E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείδωσαν για την άνοιξη οι εκλογές

Η δέσμευση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Δημοσίευση 28/9/2022 | 16:18

Κλείδωσαν για την άνοιξη οι εκλογές

Την άνοιξη του 2023, με την ολοκλήρωση ουσιαστικά της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έγινε στην Κρήτη.

Βέβαιος για τη «δεύτερη εντολή»

Αν και γενικά ήταν δεδομένο το χρονικό σημείο που θα γίνουν οι εκλογές εντούτοις υπήρχε μια μικρή σχετικότητα γύρω από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσαν για εκλογές «την άνοιξη του 2023 ή στις αρχές του καλοκαιριού». Μάλιστα αυτή ήταν η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη στην προ ημερών συνέντευξή του στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Πάντως χτες ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ότι η ώρα των εκλογών είναι η άνοιξη του 2023. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ ανέφερε:

«Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Με αυτές τις δηλώσεις προθέσεων και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να στηθούν κάλπες από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου λόγω των εξετάσεων στα σχολεία πλέον οι πιθανότερες ημερομηνίες αναζητούνται το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ουσιαστικά παραπέμπει σε δεύτερες εκλογές καθώς λόγω απλής αναλογικής φαντάζει δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα επιλέξει εκλογές τον Μάριιο ή Απρίλιο ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν πριν από τις κατακτήριες εξετάσεις.

5,12 και 19 Μαρτίου θα μπορούν να στηθούν κάλπες ενώ η 26 Μαρτίου μάλλον θα αποκλειστεί καθώς είναι μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή, αλλά και σε ενδεχόμενο νέα κάλπη, αυτή θα έπεφτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα που το 2023 είναι από τις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) μέχρι 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα.

Η Κυριακή 2 Απριλίου είναι επίσης μια καλή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών αφού οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν προτού ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα σχολεία. Αν και σε αυτή την περίπτωση μέσα στην εκλογική αναταραχή βρίσκεται και η Μεγάλη Εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατώτατος μισθός: Κλειδώνει στα 930‑940 ευρώ ‑ Τι κερδίζουν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι

Ελλάδα 22.03.2026
Η απόφαση για το τελικό ποσό της αύξησης θα ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τον ΜΙΔΑ, το νέο Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων – Οι αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Ελλάδα 22.03.2026
Το εργαλείο με το οποίο το κράτος αποκτά για πρώτη φορά πλήρη και διαρκή εικόνα του κτιριακού αποθέματος της χώρας

Ασημένιος ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με άλμα στα 6,05μ.

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Τουρκία: Αιματηρός καυγάς δύο οικογενειών στη Χατάι – 3 νεκροί και 25 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η σύρραξη ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Fitr και κλιμακώθηκε γρήγορα σε μάχη με πέτρες, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα.

Ναύαρχος Παυλόπουλος: «Η αποβατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι ήδη σε εξέλιξη»

Κόσμος Χτες
Ο επίτιμος αρχηγός Στόλου εκτιμά ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού μέσω στρατηγικής παραπλάνησης, ενώ αποκλείει πρακτικά κάθε κίνδυνο για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά: Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη

Οικονομία Χτες
Η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την αντίστοιχη της αμόλυβδης

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος Χτες
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα Χτες
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα Χτες
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος Χτες
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν