LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Nord Stream: Η Σουηδία εντόπισε και τέταρτη ρωγμή στους αγωγούς

Δημοσίευση 29/9/2022 | 08:42

Nord Stream: Η Σουηδία εντόπισε και τέταρτη ρωγμή στους αγωγούς

Η σουηδική ακτοφυλακή έχει εντοπίσει και τέταρτη πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream αυτή την εβδομάδα, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Σουηδίας.

Αρχικά είχε γίνει λόγος για μια διαρροή στον Nord Stream 2, ακολουθούμενη από δύο ζημιές στον Nord Stream 1. Εκτιμάται ότι οι βλάβες που έχουν υποστεί οι αγωγοί τους καθιστούν μη λειτουργικούς για πολύ μεγάλο διάστημα.

«Οι δύο από αυτές τις τέσσερις τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας» δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον.

Οι άλλες δύο τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές φυσικού αερίου στους υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη και έχει υποσχεθεί «στιβαρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής της υποδομής.

Δανία: Ήδη έχει διαρρεύσει το μισό αέριο των δύο αγωγών

Νωρίτερα, την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις έχει πλέον διαρρεύσει.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Ο Nord Stream 1 «ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα»

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν φόβους ότι o Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου ίσως δείχνουν το νέο μέτωπο του πολέμου

Οι εκρήξεις στους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, ίσως, δείχνουν το νέο μέτωπο του πολέμου, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico. Σύμφωνα με το γνωστό μέσο, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη φαίνεται να μπαίνει σε μια επικίνδυνη, νέα φάση.

Εάν επιβεβαιωθούν – ή απλώς αυξηθούν – οι υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που προκάλεσαν τρεις διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τη Δευτέρα, οι επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης θα είναι εκτεταμένες, τονίζει το Politico.

Η ιδέα ότι οι υποθαλάσσιες υποδομές ενέργειας και επικοινωνιών της ΕΕ αποτελούν πλέον ρωσικό στόχο θα ανάγκαζε τους Ευρωπαίους στρατιωτικούς να προετοιμαστούν για ένα εν πολλοίς απροσδόκητο νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, το οποίο θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεση αναμέτρηση με το ρωσικό ναυτικό.

Η Βρετανία έχει εκφράσει εδώ και καιρό φόβους ότι τα ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό και σε άλλα βόρεια ύδατα θα μπορούσαν να επιδιώξουν να πλήξουν υποθαλάσσια καλώδια ζωτικής σημασίας για το διαδίκτυο. Οι εκρήξεις αυτής της εβδομάδας κάνουν αυτούς τους φόβους να φαίνονται λιγότερο φανταστικοί και αναζωπυρώνουν μνήμες από το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι στόλοι του ΝΑΤΟ και της Σοβιετικής Ένωσης – και ιδιαίτερα τα υποβρύχια τους – έπαιζαν παιχνίδια γάτας και ποντικού στη Βαλτική.

Σε μια ένδειξη ότι οι χώρες αγωνίζονται να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Τέρζε Άασλαντ δήλωσε στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK αργά την Τρίτη ότι «θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση της ετοιμότητας» γύρω από τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά από συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, του στρατού, της αστυνομίας και των φορέων εκμετάλλευσης.

Οι διαρροές φυσικού αερίου του Nord Stream σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου οι νορβηγικές αρχές κάλεσαν σε επαγρύπνηση μετά την παρατήρηση μη αναγνωρισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά σε πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τον Ιούλιο, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας εξέδωσε μια ασυνήθιστα συγκεκριμένη δήλωση ότι παρακολουθούσε ρωσικά υποβρύχια στις νορβηγικές ακτές.

Οι έρευνες για τις διαρροές από τους αγωγούς φυσικού αερίου συνεχίζονται στη Δανία και τη Σουηδία, τις χώρες των οποίων τα εδάφη βρίσκονται πλησιέστερα στα σημεία των συμβάντων. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε τις εκρήξεις σκόπιμη επίθεση και «όσο πιο σοβαρή γίνεται», αλλά δεν προσδιόρισε τον ένοχο. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε επίσης ότι πρόκειται «πιθανότατα για εσκεμμένη ενέργεια, δηλαδή πιθανότατα για πράξη δολιοφθοράς».

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, έσπευσε να τονίσει τη σοβαρότητα των αμυντικών μέτρων που θα μπορούσαν να απαιτηθούν.

«Βρισκόμαστε, φυσικά, σε μια κατάσταση στην Ευρώπη και τη Γερμανία όπου οι κρίσιμες υποδομές – και ο ενεργειακός εφοδιασμός μπορεί να συγκαταλέγεται στο σύνολό του σε αυτές – αποτελούν πιθανούς στόχους. Η Γερμανία είναι μια χώρα που ξέρει να αμύνεται και η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που μπορεί να προστατεύσει τις ενεργειακές της υποδομές», δήλωσε.

Ενώ η ευρωπαϊκή ήπειρος περιμένει απαντήσεις, κάποιοι ήδη σταθμίζουν τι μήνυμα ήθελε να στείλει η Ρωσία σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι επρόκειτο για μια πράξη σκόπιμου σαμποτάζ.

Ο Μοραβιέσκι και η Φρεντέρικσεν εμφανίστηκαν μαζί στο Γκολενιόβ της Πολωνίας στην τελετή εγκαινίων ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου – του Αγωγού της Βαλτικής από τη Νορβηγία στην Πολωνία – ο οποίος πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το Σάββατο.

Αν πίσω από τις διαρροές του Nord Stream βρισκόταν η Ρωσία, τότε η χρονική συγκυρία μπορεί να ήταν σκόπιμη, δήλωσε η Σιμόνε Ταλιαπέτρα, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel που ειδικεύεται στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ.

