E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Αισθητός στην Αττική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2022 | 22:11

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του είναι 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο το ίδιο σημείο που καταγράφηκε και ο πρωινός σεισμός 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.


«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» τόνισε νωρίτερα στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

«Η περιοχή είναι πολύ περιορισμένης σεισμικότητας και αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν περιμένεις κάτι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ιστορικό για ισχυρούς σεισμούς. Από την άλλη είναι μια περιοχή που δεν έχει δοκιμαστεί σε σεισμούς άρα έχει πιο ευάλωτα κτίρια και ο κόσμος δεν έχει εξοικιωθεί με το φαινόμενο. Έτσι μιλάμε για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Η ακολουθία των 4,8 Ρίχτερ μάλλον φυσιολογικά εξελίσεται αλλά θα πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μετασεισμοί για να ελεγχθούν και ως προς την εξέλιξή τους. Αν σε 48 ώρες δεν έχουμε επαρκή γεγονότα θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να καταλήξουμε ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός» επισήμανε ο κ. Καραστάθης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός Χτες
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα Χτες
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της