E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Δημοσίευση 26/9/2022 | 08:56

Μάχσα Αμινί: «Βασανίστηκε και την εξευτέλισαν» πριν τον θάνατό της καταγγέλλει συγγενής της

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου της Μάχσα Αμινί, της 22χρονης κοπέλας που με τον θάνατό της αφού συνελήφθη επείδη δεν φορούσε καλά τη μαντίλα έγινε σύμβολο για εξέγερσης για τις γυναίκες στο Ιράν, έκανε μιλώντας στο Sky News o εξάδερφός της, Ερφάν Μορτεζάι, ο πρώτος συγγενής της κοπέλας που μιλά δημόσια σε δυτικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον εξάδελφο της Μάχσα η νεαρή κοπέλα «βασανίστηκε και εξευτελίστηκε» πριν τον θάνατό της.

Περιγράφοντας πώς συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο της 22χρονης ο συγγενής της είπε αρχικά ότι η Μάχσα βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς της ανάμεσα στους οποίους και ο αδερφός της, Ασκάν.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την περιγραφή του εξαδέλφου της, η Μάχσα και οι συγγενείς της συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών του Ιράν. «Όταν την είδαν κατέληξαν στο ότι η Μάχσα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην συλλάβουν την Μάχσα. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της ενώ πήραν με τη βία την Μάχσα σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών».

Στη συνέχεια ο εξάδελφος της Μάχσα Αμινί μετέφερε στο Sky News την μαρτυρία ενός ατόμο που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη: «Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς η Μάχσα βασανίστηκε και εξευτελίστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί η Μάχσα ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» προσθέτει ο εξάδελφος της 22χρονης.

Ο ίδιος καταγγέλλει, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένεια της 22χρονης προκειμένου να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθξειες για να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μάχσα δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής στο Ιράν

Εντωμεταξύ οι διαδηλώσεις οργής με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί συνεχίστηκαν για 10η ημέρα στο Ιράν με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να μιλά για 41 νεκρούς αλλά την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media το βράδυ της Κυριακής δείχνουν γυναίκες στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Την ίδια ώρα, στον απόχητο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχουσείν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακη ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σε καθημερινή βάση από τις 16 Δεκεμβρίου οποτε και πέθανε η Μάσχα Αμινί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος 4χρονου: «Τον κρατούσα μπροστά στη γουρούνα όταν πέσαμε» είπε ο θείος του

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Αχαΐα: Τι κατέθεσε ο θείος του 4χρονου

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Κορυδαλλός: Σωφρονιστικός υπάλληλος έβγαλε κρατούμενο από τη φυλακή για να του φτιάξει το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων σε περιοχή της νοτίου Ελλάδας - Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τον έβγαλε από τη φυλακή χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Πολιτική Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Σπύρου Μαρτίκα με τον αρχηγό της εγληματικής οργάνωσης – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Μια από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές καταγράφηκε ανήμερα των Φώτων του 2025

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Ελλάδα Χτες
Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος Χτες
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα Χτες
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες