E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2022 | 17:34

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Envato

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς έγινε η πατρoκτovία στη Γλυφάδα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ελλάδα 25.01.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο 46χρονος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ‑ Πορτοκαλί προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός 25.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται αύριο Δευτέρα (26-01-2026) σε πολλές περιοχές της χώρας μας, εξέδωσε η ΕΜΥ

Αναρριχητής σκαρφάλωσε ουρανοξύστη 101 ορόφων χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας

Κόσμος 25.01.2026
Το τολμηρό εγχείρημα του Αμερικανού αναρριχητή μεταδόθηκε ζωντανά από το Netflix

Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα στη ΜΕΘ με πνευμονία

Ελλάδα 25.01.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της γνωστής δημοσιογράφου

Γρίπη Α: Ανησυχία για την επικίνδυνη υποπαραλλαγή Κ ‑ «Μπορεί και τα μικρά παιδιά να κινδυνέψουν»

Ελλάδα 25.01.2026
Σημαντική πίεση ασκούν στο ΕΣΥ τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και εποχικών ιώσεων, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιωτικός τομέας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 25.01.2026
Σε ισχύ οι αλλαγές στην άμεση φορολογία

Μινεάπολη: Νέο βίντεο από τη στιγμή του θανάσιμου πυροβολισμού του Αλεξ Πρέτι

Οικονομία 25.01.2026
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ισχυρίζεται πως ο Πρέτι πλησίασε τον ομοσπονδιακό πράκτορα κρατώντας όπλο

Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου στη Γλυφάδα ‑ Συνελήφθη ο γιος του, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του το 2014

Ελλάδα 25.01.2026
Σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του - Ο 46χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος Χτες
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων κατά πολίτη

Κόσμος Χτες
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αρρωστημένη»

Νέα φωτό από Τραμπ για τη Γροιλανδία με έναν πιγκουίνο: «Λάθος ημισφαίριο!»

Κόσμος Χτες
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται να κατευθύνεται προς μια παγωμένη οροσειρά