E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η γραμμή «SOS 15900» για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσίευση 10/8/2022 | 18:45

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η γραμμή «SOS 15900» για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει: 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομική υποστήριξη -τα οποία αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί να προστρέξει όποιος είναι θύμα βίας ή από το περιβάλλον τους για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας.

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κλήσεις που δέχτηκε η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τους πρώτους επτά μήνες του 2022 για περιστατικά ενδοοικογενεικής βίας που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως στους δύο μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιο και Ιούλιο) καταγράφηκε ρεκόρ τηλεφωνημάτων, με συνολικά 708 κλήσεις.

«Πράγματι υπάρχει μια μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Χρειάζεται και είναι σημαντικό να συζητούμε γι' αυτά τα θέματα γιατί πρέπει ο κόσμος να μαθαίνει, να ακούει, να ενημερώνετε και να ευαισθητοποιείτε. Με θλίψη παρατηρώ, κάποιες φορές, ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν βασικές πληροφορίες και πώς μπορούν να στηρίξουν θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας», δήλωσε η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η γενική γραμματέας υπενθύμισε πως σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει: 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομική υποστήριξη -τα οποία αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί να προστρέξει όποιος είναι θύμα βίας ή από το περιβάλλον τους για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας- αλλά και 19 ξενώνες που είναι οι δομές υποδοχής και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» λειτουργεί σε καθημερινή βάση, 365 ημέρες τον χρόνο και όλο το 24ωρο, προκειμένου να δέχεται τις κλήσεις ατόμων που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία ή αναζητούν πληροφορίες για το πού μπορούν να προστρέξουν για βοήθεια.

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία που διαθέτει η Γενική Γραμματεία, συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τα τέλη Ιουλίου στη γραμμή 15900 καταγράφηκαν 6.221 τηλεφωνήματα για περιστατικά βίας εκ των οποίων τα 2.090 αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

«Τα περιστατικά μετά την πανδημία έχουν μία αυξητική τάση. Αυτό δεν είναι απότοκο μόνο της πανδημίας ότι κλειστήκαμε στα σπίτια μας και δοκιμάστηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν κρύβονται πλέον τα πράγματα κάτω από το χαλί, ενώ υπάρχει το μότο "σπάσε τη σιωπή". Βγαίνουν γυναίκες και άντρες για να δηλώσουν γεγονότα και καταγγέλλουν περιστατικά», πρόσθεσε η κ. Γούλα.

Η γενική γραμματέας υπενθυμίζει ακόμη πως τα τελευταία χρόνια «το αδίκημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι αυτεπάγγελτο. Δεν χρειάζεται ούτε κάποιος να πληρώσει παράβολο, ούτε να ζητήσει έγκλιση. Γίνεται η καταγγελία, αναζητείται ο θύτης στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται δικονομικά. Κι αυτό για να μην χάνεται χρόνος ώστε κάποιος να αναζητεί δικηγόρο ή χρήματα για την υπόθεση».

Συμπληρώνει δε ότι η πληροφόρηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα της βίας θα πρέπει να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο και να διευρυνθούν στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι κύκλοι συζήτησης για το ειδικό μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενημέρωσης.

«Καλό είναι να ξεκινάμε από μία ενημέρωση, εκπαίδευση και παιδεία από τα νήπια. Η έννοια του σεβασμού της προσωπικότητας του ή της συντρόφου συνδέεται με την έννοια της ισότητας. Και όλα αυτά συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η κ. Γούλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Δεύτερη σορός εντοπίστηκε στο σπίτι που κάηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανησυχία πως πρόκειται για το παιδί που ήταν αγνοούμενο

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ σφραγίζει την πρόκριση και οι Βίκινγκς πάνε στους «16»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον σταρ της Σίτι να κάνει τη διαφορά, η Νορβηγία νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στη φάση των «16»

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα

Κόσμος Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα

Ελλάδα Χτες
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ ‑ Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών

Κόσμος Χτες
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».