E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2022 | 17:34

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Envato

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.