E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μελόνι: Οι τρεις όροι που αποδέχθηκε για να μπει στα σαλόνια της Ε.Ε.

Ποιο θα είναι το μέλλον της;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2022 | 12:35

Μελόνι: Οι τρεις όροι που αποδέχθηκε για να μπει στα σαλόνια της Ε.Ε.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica, κάνει λόγο για έναν συμβιβασμό μεταξυ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος θα της δώσει το διαβατήριο για να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη.

Χωρίς να αποφεύγει και τα ειρωνικά σχόλια περί «τούμπας επιβίωσης» της κας Μελόνι, η έγκυρη εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα των Fratelli d’ Italia και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Η κίνηση Ντράγκι ήρθε ύστερα από συμφωνία με την Μελόνι υπό τρεις όρους που φέρεται να έθεσε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δέχθηκε η  Μελόνι:

  • Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση (οικονομική και στρατιωτική) προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
  • Δεύτερον, να διατηρηθεί η σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους
  • Τρίτον, να μην εγκριθούν νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της διαδόχου του συνεχίζεται εδώ και καιρό, εν μέσω παλινωδιών που συνδέονται με κάποιες αντιευρωπαϊκές δηλώσεις της Μελόνι. Τις τελευταίες τρεις μέρες έγιναν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επαφές.

Πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές κάνει επίσης λόγο για άκρως εμπιστευτική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.

Από την άλλη, η επιχείρηση σε εξέλιξη είναι σίγουρη, επιμένει η εφημερίδα, κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά μιας ζωτικής πολιτικής ανάγκης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της νέας πρωθυπουργού: Να αφήσει κατά μέρος τη ριζοσπαστική πλατφόρμα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρώμης.

«Βεβαίως ο ατλαντισμός, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η προσοχή στο δημόσιο χρέος ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη κ. Μελόνι. Αλλά είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για αυτούς τους τρεις πυλώνες όταν έχει και τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση;» διερωτάται η εφημερίδα. «Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν; Και τότε, ήταν η ίδια η κα Μελόνι που αντέκρουσε την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, τρομάζοντας την Ευρώπη», προσθέτει.

Αλλά είναι άλλο να αγωνίζεσαι στην προεκλογική εκστρατεία και άλλο να προετοιμάζεσαι να διοικήσεις μια χώρα σε πλήρη κρίση αμφισβητώντας ιστορικούς συμμάχους στο όνομα της κυρίαρχης διεθνούς. Η ζημιά θα ήταν τεράστια, οι επιπτώσεις στις αγορές καταστροφικές, πλήρης απομόνωση. Για αυτό, η κα Μελόνι βασίζεται στον κ. Ντράγκι. Και για τον ίδιο λόγο ο νυν πρωθυπουργός εκτίθεται υπέρ της στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η La Repubblica, πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας.

Φυσικά στον κ. Ντράγκι δεν άρεσαν οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι της κας Μελόνι και θεώρησε αυτοκτονία την ψήφο των Fratelli d’ Italia στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί καθήκον του να κάνει ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσει τη συνέχεια στη χώρα, στο όνομα μιας ομαλής μετάβασης.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην κα Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης

Αθλητικά Νέα 07.02.2026
Η Ελλάδα έκανε την αρχή στην παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Πικέρμι: Νεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στη λεωφόρο Μαραθώνος

Ελλάδα 07.02.2026
Στο τροχαίο συμβάν τραυματίστηκε και ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε τον πεζό

Απέλαση στο 5χρονο παιδί που συνελήφθη στη Μινεσότα ζητά το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Κόσμος 07.02.2026
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τις ενέργειές της

Αποστολόπουλος κατά Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: Είναι αυτά τα παιδιά εισβολείς; Οφείλετε να ανασκευάσετε

Ελλάδα 07.02.2026
Η παρέμβαση του Νίκου Πλακιά: «Αυτός δεν ήταν μαζί στα πάνελ και έβγαινε φωτογραφίες με τη Μαρία; Τώρα την κατηγορεί και αυτός;»

Εξαφάνιση Λόρας: Στη Γερμανία ο πατέρας της, φόβοι για την ασφάλεια της 16χρονης

Ελλάδα 07.02.2026
Το ταξίδι στη Γερμανία και τα ερωτήματα που παραμένουν

Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια: Ο Φουρνιέ φόρεσε μπλούζα με το πρόσωπο του Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Γάλλος σταρ στήριξε τον προπονητή του με αυτήν την κίνηση

Ο Τραμπ διέγραψε από τον λογαριασμό του το βίντεο που δείχνει τους Ομπάμα ως πιθήκους: «Υπάλληλος το ανέβασε κατά λάθος»

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για «ψευτοαγανάκτηση» έπειτα από κατηγορίες για ρατσισμό που προκάλεσε βίντεο

Η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει τον Μέσι εκτός εθνικής Αργεντινής

Αθλητικά Νέα Χτες
Η απόφαση συνδέεται άμεσα με το νομικό πλαίσιο της λεγόμενης «patria potestad», που ισχύει στην Αργεντινή έως τα 18 έτη

Ανήλικος έβαλε φωτιά στον κολλητό του, ενώ οι φίλοι του γελούσαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Κόσμος Χτες
Το θύμα έκρυψε αρχικά την αλήθεια από τους γονείς του, αλλά το βίντεο αποκάλυψε την αλήθεια

Κορωπί: Αστυνομικός έσωσε ηλικιωμένους φτιάχνοντας σκοινί από σεντόνια ‑ «Δεν σε αφήνω»

Ελλάδα Χτες
Η περιγραφή του άνδρα που γλύτωσε από τα ορμητικά νερά