E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Δημοσίευση 26/9/2022 | 08:56

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που με τον θάνατό της αφού συνελήφθη επείδη δεν φορούσε καλά τη μαντίλα έγινε σύμβολο για εξέγερσης για τις γυναίκες στο Ιράν, έκανε μιλώντας στο Sky News o εξάδερφός της, Ερφάν Μορτεζάι, ο πρώτος συγγενής της κοπέλας που μιλά δημόσια σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο της Μάχσα η νεαρή κοπέλα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν τον θάνατό της.

Περιγράφοντας πώς συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της 22χρονης ο συγγενής της είπε αρχικά ότι η Μάχσα βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς της ανάμεσα στους οποίους και ο αδερφός της, Ασκάν.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την περιγραφή του εξαδέλφου της, η Μάχσα και οι συγγενείς της συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. «Όταν την είδαν κατέληξαν στο ότι η Μάχσα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην συλλάβουν την Μάχσα. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της ενώ πήραν με τη βία την Μάχσα σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών».

Στη συνέχεια ο εξάδελφος της Μάχσα Αμινί μετέφερε στο Sky News την μαρτυρία ενός ατόμο που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη: «Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η Μάχσα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Μάχσα ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» προσθέτει ο εξάδελφος της 22χρονης.

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένεια της 22χρονης προκειμένου να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθξειες για να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μάχσα δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις οργής με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίστηκαν για 10η ημέρα στο Ιράν με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να μιλά για 41 νεκρούς αλλά την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media το βράδυ της Κυριακής δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Την ίδια ώρα, στον απόχητο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχουσείν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακη ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση από τις 16 Δεκεμβρίου οποτε και πέθανε η Μάσχα Αμινί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της

Ελλάδα 07.04.2026
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπάθησαν να την επαναφέρουν ωστόσο δεν τα κατάφεραν

Η NASA χαρτογράφησε τον βυθό της Γης από το διάστημα και ανακάλυψε άγνωστα στοιχεία που αλλάζουν τα δεδομένα

Tech + Science 07.04.2026
Η νέα αυτή προσέγγιση ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν μέχρι σήμερα ελάχιστα γνωστό κόσμο - Η ανακάλυψη που εξέπληξε τους επιστήμονες

Ανατριχιαστικό βίντεο με κορίτσι στο Λίβανο που αν και μουσουλμάνα χτυπά την καμπάνα εκκλησίας

Κόσμος 07.04.2026
Η ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώνεται ραγδαία, με σχεδόν 1.100 νεκρούς,

Αλλάζει το φαρμακείο του αυτοκινήτου: Τι πρέπει να περιέχει από τις 18 Ιουνίου

Ελλάδα 07.04.2026
Στα 30 ευρώ το πρόστιμο αν το φαρμακείο είναι ελλιπές - Διαβάστε την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Συγκλονιστικό βίντεο: Βόμβα διασποράς σκάει λίγα μέτρα μακριά από γυναίκα στο Ισραήλ

Κόσμος 07.04.2026
Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα στην πόλη Πέταχ Τίκβα, περίπου 10 χλμ. ανατολικά του Τελ Αβίβ

Times: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «σε κώμα»

Κόσμος 07.04.2026
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σημείωμα αναφέρει ότι ο Χαμενεΐ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να κυβερνήσει

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο