E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2022 | 17:34

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Envato

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σημαίνει για τη Γάζα και την εκεχειρία με το Ισραήλ το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα μετά από δυο χρόνια

Κόσμος 02.02.2026
Το πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου είχε μείνει σχεδόν κλειστό από τον Μάιο του 2024

Αίγινα: Ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις το νερό στο νησί

Ελλάδα 02.02.2026
Τι έδειξαν οι αναλύσεις, πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη

Γιατί σταμάτησαν οι έρευνες στη «Βιολάντα»: «Κίνδυνος νέας έκρηξης με πολλά θύματα

Ελλάδα 02.02.2026
«Οι δεξαμενές δεν ήταν αδειοδοτημένες και δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον κανονισμό των υγραερίων»

Grammy 2026: «Θα μηνύσω αυτόν τον ατάλαντο παρουσιαστή» ‑ O Τραμπ απειλεί τον Τρέβορ Νόα για την αναφορά στον Έπσταϊν

Κόσμος 02.02.2026
«Είναι σχεδόν τόσο κακός όσο και ο Τζίμι Κίμελ στα Όσκαρ» - Η οργισμένη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στα social

Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις ΗΠΑ: Ιγκουάνα παρέλυσαν από το κρύο και έπεσαν από τα δέντρα

Κόσμος 02.02.2026
Τα ιγκουάνα δεν πεθαίνουν από το κρύο αλλά αδυνατούν να κινηθούν ξανά προτού ανέβει αισθητά η θερμοκρασία

Κατολίσθηση στην Ιόνια Οδό: Κλειστό το τμήμα από Αρτα μέχρι Αμφιλοχία

Ελλάδα 02.02.2026
Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 127ο χιλιόμετρο της Ιονίας Οδού στο ύψος της Συκούλας, στα όρια των νομών Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας

Αντίστροφη μέτρηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι αλλαγές για υπουργούς, ΑΕΙ, Δημόσιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά σύντομα από την παρούσα Βουλή για να ολοκληρωθεί από την επόμενη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα

Εξαφάνιση Λόρα: Missing Alert και στη Γερμανία για τη 16χρονη ‑ Τι εξετάζουν οι Aρχές

Ελλάδα 02.02.2026
Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα ίχνη της 16χρονης Λόρα - Αγνοείται από τις 8 Ιανουαρίου

Θρασύτατη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο Λονδίνο: Έσπασαν τη βιτρίνα, την άδειασαν και έφυγαν σε 1 λεπτό

Κόσμος 02.02.2026
Στόχος δύο ληστών έγινε το πρωί του Σαββάτου το κοσμηματοπωλείο Gregory & Co

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 50% το 2026 και πλήρης κατάργηση σε μικρούς οικισμούς από το 2027

Οικονομία 02.02.2026
Πλήρη απαλλαγή από το 2027 σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, για να μείνουν οι κάτοικοι στην περιφέρεια.