E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Η ΥΠΕΞ που ενορχήστρωσε το επεισόδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2022 | 13:41

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια

Η προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Ηταν το πρωί της Πέμπτης όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου και θα προσγειωνόταν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έμαθε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Μια απόφαση που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική πλευρά, κάτι που αθέτησε η πλευρά της Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας, δεν είχε την πρόθεση να συναντήσει κανέναν από τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας η θητεία άλλωστε έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε ξεκαθαρίσει -και είχε συμφωνηθεί- ότι στην Τρίπολη θα συναντούσε μόνο τον πρόεδρο Μένφι και κανέναν άλλο.

Αστραπιαία η διπλωματική αποστολή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, και ακύρωσε την προσγείωση στην Τρίπολη. Ματαιώθηκε δε και η συνάντηση που θα είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Μένφι.

Δυσαρέσκεια του προέδρου Μένφι

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μένφι φέρεται να έχει διαρρεύσει πως είχε ζητήσει από την ΥΠΕΞ, κ. Μάνγκους να μην βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είχε στείλει δική του ομάδα υποδοχής για τον Ν. Δένδια, τηρώντας προφανώς τη συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής.

Η κ. Μανγκούς, ωστόσο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο, πιθανότατα θέλοντας να παγιδεύσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ και δημιουργώντας τετελεσμένα.

Οι ίδιες πληροφορίες των αραβικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος τη χώρας είναι δυσαρεστημένος με την κ. Μανγκούς η οποία είναι προφανώς υπαίτια για την ακύρωση της συνάντησής του με τον κ. Δένδια.

Και μάλιστα είναι μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συγκεκριμένα εμβόλια, στο λυβικό λαό.

Μετά από όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά και στη Λιβύη.

Η προσωρινή κυβέρνηση, μάλιστα, με τρόπο προκλητικό, έκανε καψόνι στον Ν. Δένδια, καθώς δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Αποφασίστηκε μάλιστα το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει την πτήση μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να φτάσει στη Βεγγάζη. Δύο φορές το αεροπλάνο ξεκίνησε και σταμάτησε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στη διπλωματική αποστολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βεγγάζη και θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, όμως, το ταξίδι αυτό σκιάζεται πλέον από την ιταμή πρόκληση της προσωρινής κυβέρνησης. Με τρόπο πρωτοφανές προσπάθησε να επιβάλει μια συνάντηση με την κ. Μανγκούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συναντήσει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Ν. Δένδιας στη Βεγγάζη

Επειτα από όλα αυτά, υπήρξε πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ποια ήταν η συμφωνία που είχε γίνει και με ποιους θα είχε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ενώ το ΥΠΕΞ της Λιβύης σε μήνυμά του καταδίκασε την απόφαση του κ. Δένδια να μην προσγειωθεί στην Τρίπολη λέγοντας «θα αναλάβουμε δράση».

Σε μήνυμα στο Twitter επίσης αναφέρει ότι ο Ελληνες ΥΠΕΞ «έχει υιοθετήσει ωμές πολιτικές θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του λυβικού κράτος. Θέσει που αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα 01.03.2026
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα 01.03.2026
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία 01.03.2026
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος 01.03.2026
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος 01.03.2026
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος 01.03.2026
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα 01.03.2026
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό

Απειλητικό ιρανικό βίντεο με F‑4 Phantom: Σχέδια για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

Κόσμος 01.03.2026
Το Ιράν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παλαιά αεροσκάφη F-4 Phantom II αμερικανικής κατασκευής που αποκτήθηκαν πριν από το 1979

Η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ έγινε πάλι viral

Κόσμος 01.03.2026
«Στο είπα ότι θα χορέψουμε πάνω στον τάφο σου, έτσι δεν είναι;» έγραψε η Ιρανή σε ανάρτηση στο «X»

Αχμάντ Βαχίντι: Αυτός είναι ο νέος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, σκοτώθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το Ιράν το Σάββατο από αμερικανο-ισραηλινά πυρά