E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Δημοσίευση 26/9/2022 | 08:56

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που με τον θάνατό της αφού συνελήφθη επείδη δεν φορούσε καλά τη μαντίλα έγινε σύμβολο για εξέγερσης για τις γυναίκες στο Ιράν, έκανε μιλώντας στο Sky News o εξάδερφός της, Ερφάν Μορτεζάι, ο πρώτος συγγενής της κοπέλας που μιλά δημόσια σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο της Μάχσα η νεαρή κοπέλα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν τον θάνατό της.

Περιγράφοντας πώς συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της 22χρονης ο συγγενής της είπε αρχικά ότι η Μάχσα βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς της ανάμεσα στους οποίους και ο αδερφός της, Ασκάν.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την περιγραφή του εξαδέλφου της, η Μάχσα και οι συγγενείς της συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. «Όταν την είδαν κατέληξαν στο ότι η Μάχσα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην συλλάβουν την Μάχσα. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της ενώ πήραν με τη βία την Μάχσα σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών».

Στη συνέχεια ο εξάδελφος της Μάχσα Αμινί μετέφερε στο Sky News την μαρτυρία ενός ατόμο που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη: «Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η Μάχσα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Μάχσα ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» προσθέτει ο εξάδελφος της 22χρονης.

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένεια της 22χρονης προκειμένου να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθξειες για να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μάχσα δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις οργής με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίστηκαν για 10η ημέρα στο Ιράν με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να μιλά για 41 νεκρούς αλλά την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media το βράδυ της Κυριακής δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Την ίδια ώρα, στον απόχητο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχουσείν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακη ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση από τις 16 Δεκεμβρίου οποτε και πέθανε η Μάσχα Αμινί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καιρός 12.12.2025
Η πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου

Eurovision: Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κόσμος 12.12.2025
Είχε εκπροσωπήσει την Ελβετία με το κομμάτι «The Code»

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Ελλάδα 12.12.2025
Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα

Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok ‑ Προέτρεπε σε πράξεις βίας

Ελλάδα 12.12.2025
Η υπόθεση διερευνάται βάσει των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – 14 προσαγωγές για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 12.12.2025
Ερευνάται το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2025 με τα συνολικά χρήματα που έχουν λάβει να ανέρχονται σε 1.700.000 €

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά

Ελλάδα 12.12.2025
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο

Κόσμος 12.12.2025
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 12.12.2025
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι

Κόσμος 12.12.2025
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν