LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Δημοσίευση 7/10/2022 | 17:44

Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Τα «δόντια» έχει ήδη τρίξει στο Κρεμλίνο η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή η αντίδραση της Δύσης εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ενώ η Ρωσία υποχωρεί όλο και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι έντονη: Θα απαντήσει άραγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πυρηνικά όπλα;

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό δεν εξαρτάται από το αν θα σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο του πολέμου. Πρόκειται για το τίμημα που θα πλήρωνε ο Ρώσος πρόεδρος, αν έφτανε στα άκρα.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Ρώσος πρόεδρος, συνέκρινε την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και μίλησε για επικείμενο «Αρμαγεδώνα».

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδδώνα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η Ρωσία είχε νωρίτερα ενημερωθεί ότι, εάν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, θα πρέπει να περιμένει μια σκληρή αντίδραση της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών βομβών στην Ουκρανία.

Πώς θα είναι όμως η αντίδραση της Δύσης; Ο Πούτιν θα πρέπει να υπολογίζει σε σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ που θα στοχεύουν σε τρία μέτωπα:

1ον: Η ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης από νατοική χώρα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι, ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα θα ακολουθηθεί επίσης από ένα πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της - πρακτικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.

Από την πλευρά του, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία».

2ον: Παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός, Νίκο Λανγκ, πρώην επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα: Τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ή ακόμη και να παύσουν να λειτουργούν (τηλέφωνο, Διαδίκτυο).

3ον: Ένα συμβατικό, δηλαδή μη πυρηνικό στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης νατοικής χώρας υποστήριξε στην εφημερίδα BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο διπλωμάτης άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσείς να το ξέρετε αυτό», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Για τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, Νίκο Λανγκ, η απάντηση με την οποία η Δύση απειλεί τη Μόσχα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να ρίξει πυρηνικά.

«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».

Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, συρρικνώνεται ήδη και ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι σοβαρός όταν απειλεί για χρήση πυρηνικών όπλων - αν και έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές»

Ο Πούτιν λίγο πολύ απειλεί ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό -σύμφωνα με το πρόσχημα του Πούτιν- θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα «εξουσιοδοτούσε» τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από επτά ημέρες, ο Πούτιν κήρυξε τέσσερις περιοχές στην ανατολική Ουκρανία -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- ως ρωσικό έδαφος, παραβιάζοντας πλήρως τους διεθνώς κανόνες δικαίου.

Πριν από αυτό, είχε οργανώσει εικονικά δημοψηφίσματα – με προκαθορισμένο αποτέλεσμα και απειλή για ένοπλη βία για τους «ψηφοφόρους».

«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.

Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.

Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Βρετανία ‑ Στα 6 έφτασαν τα νεκρά παιδιά από τον στρεπτόκοκκο Α

Χτες
Προβληματισμό εγείρει στη Βρετανία η αύξηση των θανάτων παιδιών που προσβλήθηκαν από στρεπτόκοκκο Α. Ο προηγούμενος τραγικός απολογισμός έκανε λόγο για τέσσερις απώλειες.

Τσαβούσογλου: Τα νότια σύνορα Ευρώπης και ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία, όχι από την Ελλάδα

Χτες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε με νέο αφήγημα, ξεπερνώντας τα όρια της λογικής σκέψης καθώς υποστήριξε ότι τα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν με την Ελλάδα αλλά με την Τουρκία.

Δύτης έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του για παγκόσμιο ρεκόρ

Χτες
Ο Miguel Lozano, ένας επαγγελματίας δύτης, προσπαθούσε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για τη βαθύτερη κατάδυση όταν έχασε τις αισθήσεις του περίπου 125 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τρομακτικό κύμα σφυροκόπησε κρουαζιερόπλοιο – Νεκρός ένας επιβάτης

Χτες
Ένας Αμερικανός τουρίστας έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν ένα τεράστιο κύμα χτύπησε κρουαζιερόπλοιο κατά τη διάρκεια καταιγίδας καθώς έπλεε προς την Αργεντινή.

Μουντιάλ 2022: «Έκλεψε» την πρόκριση η Κορέα, κέρδισε την Πορτογαλία, πέρασαν μαζί στους «16»

Χτες
Στην τελευταία αγωνιστική και στην αναμέτρηση της Νότιας Κορέας με την Πορτογαλία κρίθηκε το 2ο εισιτήριο από τον 8ο όμιλο, με τους Ασιάτες να παίρνουν τη νίκη και να πανηγυρίζουν μια ανέλπιστη και πανάξια πρόκριση.

Πετρέλαιο: Η ΕΕ ενέκρινε το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι ‑ Σφίγγει ο κλοιός για τη Μόσχα

Χτες
Στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 ευρώ ανά βαρέλι συμφώνησε η ΕΕ ύστερα από μαραθώνιο συνομιλιών, εγκρίνοντας μια πρόταση που είχε προκριθεί από την ομάδα της G7 με σκοπό να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας που εργαλοποιεί το θέμα της ενέργειας.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το κλείσιμο της Αθηνών ‑ Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων

Χτες
Τυχόν τέλεση του αδικήματος της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία, θα αναζητήσει πλέον αρμόδιος εισαγγελέας, μετά την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνιου Ελευθεριάνου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων.

Ελένη Τοπαλούδη: Η μητέρα της δημοσίευσε την τελευταία φωτογραφία της

Χτες
Συγκινεί η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, δημοσιεύοντας την τελευταία φωτογραφία της κόρης της από τον Αύγουστο του 2018.

Κιβωτός του Κόσμου: Εκνευρισμένη η πρεσβυτέρα στην επανεμφάνισή της

Χτες
Την πρώτη της εμφάνιση μετά από μέρες έκανε η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Όπως φαίνεται από το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή «T live» η πρεσβυτέρα έφυγε σαν κυνηγημένη από την πίσω πόρτα της δομής εμφανώς εκνευρισμένη από την παρουσία δημοσιογράφων.

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Χτες
Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Πέτρος Ιακωβίδης ανάβει το δέντρο και τραγουδά live!

Χτες
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φορά τα γιορτινά του και μαζί με το ολοκαίνουριο ραδιόφωνο της πόλης, τον «PALMOS 96,5» υποδέχεται τον μοναδικό Πέτρο Ιακωβίδη στη μεγαλύτερη γιορτή των Χριστουγέννων!

Εύβοια: Δεν είναι ακόμη βέβαιο πως τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Χτες
Τις δικές του εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα στην Νότια Εύβοια έδωσε στη δημοσιότητα με ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Μέλος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.