E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Antonov: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις στην περιοχή της Καβάλας

Η πτώση του Αntonov στις 16 Ιουλίου προκάλεσε ανησυχία για πιθανή διασπορά τοξικών ουσιών

Δημοσίευση 8/8/2022 | 12:14

Antonov: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις στην περιοχή της Καβάλας

Καμία ανησυχία δεν προκαλούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ύπαρξη τυχόν τοξικών ουσιών γύρω από την αγροτική περιοχή όπου κατέπεσε το βράδυ της 16ης Ιουλίου το μοιραίο αεροσκάφος Antonov, στους Αντιφιλιππους του δήμου Παγγαίου.

Αυτό επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΠΕΝ Βορείου Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο τονίζεται -μεταξύ άλλων- ότι όλες οι επικίνδυνες ουσίες, στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και όσες μετρήθηκαν ψηλότερα, είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η λήψη των δειγμάτων εδάφους και φύλλων έγινε από τον στρατό στις 17 Ιουλίου (την επομένη του δυστυχήματος), ενώ λήψεις έγιναν τις επόμενες ημέρες και από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Καβάλας, σε ακτίνα μέχρι 3.500 μέτρα. Με βάση αυτά τα δείγματα έγιναν οι σχετικές μετρήσεις. Επίσης, στις 25 Ιουλίου, από τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπήρξε και λήψη νερού από τις γεωτρήσεις ύδρευσης Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας έγινε δειγματοληψία και καρπών, από την παραγωγή της περιοχής- ηλιάνθους, ντομάτες, αραβοσίτους και ελιές- όπως και δείγματα νερού από το δίκτυο άρδευσης.

Σύγκριση με «τυφλό δείγμα»
Όπως επισημαίνεται, ακόμα ότι στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα πρότυπα ποιότητας (οριακές τιμές), οπότε η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει συγκρίνοντας τις συγκεντρώσεις των δειγμάτων με αυτές του «τυφλού δείγματος» που ελήφθησαν από την περιοχή που δεν επηρεάστηκε από το συμβάν, ώστε να εκτιμηθεί η όποια επιβάρυνση επήλθε λόγω του συμβάντος.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκρίνονται με τη «Νέα Ολλανδική Λίστα» και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, όπως σημειώνεται. Ο δείκτης που θα μελετηθεί περαιτέρω είναι ο μόλυβδος που υπερβαίνει κατά 20,4% την τιμή της ολλανδικής λίστας, αλλά είναι πολύ μικρότερος από το σημείο που απαιτεί τη λήψη μέτρων. Επίσης, σε παρακολούθηση είναι οι δείκτες του μαγγανίου και τιτανίου, χωρίς όμως να είναι σε επίπεδα ανησυχίας. Για τις παραμέτρους των φωσφορικών και νιτρικών ιόντων, επίσης δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά των λιπασμάτων και αναμένονται ούτως ή άλλως στην περιοχή, λόγω του αγροτικού της χαρακτήρα, τονίζεται.

«Κανένας λόγος ανησυχίας», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας
Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χρήστος Γάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από την επίμαχη περιοχή δεν γεννούν ανησυχία και δεν υπάρχει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων. «Οι παράμετροι δεν ξεπερνούν να συνηθισμένα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει ανησυχεία», σημείωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε: «Θα ληφθούν από το υπουργείο μόνο κάποια μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Με τα σημερινά αποτελέσματα των αναλύσεων, η περιοχή δεν χρήζει γενικότερης λήψης επιπλέον μέτρων, ευρείας κλίμακας. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να φοβάται και να ανησυχεί, παρακολουθούμε την πορεία της υπόθεσης που δεν εμπνέει ανησυχία».

Ο κ. Γάκης ανέφερε ακόμα ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι αναλύσεις του ύδατος από το Γενικό Χημείο του Κράτους που έγιναν από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των ελέγχων και των μετρήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι βάσει της επιστημονικής προσέγγισης του θέματος, εφόσον δεν υπάρχει μόλυνση του εδάφους είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει μόλυνση των υδάτων, από τη στιγμή που δεν έχει περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αναζητούνται τρόποι αποζημίωσης των αγροτών
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μέρα με την ημέρα, η περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος επανέρχεσαι στην καθημερινότητά της. Υπογράμμισε δε, ότι δεν έχει υπάρξει άρση της απαγόρευσης στην έκταση όπου τα στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηρών (ΤΕΝΞ) συνεχίζουν το έργο της εκκαθάρισης και της συγκέντρωσης των πυρομαχικών.

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει ακόμα αναπάντητο είναι το πώς και από ποιον φορέα θα αποζημιωθούν οι αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν όχι μόνο από την πτώση του αεροσκάφους αλλά και από τις εκτεταμένες έρευνες των πυροτεχνουργών. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ξεκίνησε ήδη μια σειρά επαφών και ανταλλαγής επιστολών με την Πολιτιστική Προστασία και τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το πώς θα προχωρήσει από γραφειοκρατικής μεριάς η αποζημίωση των αγροτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Κόσμος Χτες
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Κόσμος Χτες
Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Σάλος από βίντεο με διαλόγους για μίζες στο προεδρικό της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Προϊόν λάσπης, απαντά η Λευκωσία

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Ελλάδα Χτες
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα