E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σενάρια για black out στην Ευρώπη

Τι παρουσιάζει το Bloomberg

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2022 | 18:55

Σενάρια για black out στην Ευρώπη

Μπορεί να γίνει μπλακ άουτ στο ρεύμα στην Ευρώπη και πόσο πιθανό είναι; Το δραματικό σενάριο παρουσιάζεται από το Bloomberg.

«Είναι Δεκέμβριος. Η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα νοικοκυριά πρέπει να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να δουν τηλεόραση. Αλλά ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολεύεται να διατηρήσει «ανοιχτούς» τους διακόπτες.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας σημαίνει «κόκκινο» συναγερμό, το οποίο δηλώνει ότι οι ενεργειακές προμήθειες βρίσκονται στα όριά τους. Έχει ήδη κοπεί η παροχή σε ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, ενώ τα νοικοκυριά έχουν λάβει επείγον αίτημα μείωσης της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πάροχος, ωστόσο, χρειάζεται να λάβει ακόμη πιο δραστικά μέτρα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ολική κατάρρευση του συστήματος».

Είναι ένα υποθετικό αλλά και δραματικό σενάριο που παρουσιάζει το Bloomberg. Και όπως σημειώνει, μία από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Το σενάριο για διακοπές ρεύματος
Την Τετάρτη, η αρμόδια υπηρεσία της Γαλλίας άφησε ανοιχτό το σενάριο να «απαιτήσει» τη μείωση της κατανάλωσης αρκετές φορές μέσα στον χειμώνα, προκειμένου να αποτραπούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος. Το ίδιο εξετάζει να κάνει και η Φινλανδία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό think tank Onward, υπογραμμίζοντας πως, εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου.

Σημειώνει δε, ότι το ακραίο σενάριο είναι το ίδιο να γίνει και με τα νοικοκυριά.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ως πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα είναι οι καιρικές συνθήκες το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς οι μεταβολές στην θερμοκρασία αναμφίβολα επηρεάζουν καταλυτικά τις ανάγκες των πολιτών σε ενέργεια.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όσες περισσότερες μειώσεις δούμε -ιδίως το καλοκαίρι- στην κατανάλωση αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των μπλακ-άουτ» εκτιμά η Goldman Sachs.

«Το μήνυμα της μείωσης της κατανάλωσης δεν έχει γίνει αντιληπτό επί της ουσίας μέχρι στιγμής. Μια βόλτα στις πόλεις αρκεί για να δεις ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατούν ανοιχτά τα φώτα τη νύχτα, παρότι είναι κλειστά» τονίζει ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel.

Πού έχουν γίνει μπλακ άουτ

Προηγούμενα περιστατικά υπάρχουν πολλά. Το δίκτυο στο Τέξας κατέρρευσε στη διάρκεια βαρυχειμωνιάς τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να μείνουν στο σκοτάδι επί μέρες, ενώ λίγο έλειψε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εκτεταμένου μπλακ άουτ και η Καλιφόρνια αυτό το μήνα στη διάρκεια κύματος καύσωνα.

Η Νότια Αφρική έχει πείρα από κυλιόμενα μπλακ άουτ κυρίως λόγω της χρόνιας παραμέλησης της συντήρησης του δικτύου και των πενιχρών επενδύσεων σε αυτό με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται από την παράλυση συσκευών (πλυντήρια, φούρνοι κτλ), του δικτύου wi-fi και των ερυθρών σηματοδοτών μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αλλάζει στα ταξιδιωτικά πακέτα στην ΕΕ: Ποιοι οι νέοι κανόνες για αποζημιώσεις και επιστροφές

Κόσμος 16.03.2026
Ποια ταξίδια και ποιες υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ταξιδιωτικό πακέτο

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο για συμφωνία

Κόσμος 16.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν επαφές με την Τεχεράνη, αλλά εκτίμησε πως το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος Χτες
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα Χτες
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα Χτες
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία Χτες
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα Χτες
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία Χτες
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα Χτες
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο