσιότητας εικόνες που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για παιδική εργασία σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου

Δημοσίευση 7/12/2022 | 17:53

Σοκάρει νέο βίντεο ‑ ντοκουμέντο με εργασία ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου

Νέα καταγγελία για τις συνθήκες που βίωναν ανήλικοι στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με βίντεο ντοκουμέντο για παιδική εργασία που αποκαλύπτει το MEGA και το Live News.

Πρόκειται για εικόνες που σοκάρουν με μικρά παιδιά να κάνουν αγροτικές εργασίες σε ένα χωράφι κάτω από τον καυτό ήλιο και τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς.

Στα χωράφια της δομής

«Δεν κάναμε τίποτε άλλο εργασία, σχολείο, δουλειά, σχολείο».

Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν.

Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ. δε δουλεύει ο Κώστας, δε θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση».

Με φτυάρι μεγαλύτερο από το μπόι του, ένα παιδί τάξης γυμνασίου κάνει αγροτικές δουλειές στη δομή της «Κιβωτού».

Ένα άλλο φανερά εξουθενωμένο από τη δουλειά και τον ήλιο μετά βίας μπορεί να σηκώσει το φτυάρι.

«Μην το βλέπετε τώρα που κάθεται. Γενικά δεν κάθεται. Κάνει αυτό εδώ μαζί με τον (…). Όλο αυτό εδώ το έκαναν πρώτα με τσουγκράνα και μόλις τελειώσει με την τσουγκράνα να δει πού χρειάζεται ξεχορτάριασμα με το χέρι πάντα».

Είναι μια δομή γεμάτη παιδιά κι όμως δεν ακούγονται παιδικές φωνές και γέλια. Ο μοναδικός ήχος που ακούγεται στην τεράστια αγροτική έκταση είναι αυτός από τις τσάπες.

Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι. Πάρα τον ήλιο και τον καύσωνα, τα παιδιά «είλωτες» συνεχίζουν ακάθεκτα.

«Κυρία (…) και ο (…) έχει κάνει εδώ βλέπετε όλες τις γούρνες με το χέρι του. Όχι με την τσάπα με αποτέλεσμα να μη χαλάσει καθόλου χώμα και ούτε να χαλάσει τις γούρνες. Έκανε μέχρι εκεί που τον βλέπετε».

Η παιδαγωγός επιβλέπει από το δροσερό της γραφείο τη δουλειά των παιδιών. Ζητά κι άλλα βίντεο από την ανατολική πλευρά του κτήματος.

«Να κυρία (…) εδώ είναι το ολοκληρωτικό. Το βλέπετε και τώρα ο (…) και (…) έχουν κάνει κι εδώ κυρία (…) από ό,τι βλέπετε. Αρκετά καλά. Να το, τελειώνουν κι αυτό σε κανένα δεκάλεπτο λογικά και θα σταματήσουν από εδώ».

Το κλαδευτήρι θάμνων σκεπάζει όλους τους ήχους. Λίγες ώρες μετά, το μικρό παιδί της «Κιβωτού» έχει ολοκληρώσει όλη την μπορντούρα.

«Κυρία (…) ο (…) έκανε με το ηλεκτρικό θαμνοκοπτικό βλέπετε που εδώ είναι ολόισιο. Όλο οπότε έγινε κι αυτό».

Σειρά έχει… η αποθήκη

Όλα αυτά μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι. Ακολουθεί μίση ώρα διάλειμμα για φαγητό πριν αρχίσει νέα εργασία με το κουβάλημα στις αποθήκες.

«Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά».

«Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα».

Οι 15χρονοι εκδορείς

«Είπαμε ο σβέρκος ο λαιμός είναι το καλύτερο κρέας του ζώου γι’ αυτό υπάρχει και η παροιμία που λέει ‘ψώνισα από σβέρκο’».

Είναι οι 15χρονοι εκδορείς που εκπαιδεύονται να βγάζουν το δέρμα από το σφαγμένο αρνί.

