E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ‑ Ντονμέζ: Σε 45 ‑ 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

Δημοσίευση 11/8/2022 | 19:57

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ‑ Ντονμέζ: Σε 45 ‑ 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

Τη στρατηγική της πρόκλησης συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή αυτή τη φορά το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο. Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στην τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών αναφέρθηκε στο νέο γεωτρύπανο που έστειλε στη Μεσόγειο, Αμπντουλ Xαμίτ Χαν.

"Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. "Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;" είπε. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να τρυπήσουμε. Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα είμαστε δυνατοί, είμαστε δυνατοί!", πρόσθεσε.

"Έπειτα από δύο χρόνια διάλειμμα ξεκινήσαμε χθες τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε 45-60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση του Αμπντουλ Xαμίντ Χαν στο Γιορεκλέρ 1. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Τούρκος Υπουργός σύμφωνα με το ΚΥΠΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σύντομα και πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση του προγράμματος.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπήρχαν 4-5 εναλλακτικά σημεία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο λήφθηκε απόφαση για το σημείο στο Γιορουκλέρ 1. "Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά έχουμε μια ανακάλυψη, πρώτα ο Αλλάχ θα μοιραστούμε τα καλά νέα με το έθνος μας", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Σε ζωντανή σύνδεση εν μέσω της συνέντευξης, αρμόδιος στο Αμπντουλχαμίντ Χαν δήλωσε ότι έφτασαν στην τοποθεσία Yörükler 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. "Το ταξίδι μας ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. Κατεβάζουμε τον εξοπλισμό μας στον βυθό της θάλασσας για να τοποθετηθεί στο κέντρο της γεώτρησης. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και, αν θέλει ο Αλλάχ, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας", ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε, ακόμη ότι πλέον η Τουρκία είναι εξοικειωμένη με τη Μεσόγειο όσο σχεδόν και με τη Μαύρη Θάλασσα. "Ξέρετε, είχαμε κάνει ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, οδηγήσαμε τον στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ βαρύ. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο", ανέφερε.

Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "τα τελευταία 2-3 χρόνια η πρόοδος στον χώρο είναι αρκετά καλή. Ωστόσο, τον τελευταίο 1 μήνα υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής εταιρείας που αποτελούν την κοινοπραξία η οποία είναι ο μεγαλύτερος ανάδοχος".

"Το θέμα αναφέρθηκε σε μας από τις αρχές Ιουλίου. Αμέσως κάναμε κάποιες προσπάθειες να βρεθούμε μαζί και με τις δύο πλευρές για να συνεννοηθούμε γρήγορα, να λύσουμε τα μεταξύ τους προβλήματα, να επιλύσουμε τις συγκρούσεις. Βέβαια σε τόσο πολύ μεγάλα έργα μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς συγκρούσεις και προβλήματα στο χώρο, διοικητικά, οικονομικά δηλαδή. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Συνεχίζουμε ακόμα τις προσπάθειές μας. Αυτό το θέμα τέθηκε επίσης στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον κ. Πούτιν στο Σότσι. Επειδή ξέρετε, και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν μια δέσμευση στην κοινή γνώμη τους για την ολοκλήρωση αυτού του έργου το 2023. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας εδώ; Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Μιλάω για το 2023, τον πρώτο αντιδραστήρα", ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

8 τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, οι 3 διασωληνωμένοι ‑ Ανησυχία για φορτηγό με δεξαμενή προπανίου που είναι μέσα στην επιχείρηση

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Μεγάλη κινητοποίηση από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μήνυμα από το 112 - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.

Δήμος Αθηναίων: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν κλιματιστικό και πώς να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δωρεάν 100 κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α σε ευάλωτα νοικοκυριά, με αιτήσεις έως τις 19 Ιουλίου 2026 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Ο Τραμπ καλείται να πληρώσει 5,8 εκατ. δολάρια: Ποια είναι η γυναίκα που δικαιώθηκε

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο περιφερειακός δικαστής Λούις Κάπλαν διέταξε την άμεση αποδέσμευση ποσού 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της αρθρογράφου, μετά την οριστική απόρριψη της έφεσης Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Χαμός με τα 4 εκατομμύρια ευρώ του Ράμα για συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Οι δικαιολογίες του Ράμα μέσω facebook και τα... γαλλικά σχόλια!

Προειδοποίηση ΕΟΦ για ενδοφλέβια «συμπληρώματα»: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Πρόκειται για προϊόντα μη αξιολογημένα ως προς την ποιότητα