E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

«Είμαστε στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ;»

Δημοσίευση 23/11/2022 | 15:13

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown - Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV

Οι τηλεοπτικές εικόνες των θεατών του Μουντιάλ 2022 χωρίς προστατευτική μάσκα εξοργίζουν τους Κινέζους που υφίστανται ακόμη τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπάγεται η εφαρμογή της πολιτικής «μηδέν Covid» που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συγκατοικεί με τον ιό.

«Κάποιοι παρακολουθούν διά ζώσης και χωρίς μάσκα τα ματς του Μουντιάλ, άλλοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους εδώ και έναν μήνα, στο τετράγωνο εδώ και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να ξεμυτίσουν», γράφει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) κάτοικος της Γκουανγκντόνγκ.

«Ποιος έκλεψε την ζωή μου; Δεν θα το σχολιάσω», προσθέτει μέσα σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid.

Η Κίνα, όπου η Covid εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που πασχίζει ακόμη να φρενάρει την εξάπλωση του ιού, επιβάλλοντας καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις ή συνοικίες και υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφθασε σήμερα τις 29.157. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κινεζικό ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο του Απριλίου.

Χθες, περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρισκόταν υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Nomura σε αντίθεση με τις εικόνες που φθάνουν από το Μουντιάλ. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιτρέπει στους περισσότερους Κινέζους να δουν ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό, να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας τους και για την νεολαία τους», έγραψε στο Weibo κάτοικος της επαρχίας του Σαανσί.

Ανοικτή επιστολή με την ερώτηση αν η Κίνα βρίσκεται στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ διαδόθηκε στην πλατφόρμα WeChat, πριν λογοκριθεί και αποσυρθεί. Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι το ίδιο δίκτυο που βομβαρδίζει τους Κινέζους με αρνητικές «πληροφορίες» για το χάος που επικρατεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών από Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πολιτική της Νιγηρίας κατά της επιδημίας είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα (...) γιατί δεν μαθαίνουμε από την Νιγηρία και κοιτάζουμε μόνο τα αμερικανικά στοιχεία;», αναφερόταν στο κείμενο της ανοικτής επιστολής.

Η οργή του πληθυσμού απέναντι στους περιορισμούς οδήγησε, γεγονός σπάνιο για την Κίνα, σε διαδηλώσεις. Σήμερα, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο του iPhone στον κόσμο, ιδιοκτησίας της ταϊβανέζικης Foxconn. Διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με άτομα που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Πολιτική 25.03.2026
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

25η Μαρτίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Ελλάδα 25.03.2026
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η Αθήνα έτοιμη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα 25.03.2026
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η έπαρση της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη – Βίντεο από τον Ιερό Βράχο

Ελλάδα 25.03.2026
Στις 08:00 το πρωί η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Ιερό Βράχο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Κατώτατος μισθός: Αύξηση ~40 ευρώ και νέος βασικός στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου

Οικονομία 25.03.2026
Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει αύριο, με την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως να εισηγείται «συνετή» αύξηση λόγω αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Channel 12: Η πρόταση Τραμπ για τερματισμό του πολέμου ‑ Οι όροι για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τα Στενά του Ορμούζ

Πολιτισμός 25.03.2026
Σύμφωνα με το ισραηλινό ρεπορτάζ, θα προηγηθεί εκεχειρία ενός μήνα

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»