E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανοίγει το ΣτΕ

Δημοσίευση 24/11/2022 | 16:35

Βόμβα – ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας

Παράθυρο επανόδου στην εργασία τους για υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ έκρινε, ότι η εν λόγω ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου (31.12.2022) είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν να έχουν, ως ορίζεται, επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου.

Ειδικότερα η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί, έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κοροναϊού, όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι ήδη έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μπορούν να αξιολογήσουν το μέτρο για τους υγειονομικούς και να καλύψουν τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο‑ Με δυσκολία η κυκλοφορία

Ελλάδα 01.12.2025
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε όχημα ύψος κόμβου Παιανίας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2025: Πότε θα εμφανιστεί η «Ψυχρή Υπερπανσέληνος»;

Ελλάδα 01.12.2025
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2025

Πέθανε σε διακοπές στην Κύπρο και οι γιατροί παρέδωσαν το σώμα του χωρίς την καρδιά

Κόσμος 01.12.2025
Ο 76χρονος Μάικλ Γκρέιλι, κατέρρευσε εξαιτίας κράμπας στο πόδι

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα

Ελλάδα 01.12.2025
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών

Ελλάδα 01.12.2025
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»

Απεργία 3/12: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Ελλάδα 01.12.2025
Νέες συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

BBC: Η σφαγή αιγοπροβάτων στην Ελλάδα προκαλεί φόβους για έλλειψη φέτας

Ελλάδα 01.12.2025
Η ευλογιά ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή

Δικηγόρος για τη 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της στη Σαλαμίνα: «Απειλούσε εμένα, τα παιδιά μου»

Ελλάδα 01.12.2025
Τα «ανθρωποειδή που ενδύονται τον μανδύα του ηθικού ανθρώπου στο διαδίκτυο, είναι ακραία επικίνδυνες προσωπικότητες που κρύβουν το τέρας που ζει μέσα τους»