E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Η ΥΠΕΞ που ενορχήστρωσε το επεισόδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2022 | 13:41

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια

Η προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Ηταν το πρωί της Πέμπτης όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου και θα προσγειωνόταν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έμαθε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Μια απόφαση που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική πλευρά, κάτι που αθέτησε η πλευρά της Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας, δεν είχε την πρόθεση να συναντήσει κανέναν από τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας η θητεία άλλωστε έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε ξεκαθαρίσει -και είχε συμφωνηθεί- ότι στην Τρίπολη θα συναντούσε μόνο τον πρόεδρο Μένφι και κανέναν άλλο.

Αστραπιαία η διπλωματική αποστολή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, και ακύρωσε την προσγείωση στην Τρίπολη. Ματαιώθηκε δε και η συνάντηση που θα είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Μένφι.

Δυσαρέσκεια του προέδρου Μένφι

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μένφι φέρεται να έχει διαρρεύσει πως είχε ζητήσει από την ΥΠΕΞ, κ. Μάνγκους να μην βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είχε στείλει δική του ομάδα υποδοχής για τον Ν. Δένδια, τηρώντας προφανώς τη συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής.

Η κ. Μανγκούς, ωστόσο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο, πιθανότατα θέλοντας να παγιδεύσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ και δημιουργώντας τετελεσμένα.

Οι ίδιες πληροφορίες των αραβικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος τη χώρας είναι δυσαρεστημένος με την κ. Μανγκούς η οποία είναι προφανώς υπαίτια για την ακύρωση της συνάντησής του με τον κ. Δένδια.

Και μάλιστα είναι μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συγκεκριμένα εμβόλια, στο λυβικό λαό.

Μετά από όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά και στη Λιβύη.

Η προσωρινή κυβέρνηση, μάλιστα, με τρόπο προκλητικό, έκανε καψόνι στον Ν. Δένδια, καθώς δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Αποφασίστηκε μάλιστα το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει την πτήση μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να φτάσει στη Βεγγάζη. Δύο φορές το αεροπλάνο ξεκίνησε και σταμάτησε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στη διπλωματική αποστολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βεγγάζη και θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, όμως, το ταξίδι αυτό σκιάζεται πλέον από την ιταμή πρόκληση της προσωρινής κυβέρνησης. Με τρόπο πρωτοφανές προσπάθησε να επιβάλει μια συνάντηση με την κ. Μανγκούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συναντήσει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Ν. Δένδιας στη Βεγγάζη

Επειτα από όλα αυτά, υπήρξε πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ποια ήταν η συμφωνία που είχε γίνει και με ποιους θα είχε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ενώ το ΥΠΕΞ της Λιβύης σε μήνυμά του καταδίκασε την απόφαση του κ. Δένδια να μην προσγειωθεί στην Τρίπολη λέγοντας «θα αναλάβουμε δράση».

Σε μήνυμα στο Twitter επίσης αναφέρει ότι ο Ελληνες ΥΠΕΞ «έχει υιοθετήσει ωμές πολιτικές θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του λυβικού κράτος. Θέσει που αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Market Pass 2026: Πότε αναμένονται οι πληρωμές ‑ Οι δικαιούχοι

Οικονομία Χτες
Η επιδότηση θα δοθεί μέσω ψηφιακών voucher - Τι ισχύει για τα ανδρομικά

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως το Ιράν συμφώνησε σχεδόν σε όλα: «Για 20 χρόνια όχι πυρηνικό όπλο»

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι εάν υπογραφεί συμφωνία με το Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, ενδέχεται να πάει

Ισόβια σε πατέρα στη Βρετανία που σκότωσε την 5 μηνών κόρη του ‑ Της προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη και κατάγματα

Κόσμος Χτες
Κατά τη σύλληψή του ο 35χρονος Σον Τζέφερσον παραπονέθηκε στους αστυνομικούς ότι οι χειροπέδες που του πέρασαν ήταν πολύ σφιχτές

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων»

Κόσμος Χτες
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι τα στρατιωτικά στοιχεία που έχουν αναπτυχθεί στο νησί λόγω των εντάσεων με το Ιράν δεν πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμη παρουσία

Το έκανε πάλι ο Ράμα: Γονάτισε ξανά μπροστά στην Μελόνι κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει κάνει παράδοση το να γονατίζει μπροστά στην Ιταλίδα πολιτικό

Θανατηφόρο τροχαίο στο Πικέρμι: Οδηγός Ι.Χ. πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Κόσμος Χτες
Ο άτυχος οδηγός της μοτοσικλέτας σκοτώθηκε από την σφοδρή σύγκρουση, ενώ συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου που πέρασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Λ. Σπατών

Πάτρα: Προφυλακιστέος 32χρονος για την αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς στο Σούλι

Κόσμος Χτες
Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητείται ο βασικός κατηγορούμενος, 30 ετών, αλβανικής υπηκοότητας

Κεφαλονιά: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα όσα έγιναν στα ΤΕΠ όταν εισήχθη η Μυρτώ

Ελλάδα Χτες
Την ανακοίνωση υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μαρτίνης, κι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους

Τραμπ: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Κόσμος Χτες
Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοσεφ Αούν και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εκεχειρία 10 ημερών, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 33χρονος που έπεσε από ταράτσα

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης

Κινηματογραφική καταδίωξη ανηλίκων στο κέντρο του Ηρακλείου – Δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της Τροχαίας

Ελλάδα Χτες
Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν, όταν εγκατέλειψαν το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν σε ένα στενό και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή