E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Αισθητός στην Αττική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022 | 22:11

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του είναι 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο το ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.


«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» τόνισε νωρίτερα στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

«Η περιοχή είναι πολύ περιορισμένης σεισμικότητας και αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν περιμένεις κάτι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ιστορικό για ισχυρούς σεισμούς. Από την άλλη είναι μια περιοχή που δεν έχει δοκιμαστεί σε σεισμούς άρα έχει πιο ευάλωτα κτίρια και ο κόσμος δεν έχει εξοικιωθεί με το φαινόμενο. Έτσι μιλάμε για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Η ακολουθία των 4,8 Ρίχτερ μάλλον φυσιολογικά εξελίσεται αλλά θα πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μετασεισμοί για να ελεγχθούν και ως προς την εξέλιξή τους. Αν σε 48 ώρες δεν έχουμε επαρκή γεγονότα θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να καταλήξουμε ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός» επισήμανε ο κ. Καραστάθης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα