LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κάρολος: Σήμερα η επίσημη ανακήρυξη του ως διάδοχος του θρόνου

Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί σήμερα Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2022 | 10:22

Κάρολος: Σήμερα η επίσημη ανακήρυξη του ως διάδοχος του θρόνου

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King» (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το«God save the Queen» (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.


Το πρώτο διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου Γ

Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, William, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του William, Catherine, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Diana.

«Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθύτατης θλίψης. Σε όλη της τη ζωή, η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα – η αγαπημένη μου μητέρα – ήταν πηγή έμπνευσης και πρότυπο για εμένα και όλη μου την οικογένεια», είπε στην αρχή του διαγγέλματός του ο νέος μονάρχης της Βρετανίας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους συμμετέχουν στο πένθος για τον χαμό της Ελισάβετ Β’. Η στοργή και ο σεβασμός που ενέπνευσε, είπε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της.

«Όπως έκανε η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, δεσμεύομαι κι εγώ να τηρώ τις συνταγματικές αρχές», διαβεβαίωσε ο Κάρολος Γ’ και υποσχέθηκε: «Όποια κι αν είναι η καταγωγή ή οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη».

Αναφερόμενος στη σύζυγό του, Camila, είπε ότι «βασίζεται στην στοργική βοήθειά της» και ότι «γίνεται η βασιλική σύζυγός μου».

Για τον διάδοχο πλέον του θρόνου, τον πρίγκιπα William, είπε ότι στο εξής θα είναι ο δούκας της Κορνουάλης και o πρίγκιπας της Ουαλίας. Παράλληλα, η σύζυγός του, Catherine, θα έχει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας – τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Diana.

«Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Harry και τη Meghan, καθώς συνεχίζουν να φτιάχνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό», είπε αναφερόμενος στον μικρότερο γιο του.

Προαναγγέλλοντας ότι σε λίγες ημέρες, μαζί με όλο το έθνος, θα συνοδεύσει την πολυαγαπημένη του μητέρα στην τελευταία της κατοικία, είπε: «Στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου ταξίδι για να βρεθείς κοντά στον αείμνηστο μπαμπά, θέλω απλώς να πω το εξής: Σε ευχαριστώ! Σε ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια. Είθε οι άγγελοι να τραγουδούν για να αναπαυθείς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

Ελλάδα 19.04.2024
Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα ‑ απάντηση στο Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
«Φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένο σε μέγεθος και έκταση»

Politico: O Μπάιντεν αποκαλεί τον Τραμπ «γουρούνι του Χίτλερ»

Κόσμος 19.04.2024
Οι αναφορές για Τραμπ με την συμπάθειά του στον Χίτλερ

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: 3 χάρτες με τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός 19.04.2024
Εν αναμονή της κακοκαιρίας που θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Βουτιά στις ασιατικές αγορές ‑ Ανοδικά το πετρέλαιο

Οικονομία 19.04.2024
Νευρικότητα και στο οικονομικό πεδίο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Κόσμος 19.04.2024
Θρίλερ στη Μέση Ανατολή

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τη γρίπη των πτηνών: Ο ένας στους δύο που κολλάει, πεθαίνει

Κόσμος Χτες
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 463 θανάτους

Ανω κάτω η Μπριζ λίγες ώρες πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ

Αθλητισμός Χτες
Ο Σκοβ-Όλσεν έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Δανία!

Καιρός: Χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ελλάδα Χτες
Χρειάστηκαν 14 δευτερόλεπτα από την άφιξη του δράστη μέχρι την επίθεση

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην Αγκυρα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε περισσότερο τις πόλεις Τοκάτ και Σεβάστεια, οι οποίες βρίσκονται στην κεντρική Τουρκία