LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρίγωνο του διαβόλου στη Συρία ‑ Τι κάνουν Τουρκία ‑ Ρωσία και ΗΠΑ

Τουρκία πιέζει για επέμβαση στη Συρία

Δημοσίευση 1/12/2022 | 09:44

Τρίγωνο του διαβόλου στη Συρία ‑ Τι κάνουν Τουρκία ‑ Ρωσία και ΗΠΑ

Παρότι δεν έχει πάρει επίσημα το «πράσινο φως», η Τουρκία πιέζει για να προχωρήσει σε νέα χερσαία επέμβαση στη Συρία, την πέμπτη από το 2016.

Αυτό αποτυπώνει την εκτίμηση ότι τώρα έχει μια ευκαιρία να πετύχει πιο αποφασιστικά πλήγματα στις κουρδικές πολιτοφυλακές και να προωθήσει ακόμη περισσότερο το σχεδιασμό της για τη Συρία.

Και αυτό παρότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παραμένουν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην πάλη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που εξακολουθεί να έχει δυνάμεις στην περιοχή, αλλά και ένας τρόπος να διατηρήσουν οι αμερικανοί μια διαρκή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Αντιθέτως, παρότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν διατυπώσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις τους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας ενάντια στις κουρδικές περιοχές, η Τουρκία φαίνεται αυτή τη στιγμή περισσότερο έτοιμη να προχωρήσει σε μια χερσαία επέμβαση.

Με τα λόγια του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλί η επίθεση «μπορεί να είναι αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποτεδήποτε. Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε. Όπως έγινε στο παρελθόν, θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον».

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία ως υπεύθυνες για τη βομβιστική επίθεση στην Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι η φερόμενη ως δράστρια προέρχεται από τη Συρία και ότι βρήκαν στοιχεία που συνδέουν τον αδελφό ενός εκ των υπόπτων με τις Μονάδες Προστασίας Λαού (YPG). Όμως, τόσο το PKK όσο και οι κουρδικές οργανώσεις στη Συρία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε σχέση με την επίθεση.

Κούρδοι: η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις

Πάντως οι ίδιοι οι Κούρδοι, δια στόματος του επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Κομπάνι, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τις υπό κουρδικό έλεγχο πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι, την ώρα που υποστηριζόμενες από την Τουρκία σουνιστικές ένοπλες ομάδες αναπτύσσονται ανάμεσα στη Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Κομπάνι υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δεν είναι όσο έντονες θα έπρεπε για να καταφέρουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία από το να προχωρήσει στη νέα χερσαία επέμβαση. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην επέμβαση, «εάν δεν δει μια έντονη αντίδραση από τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι παράλληλα με τα χτυπήματα από την τουρκική αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό, υπάρχει και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι εάν πρέπει να προετοιμαστούν για μια νέα επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους, τότε θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν πολιτικό προσωπικό από τη Συρία

Σε μια σημαντική εξέλιξη η ιστοσελίδα Al-Monitor υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ απομακρύνουν το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν στις υπό κουρδικές περιοχές στη Συρία και το μεταφέρουν στη Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει επιβεβαιώσει τις μετακινήσεις, όμως έχει παραδεχτεί ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται εκεί.

Μάλιστα στις 22 Νοεμβρίου ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε την περίμετρο μιας κοινής βάσης των ΗΠΑ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, με τα χτυπήματα να γίνονται σε απόσταση 130 μέτρων από σημεία όπου βρίσκονταν και αμερικανοί στρατιωτικοί.

Προσπαθεί η Ρωσία να βρει μια «μέση λύση» για να αποτραπεί η εισβολή
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η Ρωσία προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να αποτραπεί μια ακόμη τουρκική χερσαία επέμβαση, η οποία άλλωστε πέραν του στραφεί κατά των Κούρδων υπάρχει περίπτωση να απειλήσει και θέσεις που σήμερα είναι υπό τον έλεγχο των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Το κλειδί σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το πώς θα ερμηνευτεί η εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2019.

Τότε ένα από τα σημεία της συμφωνίας ήταν ότι θα υπήρχε μια απόσυρση των Κουρδικών δυνάμεων πολιτοφυλακής σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ θα αποχωρούσαν οι κουρδικές δυνάμεις και οπλισμός τους από την Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ. Ουσιαστικά, αυτό σήμαινε ότι ο έλεγχος περιοχών που ήταν υπό την προστασία των ΗΠΑ θα περνούσε πλέον στον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών και των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, παρότι αναβαθμίστηκε η παρουσία ρωσικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές, οι κουρδικές πολιτοφυλακές, οι Μονάδες Προστασίας Λαού (YPG) παρέμειναν στην περιοχή και η Τουρκία υποστηρίζει ότι εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή της Αφρίν.

Από τη μεριά τους οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι πλέον στις περιοχές κοντά στα σύνορα υπάρχουν περισσότεροι στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων παρά ένοπλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και ότι είναι η Τουρκία που παραβιάζει τις συμφωνίες του 2019 με το να χτυπά τις κουρδικές περιοχές, με αεροπορικές επιθέσεις, βολές πυροβολικού και επιθέσεις με μη επανδρωμένα οχήματα.

Τώρα η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων πολιτοφυλακής από τη Μανμπίτζ, την Ταλ Ριφάτ και περιοχές κοντά στο Κομπάνι, δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στην Τουρκία αλλά και αντικαθιστώντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Τούρκοι στο τι θα γίνει με την Ταλ Ριφάτ.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμη και τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία ως μέρος ουσιαστικά μιας χερσαίας επέμβασης που θα προχωρήσει με τμηματικό τρόπο.

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για την τουρκική επίθεση – ανησυχία των ΗΠΑ
Στο μεταξύ οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ετοιμάζονται για να αποκρούσουν τυχόν επίθεση της Τουρκίας στη Μανμπίτζ και στο Κομπάνι. Υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι καθώς και ανάμεσα στη Μανμπίτζ και την Αλ Μπαμπ. Επιπλέον, οι ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους ανάμεσα στην Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.

Οι περιοχές αυτές είναι γενικά έξω από τη ζώνη όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους σε συνεργασία με τους Κούρδους και αποτελούν κυρίως ζώνες όπου δραστηριοποιούνται οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, οι ΗΠΑ ανησυχούν, γιατί ήδη οι Κούρδοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπάρχει ζήτημα εάν η μετακίνηση των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων για την απάντηση στην επικείμενη τουρκική επίθεση θα δημιουργήσει πρόβλημα με τη φύλαξη των κρατουμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε χώρους κράτησης σε κουρδικό έδαφος.

Όλα αυτά εξηγούν και τα διαβήματα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ προς την Άγκυρα για να σταματήσει τα σχέδια για μεγάλης κλίμακας νέα χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Μέχρι πότε θα πέφτει χιόνι στην Αττική

Ελλάδα Σήμερα
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Ελλάδα Σήμερα
Κοντά στα σύνορα με τη Συρία - Συγκλονιστικά βίντεο

Έλληνες στην Τουρκία για τον σεισμό: «Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε την ισορροπία μας»

Ελλάδα Σήμερα
Περιέγραψαν τις στιγμές αγωνίας και φόβου που έζησαν

Τρομακτική εκτίμηση Τσελέντη για τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία

Ελλάδα Σήμερα
Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται

Η χιονισμένη Αθήνα από ψηλά

Ελλάδα Σήμερα
Εντυπωσιακό το βίντεο της ομάδας Up Stories

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Χιονοπτώσεις έως και αύριο

Ελλάδα Σήμερα
Το ύψος του χιονιού σε περιοχές της Αττικής

Η στιγμή που τα 7,8 Ρίχτερ χτύπησαν σε Τουρκία και Συρία: Η δραματική διάσωση παιδιού

Ελλάδα Σήμερα
Ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους τουλάχιστον 670 νεκρούς

Γλυφάδα: Γνωστός DJ έσπασε στο ξύλο πρώην σύντροφό του σε κλαμπ ‑ Πήγε στην Αστυνομία μέσα στα αίματα

Ελλάδα Σήμερα
Ο DJ επιτέθηκε και στον νυν σύντροφο της, προσπαθώντας να του κόψει το αυτί

Έξαλλος αστυνομικός με εταιρία που καλούσε εργαζομένους στην δουλειά: «Αυτό είναι ανευθυνότητα»

Ελλάδα Σήμερα
Ο ΣΚΑΙ κατέγραψε την αγανάκτηση αστυνομικού όταν πολίτης του είπε πως από την δουλειά του είπαν πως ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Σεισμός στην Τουρκία: Εγκλωβισμένη γυναίκα τραβάει βίντεο κάτω από τα ερείπια

Ελλάδα Σήμερα
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.