E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διακοπών και δελτίου στα καύσιμα ενόψει του χειμώνα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2022 | 11:44

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα
unsplash

Ορυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream οδηγούν τις αρχές να κάνουν επείγουσες προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ο χειμώνας στη Γερμανία να είναι εξαιρετικά σκληρός.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα έντυπα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Οι προτεραιότητες

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης είναι λιγότερη προτεραιότητα (…). Οι πισίνες σαφώς δεν είναι κρίσιμης σημασίας, ούτε η παραγωγή μπισκότων σοκολάτας», είπε.

Αν και διαβεβαίωσε πως τα νοικοκυριά είναι κορυφαία προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Αν φθάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε δελτίο, θα χρειαστεί να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση πρώτα», πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να νοικοκυριά να μείνουν χωρίς αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (της πανδημίας) του κορονοϊού είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να τηρήσουμε».

Οι εμπορικοί καταναλωτές και η χαρτοβιομηχανία

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας θεωρούν πως η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο σε αντίποινα για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Οι εταιρικοί καταναλωτές θα έχουν προτεραιότητα ανάλογα με την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες διακοπές της χρηματοδότησης, είπε ο κ. Μίλερ. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για να τυπώνονται εφημερίδες και για τις συσκευασίες, ιδίως φαρμάκων.

«Η ελευθεροτυπία είναι σημαντικό δικαίωμα» ιδίως διότι σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Αν και ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε πως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις ηλεκτρισμού, πετρελαίου ή βενζίνης, τόνισε πως τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για να μειωθεί η κατανάλωση αερίου.

Ακόμη κι αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να παραλαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και στην Ολλανδία και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Δελτίο και στο ζεστό νερό

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Αμβούργου που είναι αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος προειδοποίησε πως σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με ρωσικού αέριο, η πόλη θα επιβάλει δελτίο στο ζεστό νερό και θα επιβάλει όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», το ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας», είπε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει να δοθεί προτεραιότητα στα νοικοκυριά και θεσμούς κρίσιμης σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, όμως αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένου ΥΦΑ, ο κ. Κέρσταν προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός ΥΦΑ του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ στο Βίλχελμσχαβεν και στο Μπρούνσμπουτελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της χρονιάς, κατά τη Βελτ, που επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κεντρικό ζητούμενο ο βαθμός του πολιτικού κατακερματισμού

Final Four Euroleague 2026: Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί στον τελικό – Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Το ραντεβού για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού έχει οριστεί στις 17:00, με τους συρμούς να αναχωρούν στις 18:00 για τον σταθμό «Ειρήνη» χωρίς καμία ενδιάμεση στάση

Ανγκόλα: 28 νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν 13 μέλη της ίδιας οικογένειας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις έως 100 ευρώ - Τι αλλάζει για τροποποιητικές, ΦΠΑ και υποχρεώσεις ανηλίκων

Μικρολίμανο: Το θρίλερ επιστροφής του «Τίτι» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και τα πολλαπλά ψεύδικα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ερυθρά αγγελία και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσαν σε βάρος του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ένοπλος – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο δράστης άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου της Μυστικής Υπηρεσίας και εξουδετερώθηκε – Ο Τραμπ βρισκόταν στην κατοικία του και δεν κινδύνευσε

ΔΝΤ: Η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες σε άμυνα, ενέργεια και συντάξεις τα επόμενα 15 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040 χωρίς μέτρα, εκτιμά το ΔΝΤ - Προτείνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινό δανεισμό

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της επόμενης πανδημίας – Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιδημίες γίνονται συχνότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ οι χώρες δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση

Σκάνδαλο με «ελληνικά» αρχαία αγαλματίδια στον Οίκο Sotheby’s: Πλαστά έγγραφα πρόδωσαν την απάτη των 680.000 λιρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
46χρονος άνδρας προσπάθησε να πουλήσει ψεύτικα αρχαία αγάλματα στον οίκο δημοπρασιών

Πλανητική παρέλαση: Το σπάνιο φαινόμενο που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό ‑ Πότε θα σημειωθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχετε την ευκαιρία να παρατηρήστε μια σπάνια ευθυγράμμιση Αφροδίτης, Δία και Ερμή

Iron Maiden στην Αθήνα: Ενημέρωση προς το κοινό που θα πάει στο ΟΑΚΑ σε περίπτωση βροχής

Πολιτισμός Χτες
Για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπονται ομπρέλες οποιουδήποτε μεγέθους, καθώς και τσάντες ή σακίδια μεγαλύτερα από Α4 (21cm x 30cm)