E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σταφύλι: Ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τη Σουλτανίνα

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2022 | 20:07

Σταφύλι: Ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τη Σουλτανίνα

Τεράστιες ζημιές από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή έχει υποστεί η επιτραπέζια σουλτανίνα στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας άλλη μία σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αγρότες της περιοχής, για άλλη μία χρονιά οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν το δυναμικότερο προϊόν της περιοχής, το επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική), σε μια ακόμα καταστροφή.

Ήδη συντάχθηκε και θα κατατεθεί αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες, ενώ με επστολή τους προς τον ΕΛΓΑ και άλλους φορείς, οι συνεταιρισμοί της περιοχής, ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση και γρήγορη εκτίμηση των ζημιών καθώς και δίκαιες αποζημιώσεις.

«Το κακό όπως σας προαναφέραμε είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με το κλίμα όσο και με το υπέδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι δυσμενείς συνέπειές της να παγιώνονται χρόνο με το χρόνο», επισημαίνεται στην επιστολή.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού σε πλήρη ερημοποίηση: «Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία. Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής για τους αγρότες μας αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών», τονίζεται.

Τα μέτρα που ζητούν οι αγρότες ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα είναι:

  • Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις.
  • Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.
  • Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
  • Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει ούτε η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών: Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
H εταιρεία κλείνει το γραφείο εξυπηρέτησης ανεκτελώνιστων εμπορευμάτων

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα – Ποια κριτήρια θα τροποποιηθούν

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών στο οποίο θα καταγράφονται οι ενισχύσεις που παίρνει κάθε πολίτης

Πανελλαδικές: Ποιοι μαθητές δικαιούνται το «δώρο» των 1.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Το πρόγραμμα επιβράβευσης

Κεφαλονιά: Τα τελευταία μηνύματα της Μυρτούς με τη μητέρα της – «Μαμά μου, σ΄ευχαριστώ πολύ»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση θανάτου της 19χρονης Μυρτούς

Συγκλονίζει ο πατέρας 16χρονης που έβαλε τέλος στη ζωή της: «Είχε ανάγκη να μιλήσει, να αισθανθεί καλά, να την αγκαλιάσουν»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο πατέρας της Λυδίας τόνισε ότι η κόρη του όπως και πολλά παιδιά ζητούσε αποδοχή και δεχόταν bullying και απηύθυνει μήνυμα στήριξης στις οικογένειες

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

Ελλάδα Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

Κόσμος Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην