E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/7/2022 | 17:34

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Envato

Διατηρήθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σήμερα, συζητήθηκε στο Δικαστήριο η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ) με την οποία ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Κατά τη σημερινή συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως “έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό.

Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή.Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα”.

Η προσωρινή διαταγή, η οποία εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, προ ημερών, η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, έτσι ώστε η απόφαση που εκδοθεί να αποτελεί πιλότο για όλες τις αγωγές που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Φακελάκι» γιατρού: «Με ακολουθούσε στους διαδρόμους μέχρι να πω `ναι`»

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Η καταγγελία του γιου της ασθενούς

AI κάμερες στο ΗΣΑΠ για τους «τζαμπατζήδες»: Πώς εντοπίζονται όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Το πιλοτικό σύστημα, το οποίο ξεκινά στον Περισσό, αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλους σταθμούς του δικτύου

Κάιλ Μπους: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών το είδωλο του NASCAR

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Σοκ από την ξαφνική απώλεια ενός θρύλου του αθλήματος

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τραγούδι για τον Αλέξη Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Το τραγούδι θα ακουστεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 26ης Μαΐου

Καρυστιανού: «Στόχος μας η πρώτη θέση» ‑ Τι λέει η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία», είναι το όνομα του κόμματος

ΗΠΑ: Ξόδεψαν τα μισά πυραυλικά τους αποθέματα για χάρη του Ισραήλ

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Οι ΗΠΑ επωμίζονται το κύριο βάρος της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου

«Σαφάρι» ελέγχων από τον ΕΟΦ για κάνναβη σε περίπτερα και καταστήματα

E-Daily 2.TopNews 22.05.2026
Όσοι τα διαθέτουν ακόμη, θα πρέπει να τα αποσύρουν από την αγορά

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

Ελλάδα Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

Ελλάδα Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

Πολιτική Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.