E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας»

Δημοσίευση 15/11/2022 | 17:39

Γιατί τα σπερματοζωάρια μειώθηκαν κατά 50% από το 1973

Μια νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά σπερματοζωαρίων στους άνδρες έχουν μειωθεί 50% μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα να πλανάται ο κίνδυνος της υπογεννητικότητας, παρά τα 8 δισεκατομμύρια που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction Update με διεθνείς ερευνητές να παρακολουθούν τον αριθμό και τις συγκεντρώσεις σπέρματος από δείγματα σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1973 και 2018, σύμφωνα με την dailymail.co.uk.

Έτσι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 51,6% μεταξύ 1973 και 2018 σε άνδρες από όλες τις ηπείρους, ενώ οι συγκεντρώσεις μειώθηκαν κατά 2,64% ετησίως από το 2000, ταχύτερα από την προηγούμενη πτώση 1,16% από το 1972.

Οι ερευνητές λοιπόν, αναφέρουν πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας» και επιρρίπτουν τις ευθύνες στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού υπάρχουν χημικά τόσο στο περιβάλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, όσο και στα τρόφιμα ή τα πράγματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Hagai Levine, επιδημιολόγος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, σημείωσε πως «τα ευρήματά μας, χρησιμεύουν ως ένα καναρίνι μέσα σε ένα ανθρακωρυχείο. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας που, εάν δεν μετριαστεί, θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση της ανθρωπότητας».

«Συνολικά, βλέπουμε μια σημαντική παγκόσμια μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων άνω του 50% τα τελευταία 46 χρόνια, μια μείωση που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε στη συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με νεκρή 23χρονη στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
ΜΑζί με την κοπέλα ήταν και ο φίλος της

Oracle: Γιατί απέλυσε 21.000 εργαζομένους μέσα σε ένα χρόνο

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Oracle επιβεβαίωσε επίσημα τη μείωση 21.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 12 μηνών, επικαλούμενη την υιοθέτηση τεχνολογιών

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Ευθανασία σε παιδί για πρώτη φορά στην Ολλανδία ‑ τι αποκάλυψε η υπουργός Υγείας

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Εισαγγελία της Ολλανδίας θα κρίνει αν ο γιατρός που εφάρμοσε τη διαδικασία ενήργησε εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2024.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστεροειδής περνάει ξυστά από τη Γη το Σάββατο: Πόσο μεγάλος είναι και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σύγκρουσης από το πέρασμα του ουράνιου σώματος το Σάββατο.

«Με χτύπησε, προσπάθησα να αμυνθώ» υποστηρίζει η 29χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Όπως τόνισε η συνήγορός της, λίγες ημέρες νωρίτερα ο σύντροφός της επιχείρησε να την πνίξει και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Σταματάει από την Εθνική Ελλάδος ο Κωνσταντέλιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας εξήγησε πως η απόφασή του δεν σχετίζεται με αγωνιστικούς λόγους αλλά σε προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Πακιστάν: Διασώθηκε Γαλλίδα που κρατούνταν αιχμάλωτη για 12 χρόνια από τον σύζυγό της

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η 54χρονη κατήγγειλε στις αρχές ότι ο σύζυγός της είχε «φυλακίσει» εκείνη και τα παιδιά της, από τότε που μετακόμισαν στο Πακιστάν από την Αυστραλία το 2014

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών