E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Δρα μέσα σε δυο ώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/11/2022 | 18:00

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης διατύπωσε ομάδα μελετητών από την Κίνα, που δοκίμασε σε πειραματόζωα φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε λιγότερο από δυο ώρες, χωρίς παρενέργειες.

Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης μέσα σε δύο μόλις ώρες ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ στην Κίνα, που ανέπτυξε ένα νέο φάρμακο με άμεση αντικαταθλιπτική δράση. Στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Science, οι μελετητές περιγράφουν τη νέα προσέγγιση στη θεραπεία της συχνότερης ψυχικής νόσου.

Η χρόνια κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες μορφές ψυχικής ασθένειας, αφορώντας χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ψυχική υγεία, μάλιστα, φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την εμφάνιση της πανδημίας, προκαλώντας νέα περιστατικά με ταχύ ρυθμό. Όσο επιβαρύνεται η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, τόσο εντείνεται η ανάγκη εξεύρεσης, νέων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των σχετικών παθήσεων.

Έως τώρα, τα περισσότερα φάρμακα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτού του είδους τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να δείξουν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από σοβαρές παρενέργειες, όπως η ενίσχυση των τάσεων αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ερευνητικής προσπάθειας, οι μελετητές ακολούθησαν μια καινούρια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η σεροτονίνη αποσυνδεθεί από το ένζυμο nNOS στον εγκέφαλο του ποντικιού (συνθάση νευρωνικού μονοξειδίου του αζώτου, nNOS). Σκέφτηκαν ότι αυτή η αποσύνδεση θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μείωση της ποσότητας σεροτονίνης σε ένα μέρος του εγκεφάλου -τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής- και να τον αυξήσει σε ένα άλλο, τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Εάν αυτό επιβεβαιωνόταν, οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα οδηγούσε σε μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Θέλοντας να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, ανέπτυξαν την ένωση ZZL-7. Εγχύοντάς την, στη συνέχεια, στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκάλεσε τροποποίηση στους νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη στον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταφορέων σεροτονίνης και του ενζύμου του εγκεφάλου.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές παρατήρησαν πράγματι αυξημένες ποσότητες σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και μάλιστα σε άμεσο χρόνο. Ακολουθώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η ταχεία αυτή αύξηση θα πρέπει να είναι αισθητή στους ανθρώπους μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Στηρίζοντας περαιτέρω τα ευρήματά της, η ομάδα μελέτης δήλωσε ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης της κατάθλιψης, καθώς δεν συνοδεύεται από τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν τα διαθέσιμα φάρμακα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλλιθέα: Έρευνα για τον αυτόκλητο τιμωρό με το ρόπαλο του μπέιζμπολ ‑ Εξετάζεται αν είχε συνεργούς, νέο βίντεο σοκ

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά των τριών συλληφθέντων, μεταξύ αυτών και των θυμάτων

Σοβαρό τροχαίο στο κέντρο του Αγρινίου – Στο νοσοκομείο οδηγός και βρέφος

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Το ατύχημα σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Κέντρου και Παλαμά

Ρόδος: Βίαζε τη νύφη του και την απειλούσε ότι θα χάσει την επιμέλεια των παιδιών της

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Οι βιασμοί φέρεται να ξεκίνησαν από το 2013, στην αρχή του γάμου της καταγγέλλουσας με τον γιο του κατηγορούμενου

Καλαμάτα: Στον ανακριτή ο 41χρονος – Μίλησαν στα παιδιά για ατύχημα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ενώπιον των δικαστικών αρχών αναμένεται να οδηγηθεί ο καθ’ ομολογίαν δράστης της άγριας δολοφονίας της 39χρονης Βασιλικής

Αγρίνιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικών απατεώνων

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Παρέσυραν γυναίκα να πετάξει από το μπαλκόνι χρυσαφικά και χρήματα

Αυστραλία: Κατσαρίδες 200.000 δολαρίων – Έφοδος αποκάλυψε πάνω από 100.000 έντομα‑γίγαντες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Οι περισσότερες από τις κατασχεθείσες κατσαρίδες πρόκειται να θανατωθούν

Καιρός Σάββατο: Αίθριος με άνοδο θερμοκρασίας έως 33 βαθμούς ‑ πού αναμένονται καταιγίδες

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και ορεινά κατά τις μεσημβρινές ώρες

Βόλος: Τετραετής φυλάκιση για 53χρονο που επιχείρησε να βγάλει τα μάτια του αδερφού του

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο ξυπόλυτος, φορώντας μόνο ένα πουκάμισο και το εσώρουχό του

Σομαλία: Η Τουρκία έβαλε στο μάτι τα «χρυσά» αποθέματα ουρανίου

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Η Αγκυρα επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική

Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 06.06.2026
Στοιχεία που προβληματίζουν: οι νέοι Έλληνες οδηγοί ξεχωρίζουν αρνητικά σε κινητό, ζώνη ασφαλείας και αλκοόλ