«Ο Αγωγός της Βαλτικής ήταν μια κύρια οδός για τη διαφοροποίηση της Πολωνίας από τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να είναι συμβολικό», είπε, με την υπόνοια ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει την εναλλακτική γραμμή εφοδιασμού της Πολωνίας.

Αλλά η βασική επίπτωση για την Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερη από τον καθαρό συμβολισμό, πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να κατανοήσει ότι οι ενεργειακές υποδομές παρουσιάζουν κινδύνους για την ασφάλεια», δήλωσε η Ταλιαπέτρα. «Αν κάτι τέτοιο συμβεί στον αγωγό μας προς τη Νορβηγία ή προς την Αλγερία αυτόν τον χειμώνα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δραστηριότητές μας για την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών μας, διότι μη φιλικοί παράγοντες μπορεί να αναπαράγουν αυτού του είδους τη δράση».

Καθώς διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τα περιστατικά στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί οι Ρώσοι θα έκαναν σαμποτάζ στους δικούς τους αγωγούς, ζωτικές αρτηρίες που, μέχρι πρόσφατα, διοχέτευαν κερδοφόρες εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, με τον Nord Stream 2 να μην έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία και τον Nord Stream 1 να έχει ουσιαστικά κλείσει από τη Ρωσία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, οι πραγματικές επιπτώσεις των περιστατικών αυτών στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο – και το οικονομικό κόστος για τη Gazprom και τη Ρωσία – είναι ουσιαστικά μηδενικές, υποστηρίζει το Politico.

Μια πράξη δολιοφθοράς θα ταίριαζε επίσης στο εγχειρίδιο του Κρεμλίνου για συγκαλυμμένες επιθετικές ενέργειες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και την αναστάτωση, όπως οι δηλητηριάσεις στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018, η έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Τσεχία το 2014 και μια σειρά εκρήξεων σε αποθήκες όπλων στη Βουλγαρία, με πιο πρόσφατη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πεντάχρονο παιδάκι ανασύρθηκε νεκρό από διαμέρισμα που πήρε φωτιά στο κέντρο της Αθήνας

Χτες
Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε διαμέρισμα στον Κολωνό. Πιο συγκεκριμένα η φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Αλκυόνης και επί τόπου έσπευσαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες.

Συνελήφθη 14χρονος που βρέθηκαν στο σπίτι του 7 μαχαίρια

Χτες
Με 7 μαχαίρια στο σπίτι του βρέθηκε ένας 14χρονος, ο οποίος και συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις ηλικίας 32, 23, και 22 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράβασης του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων στο Μαρκόπουλο.

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες

Χτες
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία κατόπιν αιτημάτων φορέων υπόχρεων προσώπων, που επικαλούνται δυσχέρεια κατά τη συγκέντρωση συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών.

Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών: Συγκρούσεις και φωτιές μετά τη νίκη του Μαρόκου

Χτες
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες μετά τη νίκη του Μαρόκου επί του Βελγίου με 2-0 στο Μουντιάλ του Κατάρ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της βελγικής ραδιοτηλεόρασης rtbf, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ακυρώθηκε το πρώτο γκολ των Μαροκινών, ενώ υπήρξε κλιμάκωση της έντασης στο δεύτερο ημίχρονο.

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη

Χτες
Νέα ανακοίνωση για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου την υπεράσπιση της οποίας έχει αναλάβει εξέδωσε την Κυριακή ο Αλέξης Κούγιας προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για ιατροδικαστές. Αρχικά ο Αλέξης Κούγιας στην ανακοίνωσή του συνδέει την αναβολή της απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Δεκεμβρίου, «με σοβαρές ακυρότητες».

Φρίκη από τις αποκαλύψεις για τη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: Διαπιστώθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι

Χτες
Δεν έχουν τέλος οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη όπου - σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - διαπιστώθηκαν από αποκρύψεις θανάτων μέχρι βασανιστήρια.

Κιβωτός του Κόσμου: Ο πατήρ Αντώνιος σε... αγιογραφία ως Νώε

Χτες
Όταν ο πατήρ Αντώνιος ίδρυε την Κιβωτό του Κόσμου το 1998 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως 24 χρόνια μετά, ο βίος και η περιουσία του θα απασχολούσαν τις Αρχές, με τις καταγγελίες για κακοποίηση και οικονομικές ατασθαλίες να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας της 21χρονης ‑ «Καλό ταξίδι ψυχούλα μου, εις το επανιδείν»

Χτες
«Είμαστε όνειρο σκιάς, η μιά σκιά ονείρου; Μέσα στα μαύρα μάθια τζη, η ομορφιά του απείρου... Καλό ταξίδι ψυχούλα μου, στα πέρατα του σύμπαντος...».

Ουκρανία: Στο Κίεβο χιονίζει και εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Χτες
Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Νέο κύμα γρίπης το δίμηνο Ιανουάριος ‑ Φεβρουάριος «βλέπει» ο Νίκος Τζανάκης

Χτες
Την εκτίμησή του για μεγάλο κύμα γρίπης το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος διατύπωσε το πρωί της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Δημοσιεύεται νέα λίστα προσώπων που κρυφάκουγε το «Predator»

Χτες
Άλλη μια λίστα παρακολουθήσεων δημοσιεύεται, άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια ότι «ουδείς εξαιρείται» από τις παρακολουθήσεις που γίνονται.

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η 21χρονη που είχε παρασυρθεί από το αυτοκίνητο με οδηγό τον 26χρονο

Χτες
Δεν τα κατάφερε τελικά η 21χρονη κοπέλα από τα Χανιά η οποία τραυματίστηκε βαρύτατα όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος Αλβανός στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Τρίτης
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.