E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Δημοσίευση 26/9/2022 | 08:56

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που με τον θάνατό της αφού συνελήφθη επείδη δεν φορούσε καλά τη μαντίλα έγινε σύμβολο για εξέγερσης για τις γυναίκες στο Ιράν, έκανε μιλώντας στο Sky News o εξάδερφός της, Ερφάν Μορτεζάι, ο πρώτος συγγενής της κοπέλας που μιλά δημόσια σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο της Μάχσα η νεαρή κοπέλα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν τον θάνατό της.

Περιγράφοντας πώς συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της 22χρονης ο συγγενής της είπε αρχικά ότι η Μάχσα βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς της ανάμεσα στους οποίους και ο αδερφός της, Ασκάν.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την περιγραφή του εξαδέλφου της, η Μάχσα και οι συγγενείς της συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. «Όταν την είδαν κατέληξαν στο ότι η Μάχσα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην συλλάβουν την Μάχσα. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της ενώ πήραν με τη βία την Μάχσα σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών».

Στη συνέχεια ο εξάδελφος της Μάχσα Αμινί μετέφερε στο Sky News την μαρτυρία ενός ατόμο που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη: «Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η Μάχσα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Μάχσα ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» προσθέτει ο εξάδελφος της 22χρονης.

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένεια της 22χρονης προκειμένου να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθξειες για να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μάχσα δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις οργής με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίστηκαν για 10η ημέρα στο Ιράν με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να μιλά για 41 νεκρούς αλλά την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media το βράδυ της Κυριακής δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Την ίδια ώρα, στον απόχητο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχουσείν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακη ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση από τις 16 Δεκεμβρίου οποτε και πέθανε η Μάσχα Αμινί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Πάφος: Τρίχρονο παιδί Βρετανών τουριστών έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το αγοράκι βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του τη στιγμή που έπεσε από τον τέταρτο όροφο – Αναμένεται ένταλμα σύλληψης

Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου της 43χρονης Αμερικανίδας στην Ιρλανδία – Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον 28χρονο σύντροφό της

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η 13χρονη κόρη της βρήκε τη σορό της μητέρας της το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μέσα στο υπνοδωμάτιο του κοινού τους σπιτιού

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

Πολιτική 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική