E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας»

Δημοσίευση 15/11/2022 | 17:39

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

Μια νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχουν μειωθεί 50% μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα να πλανάται ο κίνδυνος της υπογεννητικότητας, παρά τα 8 δισεκατομμύρια που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction Update με διεθνείς ερευνητές να παρακολουθούν τον αριθμό και τις συγκεντρώσεις σπέρματος από δείγματα σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1973 και 2018, σύμφωνα με την dailymail.co.uk.

Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 51,6% μεταξύ 1973 και 2018 σε άνδρες από όλες τις ηπείρους, ενώ οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν κατά 2,64% ετησίως από το 2000, ταχύτερα από την προηγούμενη πτώση 1,16% από το 1972.

Οι ερευνητές λοιπόν, αναφέρουν πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας» και επιρρίπτουν τις ευθύνες στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού υπάρχουν χημικά τόσο στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, όσο και στα τρόφιμα ή τα πράγματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hagai Levine, επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σημείωσε πως «τα ευρήματά μας, χρησιμεύουν ως ένα καναρίνι μέσα σε ένα ανθρακωρυχείο. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας που, εάν δεν μετριαστεί, θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση της ανθρωπότητας».

«Συνολικά, βλέπουμε μια σημαντική παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων άνω του 50% τα τελευταία 46 χρόνια, μια μείωση που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σικάγο: Πυροβολισμοί στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου – Ένας 14χρονος νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Κόσμος 23.11.2025
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυριζόμενος ότι σημειώθηκαν μαζικά εγκλήματα και ταραχές

Πέθανε ο Πολ Κοστέλο

Κόσμος 23.11.2025
Ο Ιρλανδός σχεδιαστής μόδας Πολ Κοστέλο πέθανε σε ηλικία 80 ετών

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Ελλάδα Χτες
Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Ελλάδα Χτες
Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

Ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα: Μεγάλη γιορτή με τον Πάνο Μουζουράκη

Ελλάδα Χτες
Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να φορέσει τα «καλά» του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι στη Θεσσαλονίκη – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανισακίασης

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν χρηματοκιβώτια και τα «έτρωγαν» στο καζίνο

Ελλάδα Χτες
Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (25/11)

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Ελλάδα Χτες
Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Ελλάδα Χτες
Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής