E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές

Θέμα χρόνου η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2022 | 07:50

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές
Photo by

Τις τελευταίες πινελιές βάζει το υπουργείο Οικονομικών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που ξεκινάει από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ.

Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας και θα ορίζει τους δικαιούχους, τα ποσά, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων από τους δικαιούχους.

Οι πρώτες πληρωμές θα «τρέξουν» από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Θα ξεκινήσουν με τα νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα θέρμανσης και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2023.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν την προκαταβολή που θα είναι ίση με την ενίσχυση που έλαβαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου και το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του επιδόματος θα το λάβουν αργότερα ενώ για τους νέους δικαιούχους οι πληρωμές θα αρχίσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με την υπουργική απόφαση θα ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παλαιοί δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξήθηκαν σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.
Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο. Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα επιλέξουν φέτος να μη χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο αλλά να στραφούν σε άλλο επιδοτούμενο καύσιμο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτήρια και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ύψος επιδόματος

Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.
Διεύρυνση δικαιούχων. Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοπλοι απήγαγαν 52 μαθητές από καθολικό σχολείο στη Νιγηρία

Κόσμος 21.11.2025
Οι επιθέσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα

ΑΧΕΠΑ: Με οξεία ηπατική ανεπάρκεια ζευγάρι που έφαγε μανιτάρια

Ελλάδα 21.11.2025
Πάει στη Ρώμη για μεταμόσχευση η γυναίκα, θα μεταφερθεί και ο άνδρας

Νεκρό 13χρονο κοριτσάκι σε σχολείο στον Πειραιά: Πνίγηκε με την τροφή του

Ελλάδα 21.11.2025
Προσήχθησαν ένας εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του σχολείου

«Σπιλώνει τη μνήμη του»: Η οικογένεια του 22χρονου που πνίγηκε με burger επιμένει ότι δεν ήταν challenge

Ελλάδα 21.11.2025
«Δεν ξέρω ποιος το έβγαλε από το μυαλό του» ξεσπά συγγενής του άτυχου 22χρονου

«Είναι ένας μελλοντικός βιαστής», έλεγε η δασκάλα στο Λουτράκι για τον 6χρονο μαθητή που την ακούμπησε

Ελλάδα 21.11.2025
«Η μητέρα ήταν πολύ σοκαρισμένη και μάλιστα έκλαιγε και ήθελε οπωσδήποτε να προβεί σε μήνυση»

Δεν θα παίρνει μπρος το αυτοκίνητο χωρίς αλκοτέστ και δεν θα ξεκινά η μηχανή αν δεν φορά ο οδηγός κράνος

Ελλάδα 21.11.2025
Ποια είναι τα νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2026

Βορίζια: Στα δικαστήρια Ηρακλείου για να απολογηθεί ο αδελφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Ελλάδα 21.11.2025
Πρόκειται για τον όγδοο συλληφθέντα για την υπόθεση και πατέρα των τεσσάρων προφυλακισμένων αδερφών

Τουρκία: Ουκρανός καταδίωξε τους ένοπλους ληστές του και τους σκότωσε με το αυτοκίνητό του

Κόσμος 21.11.2025
Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει, τότε, και τη ληστεία με δράστες τους Μουράτ Ορχάν και Ελνούρ Μπεντούλντ και τη στιγμή που ο Τσούμπαν τους καταδίωξε και τους «κάρφωσε» σε έναν τοίχο με το αυτοκίνητό του

ΝΒΑ: Έλειπε ο Αντετοκούνμπο και... χόρευαν οι Σίξερς

Αθλητικά Νέα 21.11.2025
Ηττα με 114-123 στην παράταση για τους Μπακς -

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Συγκίνηση κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 21.11.2025
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Ελλάδα 21.11.2025
Όλα όσα αλλάζουν από αύριο