E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Επικίνδυνη κλιμάκωση με πολεμικές ιαχές από την Αγκυρα

Η ένταση στο Αιγαίο έχει ανέβει

Δημοσίευση 6/10/2022 | 09:12

Τουρκία: Επικίνδυνη κλιμάκωση με πολεμικές ιαχές από την Αγκυρα

Σε μία άνευ προηγουμένου επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρά η Άγκυρα, καθώς τούρκοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε νέες πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Η ένταση στο Αιγαίο έχει ανέβει με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να απειλεί καθημερινά την Ελλάδα την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο επιχειρεί η γειτονική χώρα να βάλει «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή.

Όλα αυτά γίνονται λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου στην Πράγα όπου θα δώσει το «παρών» και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται να εισπράξει, έστω και στο παρασκήνιο, τη δυσαρέσκεια της Ευρώπης, τόσο για το τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και για το μπαράζ απειλών προς την Ελλάδα.

Πολεμικές ιαχές

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πέρασε σε άλλο επίπεδα όσο αφορά στις απειλές κατά της Ελλάδας.

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική», σημείωσε ο Ακάρ. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε βήμα πίσω ούτε χιλιοστό. Ό, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους (σ.σ. από τους Έλληνες), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει, αν πεθάνουμε, αν γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό», τόνισε.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα συνεχίζει να διεθνοποιεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ δεν αφήνει αναπάντητα τα όσα εξωφρενικά ακούγονται από τη γειτονική χώρα.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ο οποίος βρέθηκε χθες στο Φόρουμ ΑΣφαλείας της Βαρσοβίας, αναφέρθηκε στην «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη. Μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο».

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποθαρρύνεται αλλά και δεν θα παρασυρθεί σε διαγωνισμό δηλώσεων με την Άγκυρα.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», τόνισε ο Δένδιας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της Αθήνας γιατί ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος κατήγγειλαν δημόσια τις τουρκικές πρακτικές και υπογράμμισαν όπως σημείωσε το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γερμανία

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα πως «όσο πιο απειλητική είναι η ρητορική εξ Ανατολών και όσο πιο ανοιχτά η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, τόσο πιο σαφής είναι η δημόσια απόρριψη των θέσεων αυτών εκ μέρους του Βερολίνου», καθώς και ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η γερμανική πρεσβεία στη χώρα μας για την Ημέρα Γερμανικής Ενότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο τον καταδίκασε σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια κάθειρξης

Ισπανία: Μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών που πιθανώς απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε σε παραλία του Αλικάντε

Κόσμος Χτες
Μαρμάρινη προτομή ηλικίας περίπου 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην παραλία Αλμαδράμπα του Αλικάντε - πιθανώς παριστάνει τη θεά Αφροδίτη ή τη ρωμαϊκή Venus

Σκελετός σε δύσβατη περιοχή στα Χανιά: Θρίλερ με ανθρώπινα οστά στον Τζιτζιφέ

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού βρίσκονται σε εξέλιξη

Τουρκία: Δικαστήριο καθαίρεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ραγδαίες εξελίξεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα μέλη της ηγεσίας του CHP παραμένουν στα κεντρικά γραφεία της Αγκυρας και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν

Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στον Όλυμπο για τον εντοπισμό του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη, με μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από χθες το απόγευμα

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοινώνει το νέο κόμμα ‑ Δείτε live την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κόσμος Χτες
Πλήθος κόσμου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται