E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

«Είμαστε στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ;»

Δημοσίευση 23/11/2022 | 15:13

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown - Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV

Οι τηλεοπτικές εικόνες των θεατών του Μουντιάλ 2022 χωρίς προστατευτική μάσκα εξοργίζουν τους Κινέζους που υφίστανται ακόμη τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπάγεται η εφαρμογή της πολιτικής «μηδέν Covid» που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συγκατοικεί με τον ιό.

«Κάποιοι παρακολουθούν διά ζώσης και χωρίς μάσκα τα ματς του Μουντιάλ, άλλοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους εδώ και έναν μήνα, στο τετράγωνο εδώ και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να ξεμυτίσουν», γράφει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) κάτοικος της Γκουανγκντόνγκ.

«Ποιος έκλεψε την ζωή μου; Δεν θα το σχολιάσω», προσθέτει μέσα σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid.

Η Κίνα, όπου η Covid εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που πασχίζει ακόμη να φρενάρει την εξάπλωση του ιού, επιβάλλοντας καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις ή συνοικίες και υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφθασε σήμερα τις 29.157. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κινεζικό ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο του Απριλίου.

Χθες, περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρισκόταν υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Nomura σε αντίθεση με τις εικόνες που φθάνουν από το Μουντιάλ. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιτρέπει στους περισσότερους Κινέζους να δουν ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό, να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας τους και για την νεολαία τους», έγραψε στο Weibo κάτοικος της επαρχίας του Σαανσί.

Ανοικτή επιστολή με την ερώτηση αν η Κίνα βρίσκεται στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ διαδόθηκε στην πλατφόρμα WeChat, πριν λογοκριθεί και αποσυρθεί. Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι το ίδιο δίκτυο που βομβαρδίζει τους Κινέζους με αρνητικές «πληροφορίες» για το χάος που επικρατεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών από Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πολιτική της Νιγηρίας κατά της επιδημίας είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα (...) γιατί δεν μαθαίνουμε από την Νιγηρία και κοιτάζουμε μόνο τα αμερικανικά στοιχεία;», αναφερόταν στο κείμενο της ανοικτής επιστολής.

Η οργή του πληθυσμού απέναντι στους περιορισμούς οδήγησε, γεγονός σπάνιο για την Κίνα, σε διαδηλώσεις. Σήμερα, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο του iPhone στον κόσμο, ιδιοκτησίας της ταϊβανέζικης Foxconn. Διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με άτομα που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο: Βρετανός σκιέρ τερματίζει μεθυσμένος σε αγώνα 50χλμ στη Νορβηγία σε ένδειξη... διαμαρτυρίας

Κόσμος 16.03.2026
Ο Γκάμπριελ Γκλέντχιλ έγινε viral με την ολοκλήρωση του αγώνα διάσημου αγώνα Όσλο-Χόλμενκολεν όπου κατέλαβε την 67η θέση

Συγκλονίζει η μητέρα του 20χρονου Κλεομένη: Η τυφλή οπαδική βία μου στέρησε τον κόσμο μου όλο

Ελλάδα 16.03.2026
«Μην αφήνετε τη σιωπή να καλύπτει το έγκλημα που μου στέρησε το παιδί μου» ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα του 20χρονου

Ανοιξε η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων Ε1 ‑ Μέχρι τις 15 Ιουλίου η προθεσμία

Ελλάδα 16.03.2026
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου να ξεκινά από 31 Ιουλίου για την καταβολή της α΄δόσης και να εκτείνεται έως τον Φεβρουάριο του 2027

Η Μεσόγειος έχει καθυστερήσει ένα τσουνάμι ‑ 100% να συμβεί μέσα σε 30 χρόνια λένε οι επιστήμονες

Κόσμος 16.03.2026
Στην εκπαίδευση και την «ανάγνωση» των προειδοποιητικών σημαδιών ενός τσουνάμι εστιάζουν οι ειδικοί

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Δίνει 50 εκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης για το παιδί‑θαύμα της Ελλάδας

Αθλητικά Νέα 16.03.2026
Μυθικό το ποσό που είναι έτοιμη να προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης στην Γκενκ για την απόκτηση του 18χρονου Κωνσταντίνου Καρέτσα.

Τραγωδία στην Πρέβεζα: Νεκρός 51χρονος αστυνομικός

Ελλάδα 16.03.2026
Κατέρρευσε μπροστά σε συναδέλφους του

Σκάφος της Frontex με έξι επιβάτες βούλιαξε στο Καστελόριζο ‑ Τέσσερις τραυματίες

Ελλάδα 16.03.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εσθονικό περιπολικό προσέκρουσε σε ξέρα κατά τη διάρκεια ελιγμού και στη συνέχεια βυθίστηκε

Ιράν: Η στιγμή που αμερικανοϊσραηλινή πλήττει αρχηγείο της αστυνομίας

Κόσμος 16.03.2026
Η επίθεση στην επαρχία Χαμαντάν στο δυτικό Ιράν σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου

«Στημένη υπόθεση» χαρακτηρίζει ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ τις κατηγορίες της Αρχής για απόκρυψη 3,2 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα 16.03.2026
«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε», δηλώνει από το επίσημο site της ΓΣΕΕ και προαναγγέλλει ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία

Λαριτζανί προς μουσουλμανικά έθνη: «Σε ποια πλευρά είστε;»

Κόσμος 16.03.2026
Ο Λαριτζανί εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «έλλειψη υποστήριξης», όπως είπε, από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία

Στενά του Ορμούζ: Σε ποιες χώρες επιτρέπει το Ιράν τη διέλευση των πλοίων τους

Κόσμος 16.03.2026
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους σύμφωνα με το Ιράν απαγορεύεται να διέλθουν από τον θαλάσσιο διάδρομο, από όπου περνάει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου