E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

«Είμαστε στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ;»

Δημοσίευση 23/11/2022 | 15:13

Μουντιάλ 2022: Αντιδράσεις στην Κίνα για τους θεατές χωρίς μάσκα

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown - Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV

Οι τηλεοπτικές εικόνες των θεατών του Μουντιάλ 2022 χωρίς προστατευτική μάσκα εξοργίζουν τους Κινέζους που υφίστανται ακόμη τους αυστηρούς περιορισμούς που συνεπάγεται η εφαρμογή της πολιτικής «μηδέν Covid» που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συγκατοικεί με τον ιό.

«Κάποιοι παρακολουθούν διά ζώσης και χωρίς μάσκα τα ματς του Μουντιάλ, άλλοι είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους εδώ και έναν μήνα, στο τετράγωνο εδώ και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να ξεμυτίσουν», γράφει στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) κάτοικος της Γκουανγκντόνγκ.

«Ποιος έκλεψε την ζωή μου; Δεν θα το σχολιάσω», προσθέτει μέσα σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid.

Η Κίνα, όπου η Covid εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που πασχίζει ακόμη να φρενάρει την εξάπλωση του ιού, επιβάλλοντας καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις ή συνοικίες και υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έφθασε σήμερα τις 29.157. Ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αποτελεί κινεζικό ρεκόρ σε σχέση με το προηγούμενο του Απριλίου.

Χθες, περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού βρισκόταν υπό κάποιας μορφής περιοριστικό μέτρο ή lockdown, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου Nomura σε αντίθεση με τις εικόνες που φθάνουν από το Μουντιάλ. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου επιτρέπει στους περισσότερους Κινέζους να δουν ποια είναι η πραγματικότητα στο εξωτερικό, να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας τους και για την νεολαία τους», έγραψε στο Weibo κάτοικος της επαρχίας του Σαανσί.

Ανοικτή επιστολή με την ερώτηση αν η Κίνα βρίσκεται στον ίδιο πλανήτη με το Κατάρ διαδόθηκε στην πλατφόρμα WeChat, πριν λογοκριθεί και αποσυρθεί. Τα ματς του Μουντιάλ μεταδίδονται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Είναι το ίδιο δίκτυο που βομβαρδίζει τους Κινέζους με αρνητικές «πληροφορίες» για το χάος που επικρατεί παγκοσμίως και τον αριθμό των νεκρών από Covid στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πολιτική της Νιγηρίας κατά της επιδημίας είχε ξεκάθαρα αποτελέσματα (...) γιατί δεν μαθαίνουμε από την Νιγηρία και κοιτάζουμε μόνο τα αμερικανικά στοιχεία;», αναφερόταν στο κείμενο της ανοικτής επιστολής.

Η οργή του πληθυσμού απέναντι στους περιορισμούς οδήγησε, γεγονός σπάνιο για την Κίνα, σε διαδηλώσεις. Σήμερα, βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο του iPhone στον κόσμο, ιδιοκτησίας της ταϊβανέζικης Foxconn. Διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με άτομα που φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ: Νεκρός ο Αλί Λαριτζανί

Κόσμος 17.03.2026
Έπεσε νεκρός σε στοχευμένο χτύπημα στην Τεχεράνη- Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Ιράν

Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι θα τα καταφέρουν

Ελλάδα 17.03.2026
Οι δουλειές που αλλάζουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη και ποιοι μένουν πίσω

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026

Ηράκλειο: Αναβιώνει η υπόθεση της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από μητέρα και σύντροφο

Ελλάδα 17.03.2026
Στο εδώλιο παραπέμπεται να καθίσει και ο βιολογικός πατέρας του Αγγελου, που επίσης είναι παρών, κατηγορούμενος για κακοποίηση του παιδιού του στο παρελθόν

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Μαρουσάκης: Δύο κύματα κακοκαιρίας χτυπούν τη χώρα ‑ Σήμερα το πρώτο με ασθενείς βροχές

Καιρός 17.03.2026
Πιο έντονα τα φαινόμενα στο δεύτερο κύμα που θα μας απασχολήσει από αύριο

Ξεκινά η δίκη για τον φρικτό θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

Ελλάδα 17.03.2026
Κατηγορούμενοι για τα ακραία βασανιστήρια που υπέστη το παιδάκι η μητέρα και ο πατριός του