E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανοίγει το ΣτΕ

Δημοσίευση 24/11/2022 | 16:35

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επανόδου στην εργασία τους για υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Ειδικότερα η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί, έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κοροναϊού, όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μπορούν να αξιολογήσουν το μέτρο για τους υγειονομικούς και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Ελλάδα Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους