E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σταφύλι: Ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τη Σουλτανίνα

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2022 | 20:07

Σταφύλι: Ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τη Σουλτανίνα

Τεράστιες ζημιές από τον καύσωνα, που σάρωσε την περιοχή έχει υποστεί η επιτραπέζια σουλτανίνα στον Άσσο-Λεχαίο-Περιγιάλι, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο του Δήμου Κορινθίων, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας άλλη μία σοδειά τους να πηγαίνει χαμένη.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι αγρότες της περιοχής, για άλλη μία χρονιά οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν το δυναμικότερο προϊόν της περιοχής, το επιτραπέζιο σταφύλι σουλτανίνα, αλλά και τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ποικιλίες (prime, superior, αττική), σε μια ακόμα καταστροφή.

Ήδη συντάχθηκε και θα κατατεθεί αίτημα προς τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες, ενώ με επστολή τους προς τον ΕΛΓΑ και άλλους φορείς, οι συνεταιρισμοί της περιοχής, ζητούν μεταξύ άλλων, την άμεση και γρήγορη εκτίμηση των ζημιών καθώς και δίκαιες αποζημιώσεις.

«Το κακό όπως σας προαναφέραμε είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που έχουν να κάνουν τόσο με το κλίμα όσο και με το υπέδαφος. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την περιοχή μας με αποτέλεσμα οι δυσμενείς συνέπειές της να παγιώνονται χρόνο με το χρόνο», επισημαίνεται στην επιστολή.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας τριετίας τείνει να οδηγήσει μεγάλες περιοχές του νομού σε πλήρη ερημοποίηση: «Οι δυσμενείς συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς (δύο παγετοί και τρεις παρατεταμένοι καύσωνες), εκτός από την καταστροφή της περσινής παραγωγής έκαναν τεράστια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Το αποτέλεσμα είναι στον πρώτο παρατεταμένο καύσωνα της φετινής χρονιάς ο οποίος βρήκε την καλλιέργεια σε ένα κρίσιμο στάδιο (περκασμός ή αλλιώς γυάλισμα) η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων σουλτανίνας να είναι σχεδόν ακαριαία. Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής για τους αγρότες μας αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών», τονίζεται.

Τα μέτρα που ζητούν οι αγρότες ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα είναι:

  • Άμεσες και γρήγορες εκτιμήσεις των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις.
  • Πάγωμα για έναν χρόνο των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών που αποδεδειγμένα έχουν πάθει ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.
  • Λήψη και επιδότηση ενεργητικών μέτρων για αποφυγή επιβαρυντικών για την περιοχή φαινομένων (παγετός, χαλάζι) και ενίσχυση των αναμπελώσεων στις περιοχές που το φυτικό κεφάλαιο έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.
  • Άμεση αποπεράτωση του φράγματος Ασωπού, κατασκευή δικτύων αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε να μην πηγαίνει ούτε η παραμικρή ποσότητα νερού χαμένη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία βρίσκεται σε δίλημμα είτε να χάσει τον βασικό της εταίρο ή την αξιοπρέπειά της

Κόσμος Χτες
«Είτε τα δύσκολα 28 σημεία, είτε ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, ο δυσκολότερος, και περαιτέρω κίνδυνοι» είπε στους πολίτες

Συνολική κάθειρξη 8 ετών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Ελλάδα Χτες
Λόγω ηλικίας, η ποινή εκτίεται κατ` οίκον - Με την ίδια απόφαση δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο

Ελεύθερος ο πατέρας Φραγκιαδάκης ‑ Απαγορεύεται να πάει στα Βορίζια

Ελλάδα Χτες
Στον 58χρονο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι