E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα

Γιγάντιο θαλάσσιο τέρας που είχε πολύ μεγάλα σαγόνια και δόντια

Δημοσίευση 25/8/2022 | 10:14

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα Θαλασσοτιτάνα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο Μαρόκο το απολίθωμα μιας γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας, η οποία «κυβερνούσε» τους ωκεανούς πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων.

Πρόκειται για έναν τεράστιο νέο μοσάσαυρο, τον Θαλασσοτιτάνα (Thalassotitan atrox). Είχε πολύ μεγάλα σαγόνια και δόντια, με τα οποία κυνηγούσε άλλα θαλάσσια ερπετά. Τα θαλάσσια «τέρατα» ήταν μια πραγματικότητα πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Ενώ στην ξηρά κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι, στη θάλασσα οι μοσάσαυροι, γιγάντια θαλάσσια ερπετά, είχαν το «πάνω χέρι».

Οι μοσάσαυροι δεν ήταν δεινόσαυροι, αλλά τεράστιες θαλάσσιες σαύρες που έφταναν σε μήκος τα 12 μέτρα και αποτελούσαν μακρινούς συγγενείς των σημερινών ιγκουάνα και ορισμένων σαυρών. Υπήρχαν πολλά είδη μοσάσαυρων, που έτρωγαν είτε μικρά ψάρια, είτε αμμωνίτες, είτε άλλα θαλάσσια ερπετά.

Η ανακάλυψη του νέου είδους, που είχε τεράστιο κρανίο μήκους 1,4 μέτρων με μεγάλα κωνικά δόντια όπως της σύγχρονης όρκας, έγινε σε απόσταση μιας ώρας από την Καζαμπλάνκα, σε μια περιοχή την οποία είχε πλημμυρίσει ο Ατλαντικός προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Ο Θαλασσοτιτάν ζούσε στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια της εποχής των δεινοσαύρων και ήταν σύγχρονος ζώων όπως ο Τυραννόσαυρος (T.rex) και ο Τρικεράτωψ.

Εκτιμάται ότι ο Θαλασσοτιτάν βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ως ο πιο τρομερός θηρευτής, κατέχοντας θέση ανάλογη με τις σημερινές φάλαινες δολοφόνους (όρκες) και τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.

Οι επιστήμονες από τέσσερις χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο), με επικεφαλής τον δρ Νικ Λόνγκριτς του Κέντρου Milner για την Εξέλιξη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παλαιοντολογικό περιοδικό «Cretaceous Research», εκτιμούν ότι ο Θαλασσοτιτάν συνιστούσε απειλή για ό,τι κολυμπούσε εκείνη την εποχή, ακόμα και για άλλους Θαλασσοτιτάνες και γενικότερα μοσάσαυρους.

«Ο Θαλασσοτιτάν ήταν ένα εντυπωσιακό τρομερό ζώο. Φανταστείτε έναν Δράκο του Κόμοντο διασταυρωμένο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία διασταυρωμένο με ένα Τυραννόσαυρο διασταυρωμένο με μια φάλαινα δολοφόνο», ανέφερε ο Λόνγκριτς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Byron: Σε ποια περιοχή έριξε το απόγευμα την περισσότερη βροχή στην Αθήνα

Καιρός 04.12.2025
Το Meteo δημοσίευσε χάρτη με τις περιοχές που δέχθηκαν την περισσότερη βροχή λόγω κακοκαιρίας Byron

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα για τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 04.12.2025
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών

Μαγειρίας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τη Ferrari την πήραμε από αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδου»

Ελλάδα 04.12.2025
Ο Χρήστος Μαγειρίας στάθηκε και στα τυχερά δελτία που κέρδισε - Έκανε λόγο πως πήρε το «πολύ 25 χιλιάρικα»

Eurovision 2026: Το Ισραήλ παραμένει στον διαγωνισμό τραγουδιού

Eurovision 04.12.2025
Αρκετές χώρες θα μποϊκοτάρουν

«Έσκασαν» φρεάτια από τη βροχή στην Καλλιθέα ‑ Βίντεο

Ελλάδα 04.12.2025
Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία Byron στην Αττική

Μαγειρίας στη Βουλή: Με λεφτά που μου δώρισε η μάνα μου αγόρασα τη Ferrari

Ελλάδα 04.12.2025
Η μητέρα του, είπε, τού παραχώρησε το μερίδιό της από απαλλοτρίωση έκτασης - Εχω κερδίσει συνολικά από τζόκερ σε έξι χρόνια 25.000 ευρώ, είπε

«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι»

Κόσμος 04.12.2025
«Με βίαζαν, με βασάνιζαν και με κρέμασαν από το ταβάνι» - Ακαδημαϊκός περιγράφει τις 903 ημέρες αιχμαλωσίας στο Ιράκ

Συγκλονιστικές εικόνες, η ΕΜΑΚ διέσωσε οικογένεια από πλημμυρισμένο δρόμο στη Λακωνία

Ελλάδα 04.12.2025
Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμών σε Λακωνία και Δήμο Ανατολικής Μάνης