E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξοπλιστικά: Ισραηλινοί πύραυλοι στο Αιγαίο

Τα εξοπλιστικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/12/2022 | 16:56

Εξοπλιστικά: Ισραηλινοί πύραυλοι στο Αιγαίο

Η απόφαση του «Πενταγώνου» να προχωρήσει στην απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων ακριβείας Spike φέρνει ακόμα πιο κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ

Τα εξοπλιστικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και Ισραήλ. Με τη σχέση των δύο χωρών να χαρακτηρίζεται στρατηγική και εξαιρετικά στενή, ανεξαρτήτως πολιτικών αλλαγών και κυβερνήσεων, όπως συνηθίζουν να υπογραμμίζουν ισραηλινές διπλωματικές πηγές, το νέο συμβόλαιο που δρομολογείται προς υπογραφή δεν μπορεί παρά να είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα. Ο λόγος για την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απόκτηση των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας Spike NLOS. Με τους αρμοδίους να υποστηρίζουν ότι το ζήτημα είχε κολλήσει στη γραφειοκρατία, λόγω «κωλυσιεργίας των υπηρεσιών» επί σειρά μηνών.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες έκλεισαν χθες με την επίσκεψη του γενικού διευθυντή του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, Αμίρ Εσελ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με τη σύμβαση να μπαίνει σε τροχιά υπογραφής και ανώτατες πηγές του υπουργείου Αμυνας να μιλάνε για ζήτημα ελαχίστων ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σύμβαση θα αφορά 17 συστήματα των πυραύλων ακριβείας Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, εννέα για την Αεροπορία Στρατού και τα ελικόπτερα Apache και οκτώ για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κανονιοφόρους. Τα εν λόγω πυραυλικά συστήματα ακριβείας τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό μονάδων από τον Εβρο μέχρι τα νησιά. Με αρμόδιες πηγές του «Πενταγώνου» να μιλάνε για ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα ασφαλείας, που σφραγίζει αμυντικά την περιοχή σε αέρα, θάλασσα και στόχους εδάφους, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ζώνη για τις εχθρικές δυνάμεις. Το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων ξεπερνά τα 32 χιλιόμετρα.

Ευελιξία
Να σημειωθεί ότι ο χειριστής των Spike NLOS έχει στα χέρια του ένα όπλο ακριβείας το οποίο μπορεί να ελέγχει με την ίδια ευκολία νύχτα και μέρα, έχοντας την εικόνα της πορείας του σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενώ θα μπορεί να αλλάξει διαδρομή ή και να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διαδρομή του πυραύλου προς τον στόχο.

Ενα όπλο που μπορεί να χτυπά μακρινούς ή κρυμμένους στόχους ακόμα και χωρίς οπτική επαφή. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες στόχου. Ενα όπλο που θεωρείται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση «αλλαγής του παιχνιδιού» υπέρ της ελληνικής πλευράς. Το γεγονός δε ότι μπορούν να μεταφερθούν από διαφόρων ειδών πλατφόρμες κάνει τους εν λόγω πυραύλους ακόμα πιο ευέλικτους, ενώ μπορούν να προσβάλουν πολλά είδη στόχων.

Τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα έχουν πάρει την απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή εδώ και έναν χρόνο, ωστόσο η συμφωνία κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τον απερχόμενο ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντζ, να προειδοποιεί τον ΥΕΘΑ στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα πως αν δεν γίνουν ενέργειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα έχανε τη σειρά καθώς και την τιμή την οποία είχε κλειδώσει. Οι εντάσεις και το παρασκήνιο προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» δεν έλειψαν, σε μια περίοδο μάλιστα που η Αθήνα δεν ήθελε να δημιουργήσει την παραμικρή «σκιά» στη σχέση της με το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και σε σχέση με το ζήτημα των κορβετών τις οποίες έχει αποφασιστεί να προμηθευθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Χθες ήταν η σειρά των Ιταλών να περάσουν την πόρτα του ΥΠΕΘΑ, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι Γάλλοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα Χτες
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική Χτες
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα Χτες
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο