E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές

Θέμα χρόνου η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2022 | 07:50

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές
Photo by

Τις τελευταίες πινελιές βάζει το υπουργείο Οικονομικών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που ξεκινάει από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ.

Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας και θα ορίζει τους δικαιούχους, τα ποσά, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων από τους δικαιούχους.

Οι πρώτες πληρωμές θα «τρέξουν» από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Θα ξεκινήσουν με τα νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα θέρμανσης και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2023.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν την προκαταβολή που θα είναι ίση με την ενίσχυση που έλαβαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου και το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του επιδόματος θα το λάβουν αργότερα ενώ για τους νέους δικαιούχους οι πληρωμές θα αρχίσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με την υπουργική απόφαση θα ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παλαιοί δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξήθηκαν σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.
Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο. Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα επιλέξουν φέτος να μη χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο αλλά να στραφούν σε άλλο επιδοτούμενο καύσιμο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτήρια και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ύψος επιδόματος

Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.
Διεύρυνση δικαιούχων. Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα

Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ‑ Αγωνία για εργαζόμενους, τηλεθέρμανση

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ύστερα από 42 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το λιγνιτικό εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ανέστειλε σήμερα τις εργασίες του

Καμπανάκι! Πρόστιμο 350 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς ‑ Το χαρτί που πρέπει να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ισχύουσα νομοθεσία για την κυκλοφορία των οχημάτων δεν περιορίζεται μόνο στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε για Καραμανλή ‑ Έτοιμη για την ίδρυση του νέου κόμματος

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 18 Μαΐου

Έμπολα: Νέος συναγερμός στο Κονγκό – Ξέσπασε επιδημία με 65 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Τα συνολικά στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές σκιαγραφούν μια κρίσιμη εικόνα: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 246 ύποπτα κρούσματα

Νέα ανάλυση DNA του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή του

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Για αιώνες, οι ιστορικοί πίστευαν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια, πριν καταφέρει να πείσει τους Καθολικούς Μονάρχες να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ένα αδύνατο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το πτώμα του 54χρονου ‑ Τον σκότωσαν και τον πέταξαν στον Λουδία ποταμό

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο άνδρας φέρεται να έπεσε θύμα δολοφονίας με πυροβολισμό, ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη δύο άτομα

Ηλιούπολη: Λουλούδια και μηνύματα στον τόπο της τραγωδίας με τις δυο νεκρές 17χρονες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η μία κοπέλα έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ η δεύτερη υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματα της το απόγευμα της Πέμπτης στις 19:55.

Καιρός: Νεφώσεις και… δροσιά – Πού θα βρέξει

Καιρός 15.05.2026
Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, έως 24 στη Θεσσαλονίκη