E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κομισιόν: Καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Απέδωσαν οι πιέσεις της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2022 | 18:51

Κομισιόν: Καταθέτει πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Πρόταση για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα καταθέσει η Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή τής Φον ντερ Λάιεν και του Πετρ Φιάλα προς τα κράτη-μέλη. Η πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο αναμένεται να υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει κοινή επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, προς τα 27 κράτη-μέλη, «η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών), που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη-μέλη εγκαίρως, για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. H Eπιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση  της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία πίεσαν την Κομισιόν με «βέτο» στα νέα μέτρα για την ενέργεια

Μία ημέρα νωρίτερα, τα 15 κράτη-μέλη που υπογράφουν την επιστολή για πλαφόν στο φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, προειδοποιούσαν ότι θα μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν παρουσιάσει πρόταση για το πλαφόν πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στη συνάντηση απεσταλμένων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπρόσωποι Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Πολωνίας δήλωσαν την επιθυμία τους για μια συνολική πρόταση για το ανώτατο όριο από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πριν από τις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις τέσσερις χώρες.

Πάντως, το μέτωπο της ομάδας των 15 χωρών ήταν αρραγές στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής, συνεχίζοντας την άσκηση πιέσεων προς την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο.

Τέλος, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας αναμένεται να παρουσιαστεί και δεύτερος κανονισμός, έτσι ώστε να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες  αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι σε ορισμένους Δήμους οι αποφάσεις αναστολής μπορεί να λαμβάνονται οποιαδήποτε ώρα, η τηλεκπαίδευση ενεργοποιείται άμεσα

Απίστευτο συμβάν στη Σύρο: Αντρας με μαχαίρι κυνηγούσε να σφάξει νοσηλεύτρια

Ελλάδα Χτες
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη βία σε βάρος υγειονομικών

Ο πόλεμος στο Ιράν «κόβει» το ήλιο: Παγκόσμιος πανικός για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και τα νοσοκομεία

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος με το Ιράν χτυπά το Κατάρ, στραγγαλίζει την παγκόσμια αγορά ηλίου και απειλεί chip τεχνητής νοημοσύνης, MRI και διαστημικές αποστολές, ανοίγοντας μια νέα γεωπολιτική κρίση υψηλής τεχνολογίας

Σάντσεθ: «Βήμα προς το απαρτχάιντ» η θανατική ποινή μόνο για Παλαιστίνιους από το Ισραήλ

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στάση της Ισπανίας αντισημιτική

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πέσει από μέσα – Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του δρόμου»

Κόσμος Χτες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκρινε πως έχουν επιτευχθεί οι μισοί και πλέον στόχοι τ

Πρωτοφανής καταγγελία στο Δήμο Αθηναίων: Ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε...κότες και κατσίκες

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την καταγγελία που έλαβε σχετικά με την παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Σοκ στην Ιταλία: Ανοιξαν τον τάφο δολοφονημένου μοντέλου ‑ Αδιανόητο αυτό που ακολούθησε

Κόσμος Χτες
Αγνωστοι παραβίασαν τον τάφο της Πάμελα Τζενίνι

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος Χτες
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν