E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές

Θέμα χρόνου η δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2022 | 07:50

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές
Photo by

Τις τελευταίες πινελιές βάζει το υπουργείο Οικονομικών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που ξεκινάει από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ.

Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας και θα ορίζει τους δικαιούχους, τα ποσά, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων από τους δικαιούχους.

Οι πρώτες πληρωμές θα «τρέξουν» από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Θα ξεκινήσουν με τα νοικοκυριά που έλαβαν επίδομα θέρμανσης και θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2023.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν την προκαταβολή που θα είναι ίση με την ενίσχυση που έλαβαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου και το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του επιδόματος θα το λάβουν αργότερα ενώ για τους νέους δικαιούχους οι πληρωμές θα αρχίσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Με την υπουργική απόφαση θα ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Παλαιοί δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ως μέσο θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) φέτος θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους τα εισοδηματικά όρια αυξήθηκαν σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 14.000 ευρώ, σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο από 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το όριο της ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ για τον άγαμο αλλά διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.
Παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο. Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα επιλέξουν φέτος να μη χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο αλλά να στραφούν σε άλλο επιδοτούμενο καύσιμο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα με βάση τα νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Νέοι δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτήρια και θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ύψος επιδόματος

Το επίδομα βάσης ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.
Διεύρυνση δικαιούχων. Το επίδομα θα λάβουν φέτος και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός 05.12.2025
Διαδοχικά κύματα ισχυρών καταιγίδων εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα

Ξανά στο προσκήνιο ο θάνατος της «Ανθρώπινης Barbie»: Η οικογένεια μιλά για δολοφονία μετά την ιατροδικαστική εξέταση

Κόσμος 05.12.2025
Οι γονείς της influencer από το Βραζιλία και το Γραφείο του Εισαγγελέα υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Ανεστάλη η απεργία των ταξί λόγω της κακοκαιρίας Byron ‑ Κανονικά στους δρόμους

Ελλάδα 05.12.2025
Αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις το ΣΑΤΑ, τι λέει σε ανακοίνωσή του

Μαρουσάκης: Πού στρέφεται τώρα η κακοκαιρία Byron

Καιρός 05.12.2025
Δύσκολη μέρα με καταιγίδες και κίνδυνο για νέες πλημμύρες

Διαγραφές φοιτητών: Απεργία‑αποχή κήρυξαν οι υπάλληλοι των ΑΕΙ ‑ «Δεν είναι η δουλειά μας να διαγράφουμε τα παιδιά»

Ελλάδα 05.12.2025
Σοβαρή αναστάτωση έρχεται στα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της διαγραφής φοιτητών

Συγκλονίζει ο επιβάτης που έσωσε 25 ζωές στο τροχαίο με το λεωφορείο

Ελλάδα 05.12.2025
Και ο πατέρας του οδηγού είχε πεθάνει πάνω στο τιμόνι

Βραβευμένη καθηγήτρια Καλλιτεχνικών έκανε σeξ με μαθητή της στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου

Κόσμος 05.12.2025
Σύμφωνα με τη δικογραφία η εκπαιδευτικός έκανε «πολλές φορές» σeξ με τον μαθητή στο πίσω κάθισμα του τζιπ της

Γολγοθάς για 400 επιβάτες το ταξίδι με το Intercity: Ακίνητο το τρένο για 3 ώρες λόγω βλάβης

Ελλάδα 05.12.2025
Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι διερευνά τα αίτια της βλάβης

Byron στην Αττική: Πλημμύρες σε Μάνδρα, πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, μηνύματα του 112

Καιρός 05.12.2025
Δύσκολες ώρες από την κακοκαιρία Byron στην Αττική

Ο Youtuber Teosty για τον ξυλοδαρμό του στα Γιάννενα: Δείχνω τα σημάδια για να καταλάβουμε ότι η βία είναι πραγματική

Ελλάδα 05.12.2025
Σε ένα βίντεο εννιά λεπτών, ο YouTuber αναφέρει ότι θα απέχει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα κάνει κοινωνικές δράσεις

Έκλεισαν και την Πατρών ‑ Πύργου οι αγρότες: Μπλόκο στην Εθνική Οδό από την Κάτω Αχαΐα

Ελλάδα 05.12.2025
H αστυνομία έχει εφαρμόσει εκτροπή της κυκλοφορίας

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα

Καιρός 05.12.2025
Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες