E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Ποια ποσά θα πάρουν εργαζόμενοι και άνεργοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2022 | 11:51

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Στις αρχές Δεκεμβρίου παράλληλα, θα γίνει η καταβολή του δώρου από τη ΔΥΠΑ σε επιδοτούμενους ανέργους και σε όσες γυναίκες δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

Όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πλήρους ή μερικής απασχόλησης και με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Για να υπολογιστεί το ποσό, θα πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη ο τρόπος αμοιβής, δηλαδή αν πρόκειται για μισθό ή ημερομίσθιο. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων ξεκινά από την 1η Μαϊου και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παραλληλα αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει από τη ΔΥΠΑ η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Υπολογίστε ΕΔΩ το ποσό που δικαιούστε

Δώρο Χριστουγέννων ανέργων

Για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2022, θα πρέπει ο άνεργος να παίρνει επίδομα ανεργίας ή να έχει λάβει επίδομα ανεργίας για κάποιο διάστημα από την 1η Μαΐου 2022 και μετά.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης των δικαιούχων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παίρνουν το επίδομα ανεργίας δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και αν θα τους καταβληθεί ολόκληρο δηλαδή 438 ευρώ εξαρτάται από το πόσο διάστημα ήταν άνεργοι μέσα στο τρέχον έτος.

Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Χριστουγέννων που θα πάρουν ισούται με ένα ολόκληρο επίδομα ανεργίας, εφόσον λάμβαναν το επίδομα από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή 438 ευρώ, ενώ το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 17,52 ευρώ.
Στην περίπτωση που έπαιρναν για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα Χτες
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα Χτες
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα Χτες
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»