E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοπλιστικά: Ισραηλινοί πύραυλοι στο Αιγαίο

Τα εξοπλιστικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/12/2022 | 16:56

Εξοπλιστικά: Ισραηλινοί πύραυλοι στο Αιγαίο

Η απόφαση του «Πενταγώνου» να προχωρήσει στην απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων ακριβείας Spike φέρνει ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ

Τα εξοπλιστικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ. Με τη σχέση των δύο χωρών να χαρακτηρίζεται στρατηγική και εξαιρετικά στενή, ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών και κυβερνήσεων, όπως συνηθίζουν να υπογραμμίζουν ισραηλινές διπλωματικές πηγές, το νέο συμβόλαιο που δρομολογείται προς υπογραφή δεν μπορεί παρά να είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα. Ο λόγος για την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απόκτηση των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας Spike NLOS. Με τους αρμοδίους να υποστηρίζουν ότι το ζήτημα είχε κολλήσει στη γραφειοκρατία, λόγω «κωλυσιεργίας των υπηρεσιών» επί σειρά μηνών.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες έκλεισαν χθες με την επίσκεψη του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Αμίρ Εσελ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με τη σύμβαση να μπαίνει σε τροχιά υπογραφής και ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας να μιλάνε για ζήτημα ελαχίστων ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους. Τα εν λόγω πυραυλικά συστήματα ακριβείας τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό μονάδων από τον Εβρο μέχρι τα νησιά. Με αρμόδιες πηγές του «Πενταγώνου» να μιλάνε για ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας, που σφραγίζει αμυντικά την περιοχή σε αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ζώνη για τις εχθρικές δυνάμεις. Το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα.

Ευελιξία
Να σημειωθεί ότι ο χειριστής των Spike NLOS έχει στα χέρια του ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να ελέγχει με την ίδια ευκολία νύχτα και μέρα, έχοντας την εικόνα της πορείας του σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενώ θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο.

Ενα όπλο που μπορεί να χτυπά μακρινούς ή κρυμμένους στόχους ακόμα και χωρίς οπτική επαφή. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες στόχου. Ενα όπλο που θεωρείται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση «αλλαγής του παιχνιδιού» υπέρ της ελληνικής πλευράς. Το γεγονός δε ότι μπορούν να μεταφερθούν από διαφόρων ειδών πλατφόρμες κάνει τους εν λόγω πυραύλους ακόμα πιο ευέλικτους, ενώ μπορούν να προσβάλουν πολλά είδη στόχων.

Τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα έχουν πάρει την απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο η συμφωνία κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τον απερχόμενο ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, να προειδοποιεί τον ΥΕΘΑ στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα πως αν δεν γίνουν ενέργειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα έχανε τη σειρά καθώς και την τιμή την οποία είχε κλειδώσει. Οι εντάσεις και το παρασκήνιο προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» δεν έλειψαν, σε μια περίοδο μάλιστα που η Αθήνα δεν ήθελε να δημιουργήσει την παραμικρή «σκιά» στη σχέση της με το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και σε σχέση με το ζήτημα των κορβετών τις οποίες έχει αποφασιστεί να προμηθευθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Χθες ήταν η σειρά των Ιταλών να περάσουν την πόρτα του ΥΠΕΘΑ, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι Γάλλοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα Χτες
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

Κόσμος Χτες
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία