E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπών και δελτίου στα καύσιμα ενόψει του χειμώνα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022 | 11:44

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα
unsplash

Ορυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Οι προτεραιότητες

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε.

Αν και διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (της πανδημίας) του κορονοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».

Οι εμπορικοί καταναλωτές και η χαρτοβιομηχανία

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρούν πως η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της χρηματοδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.

«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Δελτίο και στο ζεστό νερό

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», είπε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένου ΥΦΑ, ο κ. Κέρσταν προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός ΥΦΑ του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ στο Βίλχελμσχαβεν και στο Μπρούνσμπουτελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της χρονιάς, κατά τη Βελτ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος Χτες
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος Χτες
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα Χτες
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας