E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Όχι στα νταηλίκια

Δημοσίευση 5/7/2022 | 12:37

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Επίσης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της ενωμένης Ευρώπης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τον πόλεμο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να έχει επιστρέψει στα ευρωπαϊκά εδάφη και να έχει προκαλέσει ενεργειακή κρίση την οποία η ΕΕ πρέπει να την αντιμετωπίσει.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας για την πρόσκληση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 και στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα.

Το τίμημα ήταν βαρύ είπε ο κ. Μητσοτάκης, θύμισε τα capital controls, ενώ τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε «ευχαριστώ» στην Ευρώπη που στήριξε τη χώρα για να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα η Ελλάδα, τόνισε, ότι είναι τρίτη σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε στις άλλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν.

«Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Έπειτα, υπενθύμισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν παίζει πλέον ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας απέναντι στον κοροναϊό και στην κοινή αντιμετώπισή του από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα υπεράσπισε τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε τι είχε γίνει στον Έβρο.

«Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές»

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας.

Οι εθνικές προκλήσεις είναι συχνά και κοινοτικές είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη, χωρίς τη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αποπληρωμή του χρέους δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «υβριδική απειλή» στα σύνορα, στις εθνικές απειλές από την Τουρκία, υπήρξαν φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, περιγράφοντας το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο είχε να κινηθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει συνεργασία στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αλλαγές στο Νέο ΕΣΥ.

Αυτό δείχνει «τον κοινωνικό προσανατολισμό της δράσης μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και οι προκλήσεις είναι συνεχείς μετά την κρίση.

«Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή», είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

«Η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά

Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας με την αναιτιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέδειξε τα προβλήματα στην ενέργεια και τις πληθωριστικές τάσεις που υπάρχουν.

Στη συνέχεια καταδίκασε όσους δεν παίρνουν θέση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια, τόνισε.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις απέναντι στα προβλήματα που φέρνει ο πόλεμος. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει η ΕΕ να βρεθεί απέναντι στη δημαγωγία και να μιλήσει με απλό και κατανοητό τρόπο σε κάθε Ευρωπαίο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι χρειάζεται ενιαίο ενεργειακό σχέδιο και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάδα.

Διασώσαμε 6.000 ναυαγούς ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε σχέση με το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, «όλους από την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την Ευρώπη και τον ρόλο της στο αμέσως επόμενο διάστημα παρά τη δύσκολη συγκυρία σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, επισήμανε τους άξονες στους οποίους η ΕΕ πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα:

  • Ευρωπαϊκή άμυνα (συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό)
  • Τραπεζική ενοποίηση και προστασία καταθέσεων
  • Ενιαίο ενεργειακό σχέδιο
  • Εμβάθυνση της δημοκρατίας
  • Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με τη σορό που εντοπίστηκε στη Χαλκιδική: Παραμένει αγνώστων στοιχείων, σήμερα η εξέτασή της από ιατροδικαστή

Ελλάδα 27.02.2026
Tα πρώτα στοιχεία συγκλίνουν στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας

Λόρα: Συνεχής φύλαξη, ψυχολογική αξιολόγηση και οι εξελίξεις για την επιστροφή της στην Ελλάδα

Ελλάδα 27.02.2026
Πώς μετά από σχεδόν δύο μήνες οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τη 16χρονη

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι είναι ο ερυθηματώδης λύκος που έχει ‑ Γιατί υπάρχει περίπτωση να τη βγάλει από τη φυλακή

Ελλάδα 27.02.2026
Λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή της στο δικαστήριο με μπαστούνι

Παράνομος τζόγος: Οι βαριές ποινές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο

Ελλάδα 27.02.2026
Φυλάκιση έως και 10 ετών και πρόστιμα έως 700.000 ευρώ

Παναθηναϊκός: Πρόκριση στους «16» του Europa League με 10 παίκτες και θρίλερ στα πέναλτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Βικτόρια Πλζεν με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση

Δολιοφθορά στη γραμμή Αθήνα‑Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό FBI στις έρευνες ‑ Τι εξετάζεται

Ελλάδα Χτες
Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει 20 ανάλογα περιστατικά τόσο στην Αθήνα όσο και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο

Απεργία για τα Τέμπη: Κλείνουν το Σάββατο έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Aπάτη της Καμόρα σε νοσοκομείο: Σκηνοθετούσε τροχαία για να κλέβει ασφάλιστρα

Κόσμος Χτες
Πτώματα μεταφέρονταν με μάσκες οξυγόνου, στρατολογούνταν ψευδομάρτυρες και κατέθεταν ψευδείς εκθέσεις ατυχήματος. H οργάνωση εκμεταλλευόταν το κυλικείο και τους αυτόματους πωλητές του νοσοκομείου

Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε σακούλες

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής

Μία καυτή νύχτα στο πιο αποκλειστικό σeξ κλαμπ του Λος Αντζελες: Πώς γίνεται κανείς μέλος του

Κόσμος Χτες
Κρυμμένο ανάμεσα στους ελικοειδείς δρόμους των λόφων του Χόλιγουντ, σε μια αυστηρά φυλασσόμενη ιδιοκτησία με θέα που κόβει την ανάσα, λειτουργεί το Snctm

Γαλλία: Ο τερματοφύλακας της Ναντ προσποιήθηκε τραυματισμό για να φάνε οι μουσουλμάνοι συμπαίκτες του, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αντονι Λοπες βρέθηκε ξαφνικά στο χορτάρι χωρίς να έχει επαφή με κάποιον αντίπαλο, ωστόσο ο έμπειρος τερματοφύλακας έκανε θέατρο για καλό λόγο