E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τρίγωνο του διαβόλου στη Συρία ‑ Τι κάνουν Τουρκία ‑ Ρωσία και ΗΠΑ

Τουρκία πιέζει για επέμβαση στη Συρία

Δημοσίευση 1/12/2022 | 09:44

Τρίγωνο του διαβόλου στη Συρία ‑ Τι κάνουν Τουρκία ‑ Ρωσία και ΗΠΑ

Παρότι δεν έχει πάρει επίσημα το «πράσινο φως», η Τουρκία πιέζει για να προχωρήσει σε νέα χερσαία επέμβαση στη Συρία, την πέμπτη από το 2016.

Αυτό αποτυπώνει την εκτίμηση ότι τώρα έχει μια ευκαιρία να πετύχει πιο αποφασιστικά πλήγματα στις κουρδικές πολιτοφυλακές και να προωθήσει ακόμη περισσότερο το σχεδιασμό της για τη Συρία.

Και αυτό παρότι οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παραμένουν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην πάλη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που εξακολουθεί να έχει δυνάμεις στην περιοχή, αλλά και ένας τρόπος να διατηρήσουν οι αμερικανοί μια διαρκή στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Αντιθέτως, παρότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν διατυπώσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις τους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας ενάντια στις κουρδικές περιοχές, η Τουρκία φαίνεται αυτή τη στιγμή περισσότερο έτοιμη να προχωρήσει σε μια χερσαία επέμβαση.

Με τα λόγια του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλί η επίθεση «μπορεί να είναι αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποτεδήποτε. Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε. Όπως έγινε στο παρελθόν, θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον».

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία ως υπεύθυνες για τη βομβιστική επίθεση στην Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι η φερόμενη ως δράστρια προέρχεται από τη Συρία και ότι βρήκαν στοιχεία που συνδέουν τον αδελφό ενός εκ των υπόπτων με τις Μονάδες Προστασίας Λαού (YPG). Όμως, τόσο το PKK όσο και οι κουρδικές οργανώσεις στη Συρία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε σχέση με την επίθεση.

Κούρδοι: η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις

Πάντως οι ίδιοι οι Κούρδοι, δια στόματος του επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Κομπάνι, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τις υπό κουρδικό έλεγχο πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι, την ώρα που υποστηριζόμενες από την Τουρκία σουνιστικές ένοπλες ομάδες αναπτύσσονται ανάμεσα στη Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Κομπάνι υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δεν είναι όσο έντονες θα έπρεπε για να καταφέρουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία από το να προχωρήσει στη νέα χερσαία επέμβαση. Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην επέμβαση, «εάν δεν δει μια έντονη αντίδραση από τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι παράλληλα με τα χτυπήματα από την τουρκική αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό, υπάρχει και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι εάν πρέπει να προετοιμαστούν για μια νέα επίθεση της Τουρκίας εναντίον τους, τότε θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν πολιτικό προσωπικό από τη Συρία

Σε μια σημαντική εξέλιξη η ιστοσελίδα Al-Monitor υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ απομακρύνουν το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν στις υπό κουρδικές περιοχές στη Συρία και το μεταφέρουν στη Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει επιβεβαιώσει τις μετακινήσεις, όμως έχει παραδεχτεί ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται εκεί.

Μάλιστα στις 22 Νοεμβρίου ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε την περίμετρο μιας κοινής βάσης των ΗΠΑ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, με τα χτυπήματα να γίνονται σε απόσταση 130 μέτρων από σημεία όπου βρίσκονταν και αμερικανοί στρατιωτικοί.

Προσπαθεί η Ρωσία να βρει μια «μέση λύση» για να αποτραπεί η εισβολή
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η Ρωσία προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να αποτραπεί μια ακόμη τουρκική χερσαία επέμβαση, η οποία άλλωστε πέραν του στραφεί κατά των Κούρδων υπάρχει περίπτωση να απειλήσει και θέσεις που σήμερα είναι υπό τον έλεγχο των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Το κλειδί σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το πώς θα ερμηνευτεί η εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2019.

Τότε ένα από τα σημεία της συμφωνίας ήταν ότι θα υπήρχε μια απόσυρση των Κουρδικών δυνάμεων πολιτοφυλακής σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ θα αποχωρούσαν οι κουρδικές δυνάμεις και οπλισμός τους από την Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ. Ουσιαστικά, αυτό σήμαινε ότι ο έλεγχος περιοχών που ήταν υπό την προστασία των ΗΠΑ θα περνούσε πλέον στον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών και των ρωσικών δυνάμεων.

Ωστόσο, παρότι αναβαθμίστηκε η παρουσία ρωσικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε αυτές τις περιοχές, οι κουρδικές πολιτοφυλακές, οι Μονάδες Προστασίας Λαού (YPG) παρέμειναν στην περιοχή και η Τουρκία υποστηρίζει ότι εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή της Αφρίν.

