E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2022 | 17:34

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Envato

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία: Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της

Ελλάδα 22.11.2025
Ποιοι δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκινητικό βίντεο: Καρέ καρέ η διάσωση αλόγου που είχε «βουλιάξει» σε λασπόνερα στη Φιλιππιάδα

Ελλάδα 22.11.2025
Το άτυχο άλογο είχε ακινητοποιηθεί μέσα στα νερά, αδυνατώντας να μετακινηθεί

Ανάβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα: Μεγάλη γιορτή με τον Πάνο Μουζουράκη

Ελλάδα 22.11.2025
Ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να φορέσει τα «καλά» του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι στη Θεσσαλονίκη – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

Ελλάδα 22.11.2025
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό ανισακίασης

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν χρηματοκιβώτια και τα «έτρωγαν» στο καζίνο

Ελλάδα 22.11.2025
Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (25/11)

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Ελλάδα 22.11.2025
Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Ελλάδα 22.11.2025
Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Ελλάδα 22.11.2025
Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

Πύργος: Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ένας 17χρονος για απόπειρα βιασμού ανήλικης

Ελλάδα 22.11.2025
Συνελήφθησαν και οι μητέρες των δυο ανηλίκων