«Τα παιδιά ξετομαριάζουν ένα αρνί και βλέπουμε ότι πάνε πολύ προσεκτικά. Όπως πρέπει με λεπτομέρεια. Μπράβο παιδιά».

Κάθονται αντικρυστά, και με κοφτερά μαχαίρια ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες.

«Βάλε το χέρι τώρα εδώ μέσα και τράβα το δέρμα προς τα κάτω. Με το ένα χέρι κρατάς κόντρα το αρνί και με το άλλο τραβάς όχι μην τραβάτε και οι δυο θα χαλάσει ο γάντζος».

Εκτός αυτών, τα παιδιά έφτιαχναν τα δικά τους τυριά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γιάννης Τσουκαλάς για το ξύλο στη Σερβία: «Ήταν συνδεσμίτες – Μου έρχονταν από παντού»

Ελλάδα 30.12.2025
Τα δραματικά λεπτά του ξυλοδαρμού του περιγράφει ο Έλληνας πρωταθλητής Γιάννης Τσουκαλάς, ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ για την ταλαιπωρία χιλιάδων εκδρομέων παρά τα ανοιχτά μπλόκα

Ελλάδα 30.12.2025
Η ΕΛ.ΑΣ απορρίπτει τους ισχυρισμούς εκδρομέων περί αποκλεισμού του οδικού δικτύου – Η ανακοίνωση για την ταλαιπωρία παρά το γεγονός πως τα μπλόκα είναι ανοιχτά

Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Προφυλακίστηκε ο γιος της

Ελλάδα 30.12.2025
Έπειτα από εξαντλητική ανακριτική διαδικασία οκτώ ωρών, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, παρά την πλήρη άρνηση των κατηγοριών από την πλευρά του κατηγορουμένου

Βόλος: Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Αλιβέρι Νέας Ιωνία

Ελλάδα 30.12.2025
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό ενός ατόμου

Τέλος οι παλιοί λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ – Δείτε πώς αλλάζουν οι τιμές νερού από τη νέα χρονιά!

Ελλάδα 30.12.2025
Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας, αφενός θα περιορίσει τις άσκοπες απώλειες νερού στο δίκτυο και αφετέρου θα συγκρατήσει την περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων μέσω κυκλικής χρήσης νερού από μη οικιακούς καταναλωτές

Google: Προχωρά σε αλλαγή ‑ τομή στο Gmail

Κόσμος 30.12.2025
Η Google ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα των χρηστών της υπηρεσίας email

Καταργούνται τα χάρτινα εισιτήρια στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ, τι αλλάζει

Ελλάδα 30.12.2025
Οι επιβάτες μπορούν να εκδώσουν άυλο εισιτήριο μέσω της εφαρμογής «OSETH Bus Mobile App»

Το «τσουνάμι» παρενόχλησης που δέχτηκε επιστήμονας για το ταξίδι της στο διάστημα με την Blue Origin

Κόσμος 30.12.2025
«Ένα όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη» - «Θάφτηκαν όλα κάτω από μια χιονοστιβάδα μισογυνισμού»

Μήνυση για διαρροή προσωπικών δεδομένων κατέθεσε ο Γιώργος Μπότας: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Ελλάδα 30.12.2025
Ο αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων, Γιώργος Μπότας. έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης» απέναντί του

Πρωτοχρονιά στην Αθήνα: Πού θα κάνετε δωρεάν αλλαγή χρόνου με Φουρέιρα, Κλαυδία και Μαραβέγια

Ελλάδα 30.12.2025
Αναλυτικά οι εορταστικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά την τελευταία μέρα του χρόνου

Σε τραγωδία εξελίχθηκε χριστουγεννιάτικο δείπνο στην Ιταλία: Νεκρές μητέρα και κόρη

Κόσμος 30.12.2025
Έλαβαν δύο φορές εξιτήριο από το νοσοκομείο

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να «ανοίξουν» τα μπλόκα των αγροτών

Πολιτική 30.12.2025
Με διατάξεις και πρόστιμα η «απάντηση» στα μπλόκα