E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι ρεύμα θα πληρώσουμε τον Οκτώβριο ‑ Τα νέα δεδομένα

Οι νέες τιμές του ρεύματος κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Δημοσίευση 2/10/2022 | 17:12

Τι ρεύμα θα πληρώσουμε τον Οκτώβριο ‑ Τα νέα δεδομένα

Σε εφαρμογή μπαίνουν, από σήμερα 1η Οκτωβρίου, οι νέες τιμές του ρεύματος οι οποίες κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πριμοδοτούν την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, το τελικό ποσό που θα δει στον λογαριασμό ρεύματος ο καταναλωτής, ανεξάρτητα με την εταιρεία που συνεργάζεται, θα προκύψει σε συνάρτηση με το πόσο θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε σχετικά ο Κώστας Σκρέκας κατά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Οι τιμές των παρόχων για τον Οκτώβριο

  • Η ΔΕΗ προτείνει τις εξής τιμές:

α) Για κατανάλωση έως 500 KWh 0,59500 ευρώ, από 0,78800 το Σεπτέμβριο και 0,48600 τον Αύγουστο.

β) Για κατανάλωση πάνω από 500 KWh η τιμή είναι 0,60700, από 0,80000 το Σεπτέμβριο και 0,49800 τον Αύγουστο.

γ)Για το νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο -ανεξάρτητα από την κατανάλωση- διαμορφώνεται στα 0,555400 ευρώ, από 0,74700 το Σεπτέμβριο και 0,44500 τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως το πάγιο για τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο είναι στα 3,5 ευρώ.

  • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,57630 ανά KWh τον Οκτώβριο, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ
  • Η Ήρων Generous ανακοίνωσε τιμή 55 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας 20%
  • Η Elpedison ανακοίνωσε τιμή 59,05-63,06 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας
  • Η Volterra ανακοίνωσε τιμή 68,5 λεπτά ανά KWh
  • Η Ελίν ανακοίνωσε τιμή 59,9 λεπτά ανά KWh
  • Η WATT+VOLT ανακοίνωσε τιμή 58,9 λεπτά ανα KWh, χωρίς πάγια κι άλλες προϋποθέσεις

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Πρώτη κλίμακα
Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Δεύτερη κλίμακα
Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

Τρίτη κλίμακα
Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνει για ένα μήνα – Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες

Ελλάδα 05.11.2025
Θα λειτουργήσει νέα λεωφορειακή γραμμή Μ1 και θα γίνει ενίσχυση τριών ακόμη γραμμών

Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στη Γαλλία: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες

Κόσμος 05.11.2025
Ο οδηγός έχει συλληφθεί από την αστυνομία

Ποια είναι η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι; Ο έρωτας μέσω εφαρμογής γνωριμιών, η μάχη κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού»

Κόσμος 05.11.2025
«Συνήθιζα να αρνούμαι το συριακό μέρος του εαυτού μου και έλεγα στους ανθρώπους ότι ήμουν Αμερικανίδα όταν ήμουν εννέα ή δώδεκα ετών, περίπου, γιατί ήταν κάτι πολύ cool»

Φοιτητής καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Τι αναφέρει ο κοσμήτορας που τον κατέγραψε σε φωτογραφία

Ο Μαμντάνι πέτυχε εντυπωσιακή νίκη, αλλά οι πραγματικές προκλήσεις τον περιμένουν: Ο Τραμπ θα του δυσκολέψει τη ζωή

Κόσμος 05.11.2025
Για μία νύχτα οι Δημοκρατικοί είναι ένα ενωμένο, χαρούμενο κόμμα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη – 147 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Ελλάδα 05.11.2025
Με βαριές κατηγορίες για συμμετοχή και δράση σε εγκληματική οργάνωση οι περισσότεροι - Κατηγορούμενοι για πλημμελήματα τα μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ

Σεισμός στην Ξάνθη: Δόνηση 4,5 Ρίχτερ

Ελλάδα 05.11.2025
Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης

«Η ελπίδα νίκησε την τυραννία» είπε μετά τη νίκη του o Μαμντάνι

Κόσμος 05.11.2025
Το μήνυμα 4 λέξεων προς τον Τραμπ

14 μήνες φυλάκιση σε φοιτητή που είχε γράψει σύνθημα για την Παλαιστίνη σε τοίχο του ΕΜΠ

Ελλάδα 05.11.2025
Ο φοιτητής είχε γράψει συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, τον Μάιο του 2024