E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε η μαύρη τρύπα που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη

Σε απόσταση 1.560 ετών φωτός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2022 | 14:40

Ανακαλύφθηκε η μαύρη τρύπα που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν την κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα, σε απόσταση περίπου 1.560 ετών φωτός.

Αυτή είναι η πρώτη σχεδόν βέβαιη ανίχνευση «κοιμισμένης» μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας. Η Gaia BH1- όπως είναι η ονομασία της μαύρης τρύπας- βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον Ήλιο. Εντοπίστηκε έμμεσα, μέσω παρακολούθησης του εν λόγω άστρου.

Η ανακάλυψη έγινε με το διεθνές τηλεσκόπιο Gemini North, στη Χαβάη, αφού αξιοποιήθηκαν στοιχεία από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι μαύρες τρύπες εξ ορισμού είναι αόρατες και κατά συνέπεια πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν. Διαθέτουν τεράστια μάζα συγκεντρωμένη σε περιοχή με πολύ μικρή διάμετρο και με ακραία ισχυρή βαρύτητα, που δεν αφήνει τίποτε να δραπετεύσει από αυτήν, ούτε καν το φως.

Πιθανόν υπάρχουν τεράστιες μαύρες τρύπες στα κέντρα όλων των μεγάλων γαλαξιών, αλλά πολύ συχνότερες είναι οι μικρότερες με μάζα πέντε έως 100 φορές μεγαλύτερες του Ήλιου μας. Κάποιες φορές αυτές οι μαύρες τρύπες- που κάποτε ήταν γιγάντια άστρα- βρίσκονται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο άστρο, αποτελώντας ιδιόμορφα διπλά συστήματα.

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια σχετικά μαύρες τρύπες εκτιμάται ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας, αλλά ελάχιστες έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα. Μερικές εντοπίστηκαν από τους επίγειους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων και άλλες από τηλεσκόπια, καθώς «προδόθηκαν» από την κίνηση του άστρου-συνοδού τους, το οποίο χάνει συνεχώς αέρια υπό την βαρυτική έλξη της γειτονικής μαύρης τρύπας.

Σταδιακά, αυτά τα αέρια απορροφώνται από τη μαύρη τρύπα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ακτίνων-Χ. Έτσι, γίνεται αντιληπτή έμμεσα η παρουσία της μαύρης τρύπας, η οποία χαρακτηρίζεται «ενεργή».

Όμως, υπάρχουν πολλές άλλες «ήσυχες» μαύρες τρύπες, σε διπλά συστήματα, οι οποίες δεν περιβάλλονται από κάποιο δίσκο αερίων που εκπέμπει ακτίνες-Χ. Το Gaia του ESA έχει ανοίξει νέες δυνατότητες εντοπισμού τέτοιων αφανών μαύρων τρυπών, καθώς χάρη στις υψηλής ακριβείας μετρήσεις των αστρικών θέσεων είναι δυνατό να εκμαιευθεί η παρουσία μιας μαύρης τρύπας γύρω από ένα άστρο, καθώς αυτή διαταράσσει την κίνηση του.

Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκε το διπλό σύστημα Gaia BΗ1, που περιλαμβάνει ένα αόρατο αντικείμενο με μάζα περίπου δεκαπλάσια του Ήλιου, το οποίο κινείται πέριξ ενός άστρου παρόμοιου με τον Ήλιο, ολοκληρώνοντας μια περιφορά κάθε σχεδόν 186 μέρες. Η απόσταση του αντικειμένου (σχεδόν σίγουρα μιας μαύρης τρύπας) και του συνοδού άστρου είναι περίπου ίδια εκείνη μεταξύ Γης και Ήλιου.

«Πάρτε το ηλιακό μας σύστημα, βάλτε μια μαύρη τρύπα στη θέση του Ήλιου και τον Ήλιο στη θέση της Γης και έχετε το εν λόγω σύστημα», δήλωσε ο αστροφυσικός Καρίμ Ελ- Μπάντρι, επικεφαλής των ερευνητών που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices», της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Αν το μεγαλύτερο αόρατο αντικείμενο ήταν και αυτό άστρο, τότε θα ήταν πολύ φωτεινότερο από το κοντινό ορατό άστρο του διπλού συστήματος. Εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, τότε η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια «ήσυχη» μαύρη τρύπα. Από την άλλη, οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι είναι δύσκολο να εξηγήσουν πώς σχηματίστηκε ένα τέτοιο σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Απελαύνεται η 26χρονη που έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε 12χρονο

Κόσμος 17.11.2025
«Αισχρά μηνύματα βρέθηκαν στο κινητό του»

Πάτρα: Έξι χρόνια κάθειρξη σε γυναίκα για εγκατάλειψη πέντε κουταβιών

Ελλάδα 17.11.2025
Τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια έχουν υιοθετηθεί

Υποχρεωτική από 1/12 η αποδοχή πληρωμής με IRIS από τις επιχειρήσεις στις λιανικές συναλλαγές

Οικονομία 17.11.2025
Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ ενημερώνει και για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές

Αριάνα Γκράντε: Εννέα μέρες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον άντρα που της επιτέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Wicked: For Good»

Κόσμος 17.11.2025
Ο 26χρονος Τζόνσον Γουέν είχε πηδήξει κιγκλίδωμα και είχε αρπάξει την 32χρονη σταρ

ΛΔ Κονγκό: Ξέφυγε του διαδρόμου προσγείωσης το αεροπλάνο του υπουργού Ορυχείων ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 17.11.2025
Δύο ημέρες μετά την τραγωδία σε εξόρυξη κοβαλτίου

Συναγερμός στην Οδησσό: Ρώσοι χτύπησαν τουρκικό τάνκερ που πήγαινε αέριο στην Ουκρανία

Κόσμος 17.11.2025
Τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση ρωσικού drone ένα πλοίο με τουρκική σημεία που μετέφερε υγραέριο - Ασφαλές το πλήρωμα

Ιστορική συμφωνία: Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν για την προμήθεια περίπου 100 Rafale στην Ουκρανία

Κόσμος 17.11.2025
Η Ουκρανία θέλει να δημιουργήσει στόλο 250 μαχητικών

Επική ατάκα Χάαλαντ για Ιταλό αμυντικό που του έπιανε τον κ@@@ ‑ «Τώρα θα δεις και έβαλα δύο γκολ»

Αθλητικά Νέα 17.11.2025
Η Νορβηγία πέτυχε θρίαμβο στο «Σαν Σίρο» επικρατώντας 4-1 της Ιταλίας και σφραγίζοντας την επιστροφή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1998

Εκπυρσοκρότησε όπλο φρουρού κατά την αλλαγή βάρδιας στο νοσοκομείο Χανίων

Ελλάδα 17.11.2025
Η σφαίρα κατέληξε σε γυψοσανίδα και δεν τραυματίστηκε κανείς

Κτηνωδία στη Δράμα: Σκότωσαν και αποκεφάλισαν αρκούδα

Ελλάδα 17.11.2025
Για το περιστατικό έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία και έχει ξεκινήσει προανάκριση από τις Αρχές, για τον εντοπισμό των δραστών