Από τη μεριά τους οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι πλέον στις περιοχές κοντά στα σύνορα υπάρχουν περισσότεροι στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων παρά ένοπλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και ότι είναι η Τουρκία που παραβιάζει τις συμφωνίες του 2019 με το να χτυπά τις κουρδικές περιοχές, με αεροπορικές επιθέσεις, βολές πυροβολικού και επιθέσεις με μη επανδρωμένα οχήματα.

Τώρα η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων πολιτοφυλακής από τη Μανμπίτζ, την Ταλ Ριφάτ και περιοχές κοντά στο Κομπάνι, δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στην Τουρκία αλλά και αντικαθιστώντας τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι Τούρκοι στο τι θα γίνει με την Ταλ Ριφάτ.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία φαίνεται να αντιμετωπίζει ακόμη και τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία ως μέρος ουσιαστικά μιας χερσαίας επέμβασης που θα προχωρήσει με τμηματικό τρόπο.

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για την τουρκική επίθεση – ανησυχία των ΗΠΑ
Στο μεταξύ οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ετοιμάζονται για να αποκρούσουν τυχόν επίθεση της Τουρκίας στη Μανμπίτζ και στο Κομπάνι. Υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι καθώς και ανάμεσα στη Μανμπίτζ και την Αλ Μπαμπ. Επιπλέον, οι ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους ανάμεσα στην Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.

Οι περιοχές αυτές είναι γενικά έξω από τη ζώνη όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους σε συνεργασία με τους Κούρδους και αποτελούν κυρίως ζώνες όπου δραστηριοποιούνται οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Όμως, οι ΗΠΑ ανησυχούν, γιατί ήδη οι Κούρδοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπάρχει ζήτημα εάν η μετακίνηση των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων για την απάντηση στην επικείμενη τουρκική επίθεση θα δημιουργήσει πρόβλημα με τη φύλαξη των κρατουμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε χώρους κράτησης σε κουρδικό έδαφος.

Όλα αυτά εξηγούν και τα διαβήματα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ προς την Άγκυρα για να σταματήσει τα σχέδια για μεγάλης κλίμακας νέα χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία – Ιαπωνία 2‑1: Πρόκριση στους «16» με ανατροπή και σάμπα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Σελεσάο βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ο Αντσελότι ρίσκαρε, άλλαξε το σύστημα και πέρασε στους «16» - επόμενος αντίπαλος ο νικητής Ακτής Ελεφαντοστού - Νορβηγίας

Νότια Κορέα: 160 αστυνομικοί στο αεροδρόμιο για την εθνική ‑ Απειλούν να σκοτώσουν τον προπονητή

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Έρευνα για την κακή απόδοση της εθνικής ομάδας ζήτησε και ο πρόεδρος της χώρας

Καταδίωξη από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα‑ Μοτοσικλετιστής σήκωσε τις αρχές στο πόδι

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε βάρος του δικυκλιστή σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και παραβάσεις του ΚΟΚ

WhatsApp: Νέα αλλαγή στην εφαρμογή – Οι χρήστες θα συνδέονται με ονόματα και όχι αριθμό τηλεφώνου

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Η πλατφόρμα εισάγει ονόματα χρηστών, τα οποία θα σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας μαζί τους

Μυστήριο στα 3.000 πόδια: Αεροσκάφος συγκρούστηκε με drone πριν προσγειωθεί στο JFK

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το περιστατικό ανέφερε ο πιλότος, ενώ η εταιρία διαβεβαίωσε πως κανείς επιβάτης δεν κινδύνευσε

Κοντά στην αποχώρηση από τους Λέικερς ο Λεμπρόν Τζέιμς ‑ Του ζήτησαν ραντεβού, όμως δεν μπορούσε επειδή έπαιζε γκολφ

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο Αμερικανός σταρ δεν φαίνεται πως είναι και πολύ «ζεστός» για την παραμονή του στην ομάδα του Λος Αντζελες

Δήμος Θεσσαλονίκης: Επίδομα ύψους 1.000 ευρώ για τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, η διάθεση διαμερισμάτων με προσιτό ενοίκιο σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες και η δημιουργία προγράμματος κατ` οίκον υποστήριξης της μητρότητας με κοινωνικό βοηθό

Η στιγμή της σύλληψης των υπόπτων για το μακελειό με τους 6 νεκρούς στη Γερμανία, έπεσαν σε μπλόκο ενώ προσπαθούσαν να το σκάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Οι πυροβολισμοί έπεσαν κοντά σε παιδικό σταθμό στο Stade της Βόρειας Γερμανίας ενώ οι γονείς παραλάμβαναν τα παιδιά τους - Το κίνητρο πίσω από την επίθεση φέρεται να είναι οι προσωπικές διαφορές

Τρόμος σε ροντέο στη Νέα Υόρκη: Ταύρος ποδοπάτησε 25χρονο αναβάτη, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ο αθλητής εκτοξεύεται από το ζώο και παρασύρεται στο έδαφος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ηράκλειο: Σώθηκε από θαύμα μωρό 11 μηνών που κατάπιε ελατήριο

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αφαίρεσαν το ξένο σώμα

Τουρκία: Οργή Τσελίκ για την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Κόσμος 29.06.2026
Στον χορό των τουρκικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του Νετανιάχου μπήκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του