E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Αγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2022 | 15:29

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Άγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται στα τελικά στάδια», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το εθνικό νόμισμα, η τουρκική λίρα, έχει υποχωρήσει απότομα, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 85% τον περασμένο μήνα. Οι τουρκικές αρχές έχουν υιοθετήσει διάφορα οικονομικά μέτρα, όπως η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα -κάτι που επικρίνεται έντονα από εγχώριους και διεθνείς οικονομολόγους- αλλά δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τη δεινή κατάσταση της χώρας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταλήξει σε οικονομικές συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει ανταλλάξει συνάλλαγμα με το Πεκίνο για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Ντόχα για 15 δισεκατομμύρια δολάρια και με το Άμπου Ντάμπι για 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί επίσης εδώ και αρκετούς μήνες να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με στόχο την επίτευξη οικονομικών συμφωνιών. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έφερε ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα «υψηλότερα επίπεδα» - υπαινισσόμενος τον Σαουδάραβα ηγέτη - ότι σχεδίαζαν τον θάνατο του αρθρογράφου της Washington Post, προκαλώντας διπλωματικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέλεξαν να σταματήσουν τις δραστηριότητες των τουρκικών σχολείων στο βασίλειο, καθώς και να διατάξουν ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Ωστόσο, η προβληματική οικονομία της Τουρκίας οδήγησε τον Ερντογάν να συμφιλιωθεί με το Ριάντ, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε μια επίδειξη κατευνασμού με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, της πρώτης μετά από πέντε χρόνια. Πριν ταξιδέψει στο Ριάντ, η τουρκική δικαιοσύνη έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης Κασόγκι.

Σαλμάν στην Άγκυρα

Στη συνέχεια, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποδέχθηκε πρόσκληση του Ερντογάν και ταξίδεψε στην Άγκυρα τον Ιούνιο για να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή», επιτυγχάνοντας «πλήρη εξομάλυνση» και «επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο», δήλωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος. Μόλις άνοιξε αυτή η νέα εποχή, το Ριάντ ήρε το αδήλωτο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, αυξάνοντας το διμερές εμπόριο. Ομοίως, ο Halil Özcan, πρόεδρος της τουρκοσαουδαραβικής επιτροπής φιλίας του τουρκικού κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η συμφιλίωση μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ θα συμβάλει «σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα».

Πρόσφατα, ο Ερντογάν και ο Μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν ξανά στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος 28.02.2026
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος 28.02.2026
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος 28.02.2026
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα 28.02.2026
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Σε κατάσταση συναγερμού η Euroleague

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο αγώνας της Τρίτης Χάποελ Τελ Αβίβ – Παρί θα γίνει στη Σόφια εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια στο Ισραήλ – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Κόσμος 28.02.2026
Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Ελλάδα 28.02.2026
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών

Εγκαταλείπουν μαζικά στην Τεχεράνη οι Ιρανοί: Ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, δείτε φωτογραφίες

Κόσμος 28.02.2026
Ο ανώτατος φορέας εθνικής ασφάλειας του Ιράν είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πόλη για λόγους ασφαλείας