E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε η μαύρη τρύπα που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη

Σε απόσταση 1.560 ετών φωτός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2022 | 14:40

Ανακαλύφθηκε η μαύρη τρύπα που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν την κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα, σε απόσταση περίπου 1.560 ετών φωτός.

Αυτή είναι η πρώτη σχεδόν βέβαιη ανίχνευση «κοιμισμένης» μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας. Η Gaia BH1- όπως είναι η ονομασία της μαύρης τρύπας- βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον Ήλιο. Εντοπίστηκε έμμεσα, μέσω παρακολούθησης του εν λόγω άστρου.

Η ανακάλυψη έγινε με το διεθνές τηλεσκόπιο Gemini North, στη Χαβάη, αφού αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι μαύρες τρύπες εξ ορισμού είναι αόρατες και κατά συνέπεια πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν. Διαθέτουν τεράστια μάζα συγκεντρωμένη σε περιοχή με πολύ μικρή διάμετρο και με ακραία ισχυρή βαρύτητα, που δεν αφήνει τίποτε να δραπετεύσει από αυτήν, ούτε καν το φως.

Πιθανόν υπάρχουν τεράστιες μαύρες τρύπες στα κέντρα όλων των μεγάλων γαλαξιών, αλλά πολύ συχνότερες είναι οι μικρότερες με μάζα πέντε έως 100 φορές μεγαλύτερες του Ήλιου μας. Κάποιες φορές αυτές οι μαύρες τρύπες- που κάποτε ήταν γιγάντια άστρα- βρίσκονται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο άστρο, αποτελώντας ιδιόμορφα διπλά συστήματα.

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια σχετικά μαύρες τρύπες εκτιμάται ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας, αλλά ελάχιστες έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα. Μερικές εντοπίστηκαν από τους επίγειους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων και άλλες από τηλεσκόπια, καθώς «προδόθηκαν» από την κίνηση του άστρου-συνοδού τους, το οποίο χάνει συνεχώς αέρια υπό την βαρυτική έλξη της γειτονικής μαύρης τρύπας.

Σταδιακά, αυτά τα αέρια απορροφώνται από τη μαύρη τρύπα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ακτίνων-Χ. Έτσι, γίνεται αντιληπτή έμμεσα η παρουσία της μαύρης τρύπας, η οποία χαρακτηρίζεται «ενεργή».

Όμως, υπάρχουν πολλές άλλες «ήσυχες» μαύρες τρύπες, σε διπλά συστήματα, οι οποίες δεν περιβάλλονται από κάποιο δίσκο αερίων που εκπέμπει ακτίνες-Χ. Το Gaia του ESA έχει ανοίξει νέες δυνατότητες εντοπισμού τέτοιων αφανών μαύρων τρυπών, καθώς χάρη στις υψηλής ακριβείας μετρήσεις των αστρικών θέσεων είναι δυνατό να εκμαιευθεί η παρουσία μιας μαύρης τρύπας γύρω από ένα άστρο, καθώς αυτή διαταράσσει την κίνηση του.

Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκε το διπλό σύστημα Gaia BΗ1, που περιλαμβάνει ένα αόρατο αντικείμενο με μάζα περίπου δεκαπλάσια του Ήλιου, το οποίο κινείται πέριξ ενός άστρου παρόμοιου με τον Ήλιο, ολοκληρώνοντας μια περιφορά κάθε σχεδόν 186 μέρες. Η απόσταση του αντικειμένου (σχεδόν σίγουρα μιας μαύρης τρύπας) και του συνοδού άστρου είναι περίπου ίδια εκείνη μεταξύ Γης και Ήλιου.

«Πάρτε το ηλιακό μας σύστημα, βάλτε μια μαύρη τρύπα στη θέση του Ήλιου και τον Ήλιο στη θέση της Γης και έχετε το εν λόγω σύστημα», δήλωσε ο αστροφυσικός Καρίμ Ελ- Μπάντρι, επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices», της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Αν το μεγαλύτερο αόρατο αντικείμενο ήταν και αυτό άστρο, τότε θα ήταν πολύ φωτεινότερο από το κοντινό ορατό άστρο του διπλού συστήματος. Εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, τότε η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια «ήσυχη» μαύρη τρύπα. Από την άλλη, οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι είναι δύσκολο να εξηγήσουν πώς σχηματίστηκε ένα τέτοιο σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Χτες
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός Χτες
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος Χτες
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα Χτες
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος Χτες
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος Χτες
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος Χτες
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα Χτες
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία