E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Η ΥΠΕΞ που ενορχήστρωσε το επεισόδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2022 | 13:41

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια

Η προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Ηταν το πρωί της Πέμπτης όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου και θα προσγειωνόταν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έμαθε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Μια απόφαση που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική πλευρά, κάτι που αθέτησε η πλευρά της Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας, δεν είχε την πρόθεση να συναντήσει κανέναν από τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας η θητεία άλλωστε έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε ξεκαθαρίσει -και είχε συμφωνηθεί- ότι στην Τρίπολη θα συναντούσε μόνο τον πρόεδρο Μένφι και κανέναν άλλο.

Αστραπιαία η διπλωματική αποστολή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, και ακύρωσε την προσγείωση στην Τρίπολη. Ματαιώθηκε δε και η συνάντηση που θα είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Μένφι.

Δυσαρέσκεια του προέδρου Μένφι

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μένφι φέρεται να έχει διαρρεύσει πως είχε ζητήσει από την ΥΠΕΞ, κ. Μάνγκους να μην βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είχε στείλει δική του ομάδα υποδοχής για τον Ν. Δένδια, τηρώντας προφανώς τη συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής.

Η κ. Μανγκούς, ωστόσο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο, πιθανότατα θέλοντας να παγιδεύσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ και δημιουργώντας τετελεσμένα.

Οι ίδιες πληροφορίες των αραβικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος τη χώρας είναι δυσαρεστημένος με την κ. Μανγκούς η οποία είναι προφανώς υπαίτια για την ακύρωση της συνάντησής του με τον κ. Δένδια.

Και μάλιστα είναι μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συγκεκριμένα εμβόλια, στο λυβικό λαό.

Μετά από όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά και στη Λιβύη.

Η προσωρινή κυβέρνηση, μάλιστα, με τρόπο προκλητικό, έκανε καψόνι στον Ν. Δένδια, καθώς δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Αποφασίστηκε μάλιστα το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει την πτήση μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να φτάσει στη Βεγγάζη. Δύο φορές το αεροπλάνο ξεκίνησε και σταμάτησε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στη διπλωματική αποστολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βεγγάζη και θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, όμως, το ταξίδι αυτό σκιάζεται πλέον από την ιταμή πρόκληση της προσωρινής κυβέρνησης. Με τρόπο πρωτοφανές προσπάθησε να επιβάλει μια συνάντηση με την κ. Μανγκούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συναντήσει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Ν. Δένδιας στη Βεγγάζη

Επειτα από όλα αυτά, υπήρξε πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ποια ήταν η συμφωνία που είχε γίνει και με ποιους θα είχε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ενώ το ΥΠΕΞ της Λιβύης σε μήνυμά του καταδίκασε την απόφαση του κ. Δένδια να μην προσγειωθεί στην Τρίπολη λέγοντας «θα αναλάβουμε δράση».

Σε μήνυμα στο Twitter επίσης αναφέρει ότι ο Ελληνες ΥΠΕΞ «έχει υιοθετήσει ωμές πολιτικές θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του λυβικού κράτος. Θέσει που αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Κόσμος Χτες
Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Οικονομία Χτες
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος Χτες
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα Χτες
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος Χτες
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος Χτες
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science Χτες
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό