E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κομισιόν: Καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Απέδωσαν οι πιέσεις της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2022 | 18:51

Κομισιόν: Καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα καταθέσει η Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή τής Φον ντερ Λάιεν και του Πετρ Φιάλα προς τα κράτη-μέλη. Η πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο αναμένεται να υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει κοινή επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, προς τα 27 κράτη-μέλη, «η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών), που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη-μέλη εγκαίρως, για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. H Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση  της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία πίεσαν την Κομισιόν με «βέτο» στα νέα μέτρα για την ενέργεια

Μία ημέρα νωρίτερα, τα 15 κράτη-μέλη που υπογράφουν την επιστολή για πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, προειδοποιούσαν ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στη συνάντηση απεσταλμένων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπρόσωποι Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Πολωνίας δήλωσαν την επιθυμία τους για μια συνολική πρόταση για το ανώτατο όριο από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πριν από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις τέσσερις χώρες.

Πάντως, το μέτωπο της ομάδας των 15 χωρών ήταν αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής, συνεχίζοντας την άσκηση πιέσεων προς την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο.

Τέλος, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αναμένεται να παρουσιαστεί και δεύτερος κανονισμός, έτσι ώστε να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες  αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Αφησαν μωρό 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 4 ετών, βρέθηκαν νεκρά τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητο

Βενεζουέλα: Γυναίκα γέννησε στα ερείπια κτηρίου χωρίς ρεύμα ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εθελοντές βοήθησαν και έφεραν το μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια των ακτίνων των φακών τους

Τραμπ: Ανόητη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν ‑ Εκτόξευσε drones κατά πλοίων στο Ορμούζ, ζημιές σε τάνκερ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως υποστήριξε, ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα μεγάλου φορτηγού πλοίου, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η πορεία του - Τα υπόλοιπα τρία, καταρρίφθηκαν

Βίντεο: Μικρό αεροπλάνο προσέκρουσε στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αγνωστος μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Το κτίριο εκκενώθηκε

Μυστήριο στο Λος Αντζελες: Συλλογή hypercars αξίας έως 100 εκατ. δολαρίων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια σπάνια συλλογή hypercars, με Ferrari LaFerrari, McLaren Speedtail, Porsche 918 Spyder και Koenigsegg, εντοπίστηκε σε χώρο του αεροδρομίου

Βίντεο που προκαλεί οργή: Μητέρα χαστουκίζει το παιδί της δυνατά και πέφτει στο οδόστρωμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Αμπελόκηπων

Apple: Ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών σε iPad, Macbook και Mac

E-Daily 3.Left Χτες
Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της ανακοίνωσε η Apple

«Γιατί να μην ρίξουμε πυρηνικά;»: Σκληροπυρηνικοί καλούν τον Πούτιν να αφήσει τη διπλωματία και να κλιμακώσει στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Η οργή για ουκρανικά πλήγματα με drones βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε στόχους σε Μόσχα και σε Αγία Πετρούπολη, φέρνει πίεση για στρατιωτική κλιμάκωση

Τραγικός θάνατος: Πατέρας δύο παιδιών αποκοιμήθηκε κατά λάθος πάνω σε μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρία άτομα, μέχρι να αποκαλυφθεί το τραγικό ατύχημα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί high protein πουτίγκα με γεύση σοκολάτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - Η ανακοίνωση

Αλάσκα: Η στιγμή που αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε απομονωμένη περιοχή

Κόσμος Χτες
Βίντεο που δημοσίευσε ο Μπρετ Φιλίπι, ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους, δείχνει την κατάσταση που επικράτησε μέσα στην καμπίνα, αλλά και τι συνέβη μετά την αναγκαστική προσγείωση

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Συγγνώμη της συντρόφου του 43χρονου Σκοπιανού στην οικογένεια

Ελλάδα Χτες
Ολόκληρη η δήλωση της συντρόφου του 43χρονου μέσω του δικηγόρου της