E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπών και δελτίου στα καύσιμα ενόψει του χειμώνα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022 | 11:44

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα
unsplash

Ορυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Οι προτεραιότητες

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε.

Αν και διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (της πανδημίας) του κορονοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».

Οι εμπορικοί καταναλωτές και η χαρτοβιομηχανία

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρούν πως η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της χρηματοδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.

«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Δελτίο και στο ζεστό νερό

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», είπε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένου ΥΦΑ, ο κ. Κέρσταν προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός ΥΦΑ του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ στο Βίλχελμσχαβεν και στο Μπρούνσμπουτελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της χρονιάς, κατά τη Βελτ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χείμαρρος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τα F‑35 στην Τουρκία» – Οι απειλές του Ιράν και η ατάκα για τον Λένιν

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα

Ρήγμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ηχηρό «όχι» από την Πράγα στο πακέτο βοήθειας των 70 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η Δημοκρατία της Τσεχίας γυρίζει την πλάτη στο γιγαντιαίο πακέτο-μαμούθ για το Κίεβο

Λύθηκε μυστήριο αιώνων: Τα χαμένα οστά του Αλφρέδου του Μέγα που νίκησε τους Βίκινγκς βρέθηκαν κάτω από πάρκινγκ, λέει ερευνητής

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο Αλφρέδος ο Μέγας ήταν γνωστός κυρίως για την υπεράσπιση του Ουέσσεξ ενάντια στους Βίκινγκς και για το γεγονός ότι έθεσε τα θεμέλια για την ενωμένη Αγγλία - Κέρδισε στρατό με επικεφαλής των ηγέτη των Βίκινγκς Γκούθρουμ αναγκάζοντάς τους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό

Θεσσαλονίκη: «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές» ‑ Στη φυλακή 64χρονος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Απολογούμενος ο 64χρονος παραδέχθηκε μόνο ότι χτύπησε τη γυναίκα στα χέρια και ζήτησε συγγνώμη γι` αυτό

Μαύρη Θάλασσα: Η στιγμή που ουκρανικό USV χτυπά ρωσικό τάνκερ ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Ουκρανίας, περισσότερα από εννέα ρωσικά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από σμήνη drones

Απόρρητο εγχειρίδιο αποκαλύπτει πώς η CIA δημιουργούσε δυνατότερους και ταχύτερους ανθρώπους με τη δύναμη του μυαλού

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Το εγχειρίδιο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA το 2003, αποτελούσε μέρος εκπαιδευτικού υλικού που είχε εξεταστεί από τη Διοίκηση Πληροφοριών και Ασφάλειας του αμερικανικού στρατού

«Φωτιά» πήρε και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου – Δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες για το χειμώνα

Οικονομία 08.07.2026
Γιατί ανησυχεί ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER ενόψει της συνέχειας

«Ήταν μια παράνομη εισβολή»: «Θερμό επεισόδιο» Νταβούτογλου ‑ Χατζηβασιλείου για την Κύπρο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λαγονήσι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου.

Δεν κρατιέται ο Γιαμπουσέλε: «Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω αυτό το κλαμπ, είμαι περήφανος», οι αναρτήσεις του με Λεσόρ και Φαλ

Αθλητικά Νέα 08.07.2026
Η γαλλική αποικία στον Παναθηναϊκό συμπληρώθηκε με τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος έκανε story με φωτογραφίες με τους συμπατριώτες του και συμπαίκτες του στην Εθνική Γαλλίας, Ματίας Λεσόρ και Μουσταφά Φαλ

Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γεμιστό, ο ΕΦΕΤ βρήκε σαλμονέλα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο ΕΦΕΤ ζητά την άμεση ανάκληση του συνόλου συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο στα Μουδανιά Χαλκιδικής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε η νεαρή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Πορταριάς