E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Δημοσίευση 7/10/2022 | 17:44

Bild: Τα τρία μέτωπα που θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Τα «δόντια» έχει ήδη τρίξει στο Κρεμλίνο η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρή η αντίδραση της Δύσης εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ενώ η Ρωσία υποχωρεί όλο και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι έντονη: Θα απαντήσει άραγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πυρηνικά όπλα;

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό δεν εξαρτάται από το αν θα σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο του πολέμου. Πρόκειται για το τίμημα που θα πλήρωνε ο Ρώσος πρόεδρος, αν έφτανε στα άκρα.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Ρώσος πρόεδρος, συνέκρινε την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και μίλησε για επικείμενο «Αρμαγεδώνα».

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδδώνα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η Ρωσία είχε νωρίτερα ενημερωθεί ότι, εάν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, θα πρέπει να περιμένει μια σκληρή αντίδραση της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών βομβών στην Ουκρανία.

Πώς θα είναι όμως η αντίδραση της Δύσης; Ο Πούτιν θα πρέπει να υπολογίζει σε σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ που θα στοχεύουν σε τρία μέτωπα:

1ον: Η ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης από νατοική χώρα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι, ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα θα ακολουθηθεί επίσης από ένα πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της - πρακτικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.

Από την πλευρά του, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία».

2ον: Παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός, Νίκο Λανγκ, πρώην επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα: Τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ή ακόμη και να παύσουν να λειτουργούν (τηλέφωνο, Διαδίκτυο).

3ον: Ένα συμβατικό, δηλαδή μη πυρηνικό στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης νατοικής χώρας υποστήριξε στην εφημερίδα BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο διπλωμάτης άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσείς να το ξέρετε αυτό», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.

Για τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, Νίκο Λανγκ, η απάντηση με την οποία η Δύση απειλεί τη Μόσχα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να ρίξει πυρηνικά.

«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».

Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, συρρικνώνεται ήδη και ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι σοβαρός όταν απειλεί για χρήση πυρηνικών όπλων - αν και έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές»

Ο Πούτιν λίγο πολύ απειλεί ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό -σύμφωνα με το πρόσχημα του Πούτιν- θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα «εξουσιοδοτούσε» τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από επτά ημέρες, ο Πούτιν κήρυξε τέσσερις περιοχές στην ανατολική Ουκρανία -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- ως ρωσικό έδαφος, παραβιάζοντας πλήρως τους διεθνώς κανόνες δικαίου.

Πριν από αυτό, είχε οργανώσει εικονικά δημοψηφίσματα – με προκαθορισμένο αποτέλεσμα και απειλή για ένοπλη βία για τους «ψηφοφόρους».

«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.

Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.

Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος Χτες
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική

Formula 1: Δραματική στιγμή στην Αυστρία, ο Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο της RB22 και κατέληξε στις μπαριέρες της στροφής 9 στις κατατακτήριες δοκιμές της Αυστρίας.

Εκβιασμός μέσω social media: 41χρονος πλήρωσε 4.770 ευρώ μετά από διαδικτυακή απάτη με χαρτομαντεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της

Λιβαδειά: «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται