E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλείδωσαν για την άνοιξη οι εκλογές

Η δέσμευση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

Δημοσίευση 28/9/2022 | 16:18

Κλείδωσαν για την άνοιξη οι εκλογές

Την άνοιξη του 2023, με την ολοκλήρωση ουσιαστικά της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έγινε στην Κρήτη.

Βέβαιος για τη «δεύτερη εντολή»

Αν και γενικά ήταν δεδομένο το χρονικό σημείο που θα γίνουν οι εκλογές εντούτοις υπήρχε μια μικρή σχετικότητα γύρω από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσαν για εκλογές «την άνοιξη του 2023 ή στις αρχές του καλοκαιριού». Μάλιστα αυτή ήταν η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη στην προ ημερών συνέντευξή του στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Πάντως χτες ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ότι η ώρα των εκλογών είναι η άνοιξη του 2023. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ΕΛΚ ανέφερε:

«Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Με αυτές τις δηλώσεις προθέσεων και με δεδομένο ότι είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να στηθούν κάλπες από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου λόγω των εξετάσεων στα σχολεία πλέον οι πιθανότερες ημερομηνίες αναζητούνται το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ουσιαστικά παραπέμπει σε δεύτερες εκλογές καθώς λόγω απλής αναλογικής φαντάζει δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα επιλέξει εκλογές τον Μάριιο ή Απρίλιο ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν πριν από τις κατακτήριες εξετάσεις.

5,12 και 19 Μαρτίου θα μπορούν να στηθούν κάλπες ενώ η 26 Μαρτίου μάλλον θα αποκλειστεί καθώς είναι μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή, αλλά και σε ενδεχόμενο νέα κάλπη, αυτή θα έπεφτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα που το 2023 είναι από τις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) μέχρι 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα.

Η Κυριακή 2 Απριλίου είναι επίσης μια καλή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών αφού οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν προτού ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα σχολεία. Αν και σε αυτή την περίπτωση μέσα στην εκλογική αναταραχή βρίσκεται και η Μεγάλη Εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος 24.01.2026
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων κατά πολίτη

Κόσμος 24.01.2026
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αρρωστημένη»

Νέα φωτό από Τραμπ για τη Γροιλανδία με έναν πιγκουίνο: «Λάθος ημισφαίριο!»

Κόσμος 24.01.2026
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται να κατευθύνεται προς μια παγωμένη οροσειρά

Η Σία Κοσιώνη νοσηλεύεται στην εντατική με πνευμονία

Ελλάδα 24.01.2026
Η δημοσιογράφος ένιωσε αδιαθεσία με προβλήματα στην αναπνοή της

Γλυφάδα: Έργα του ΔΕΔΔΗΕ «δείχνει» ο Δήμαρχος για τις καταστροφές ‑ Τι απαντά ο Διαχειριστής

Ελλάδα 24.01.2026
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Βριλήσσια: Η στιγμή που ο άνδρας παρασύρει την υπάλληλο των ΕΛΤΑ ‑ Διαφώνησαν για ένα δέμα

Ελλάδα 24.01.2026
Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ ακολουθούσε έξω τον πελάτη για να βάλει μία υπογραφή

Ολόκληρη η ιστορική ομιλία του Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός: «Η παλιά τάξη πραγμάτων πέθανε»

Κόσμος 24.01.2026
Ο Κάρνεϊ υποστήριξε ότι η διεθνής τάξη βρίσκεται σε περίοδο ρήξης και όχι απλής μετάβασης

Φυλακές Μαλανδρίνου: Συνελήφθησαν 17 έγκλειστοι – Κατασχέθηκαν μαχαίρια, ναρκωτικά και κινητά

Ελλάδα 24.01.2026
Οι 13 από τους 17 συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Ποινή φυλάκισης δύο ετών στη διευθύντρια που έδεσε με ταινία 13χρονο, «το έκανα για πλάκα, δεν δυσανασχετούσε» είπε

Ελλάδα 24.01.2026
- Η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη για παράνομη βία και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων

Η Γροιλανδία απαντά στον Τραμπ για τον ορυκτό της πλούτο: «Κανένα παζάρι χωρίς τη συγκατάθεσή μας»

Κόσμος 24.01.2026
Η υπουργός Ορυκτών Πόρων της Γροιλανδίας ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, μετά τις επαφές Τραμπ–Ρούτε και τα σενάρια για έλεγχο των φυσικών πόρων του αρκτικού νησιού