E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

«Είμαστε στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ;»

Δημοσίευση 23/11/2022 | 15:13

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown - Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV

Οι τηλεοπτικές εικόνες των θεατών του Μουντιάλ 2022 χωρίς προστατευτική μάσκα εξοργίζουν τους Κινέζους που υφίστανται ακόμη τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπάγεται η εφαρμογή της πολιτικής «μηδέν Covid» που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συγκατοικεί με τον ιό.

«Κάποιοι παρακολουθούν διά ζώσης και χωρίς μάσκα τα ματς του Μουντιάλ, άλλοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους εδώ και έναν μήνα, στο τετράγωνο εδώ και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να ξεμυτίσουν», γράφει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) κάτοικος της Γκουανγκντόνγκ.

«Ποιος έκλεψε την ζωή μου; Δεν θα το σχολιάσω», προσθέτει μέσα σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid.

Η Κίνα, όπου η Covid εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που πασχίζει ακόμη να φρενάρει την εξάπλωση του ιού, επιβάλλοντας καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις ή συνοικίες και υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφθασε σήμερα τις 29.157. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κινεζικό ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο του Απριλίου.

Χθες, περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρισκόταν υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Nomura σε αντίθεση με τις εικόνες που φθάνουν από το Μουντιάλ. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιτρέπει στους περισσότερους Κινέζους να δουν ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό, να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας τους και για την νεολαία τους», έγραψε στο Weibo κάτοικος της επαρχίας του Σαανσί.

Ανοικτή επιστολή με την ερώτηση αν η Κίνα βρίσκεται στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ διαδόθηκε στην πλατφόρμα WeChat, πριν λογοκριθεί και αποσυρθεί. Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι το ίδιο δίκτυο που βομβαρδίζει τους Κινέζους με αρνητικές «πληροφορίες» για το χάος που επικρατεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών από Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πολιτική της Νιγηρίας κατά της επιδημίας είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα (...) γιατί δεν μαθαίνουμε από την Νιγηρία και κοιτάζουμε μόνο τα αμερικανικά στοιχεία;», αναφερόταν στο κείμενο της ανοικτής επιστολής.

Η οργή του πληθυσμού απέναντι στους περιορισμούς οδήγησε, γεγονός σπάνιο για την Κίνα, σε διαδηλώσεις. Σήμερα, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο του iPhone στον κόσμο, ιδιοκτησίας της ταϊβανέζικης Foxconn. Διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με άτομα που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση

Ελλάδα Χτες
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος Χτες
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος Χτες
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα Χτες
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα Χτες
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή