E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ‑ Ντονμέζ: Σε 45 ‑ 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

Δημοσίευση 11/8/2022 | 19:57

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ‑ Ντονμέζ: Σε 45 ‑ 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

Τη στρατηγική της πρόκλησης συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή αυτή τη φορά το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο. Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών αναφέρθηκε στο νέο γεωτρύπανο που έστειλε στη Μεσόγειο, Αμπντουλ Xαμίτ Χαν.

"Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. "Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;" είπε. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να τρυπήσουμε. Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα είμαστε δυνατοί, είμαστε δυνατοί!", πρόσθεσε.

"Έπειτα από δύο χρόνια διάλειμμα ξεκινήσαμε χθες τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε 45-60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση του Αμπντουλ Xαμίντ Χαν στο Γιορεκλέρ 1. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός σύμφωνα με το ΚΥΠΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σύντομα και πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση του προγράμματος.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπήρχαν 4-5 εναλλακτικά σημεία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο λήφθηκε απόφαση για το σημείο στο Γιορουκλέρ 1. "Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά έχουμε μια ανακάλυψη, πρώτα ο Αλλάχ θα μοιραστούμε τα καλά νέα με το έθνος μας", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Σε ζωντανή σύνδεση εν μέσω της συνέντευξης, αρμόδιος στο Αμπντουλχαμίντ Χαν δήλωσε ότι έφτασαν στην τοποθεσία Yörükler 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. "Το ταξίδι μας ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. Κατεβάζουμε τον εξοπλισμό μας στον βυθό της θάλασσας για να τοποθετηθεί στο κέντρο της γεώτρησης. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και, αν θέλει ο Αλλάχ, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας", ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε, ακόμη ότι πλέον η Τουρκία είναι εξοικειωμένη με τη Μεσόγειο όσο σχεδόν και με τη Μαύρη Θάλασσα. "Ξέρετε, είχαμε κάνει ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, οδηγήσαμε τον στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ βαρύ. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο", ανέφερε.

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "τα τελευταία 2-3 χρόνια η πρόοδος στον χώρο είναι αρκετά καλή. Ωστόσο, τον τελευταίο 1 μήνα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής εταιρείας που αποτελούν την κοινοπραξία η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανάδοχος".

"Το θέμα αναφέρθηκε σε μας από τις αρχές Ιουλίου. Αμέσως κάναμε κάποιες προσπάθειες να βρεθούμε μαζί και με τις δύο πλευρές για να συνεννοηθούμε γρήγορα, να λύσουμε τα μεταξύ τους προβλήματα, να επιλύσουμε τις συγκρούσεις. Βέβαια σε τόσο πολύ μεγάλα έργα μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς συγκρούσεις και προβλήματα στο χώρο, διοικητικά, οικονομικά δηλαδή. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Συνεχίζουμε ακόμα τις προσπάθειές μας. Αυτό το θέμα τέθηκε επίσης στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Επειδή ξέρετε, και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν μια δέσμευση στην κοινή γνώμη τους για την ολοκλήρωση αυτού του έργου το 2023. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας εδώ; Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Μιλάω για το 2023, τον πρώτο αντιδραστήρα", ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέταξε ο Τεντόγλου: Ισοφάρισε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66μ. στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσάτουμα που έμενε αδιάσπαστο από το 2007.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Σουδανός εισέβαλε στο τούνελ του Μετρό φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» και συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Κατέβηκε στις γραμμές του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και προχωρούσε πεζός προς Χαλάνδρι - Αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κλωτσώντας τους και φτύνοντάς τους

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καιρός Αύγουστος: Τι δείχνουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ενώ η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ισχυρό καύσωνα, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει εκτός του πυρήνα της ζέστης στις αρχές Αυγούστου.

Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης: Εκκένωση στο Μουσικό Σχολείο – Μήνυμα 112

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Σαράντα πυροσβέστες, 12 οχήματα και επτά εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή, όπου ενεργοποιήθηκε και Ανακριτικό Κλιμάκιο για διερεύνηση εμπρησμού.

Ρίγη συγκίνησης στην απονομή: Η Εθνική Πόλο έγραψε ιστορία στο World Cup

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η Εθνική ανδρών πόλο νίκησε 15-14 την Ουγγαρία στον τελικό του World Cup στην Αυστραλία και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της.

Αννα Φόνσου: Τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία της αγαπημένης ηθοποιού

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το «Σπίτι του Ηθοποιού» διέψευσε τις φήμες και αποκάλυψε την αληθινή αιτία της νοσηλείας της.

Πετρέλαιο κίνησης: Νέα τιμή τον Αύγουστο μετά την επιδότηση των 15 λεπτών ‑ Ποια θα είναι η νέα τιμή

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η κυβέρνηση και τα διυλιστήρια μειώνουν κατά 15 λεπτά ανά λίτρο την τιμή του diesel, με τη μέση τιμή να αναμένεται κάτω από τα 1,90 ευρώ.

Ρέθυμνο: Συλλήψεις για την επίθεση στον κτηνοτρόφο που του έκοψαν τη γλώσσα – Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και δικαστική υπάλληλος

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Τέσσερα εντάλματα σύλληψης εκτελέστηκαν στις 25 Ιουλίου 2026, ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται συνολικά έξι άτομα για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σωματική βλάβη.

Η Εθνική πόλο έσπασε την κατάρα: Πρωταθλήτρια κόσμου με 15‑14 επί της Ουγγαρίας

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο Αργυρόπουλος σκόραρε 12 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο World Cup του Σίδνεϊ, μετά από πέντε χαμένους τελικούς