E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό αδίκημα»

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή

Δημοσίευση 30/6/2022 | 12:50

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό αδίκημα»

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε χθες κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής «Μπαζού» οδηγήθηκε σε θανάτωση, καθώς και οι γενικότερες συνθήκες φύλαξης των χιμπατζήδων.

Το κλιμάκιο θα διερευνήσει πώς και γιατί διέφυγε ο χιμπατζής, δεδομένου ότι υπάρχει ειδική περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν, πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής; Γιατί το ότι διέφυγε ο χιμπατζής είναι αυταπόδεικτο, δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που ήταν ασφαλισμένος» δήλωσε ο ποινικολόγος.

Αυτό που έπρεπε να διασφαλιστεί, κατά τον ποινικολόγο, ήταν η ασφάλεια του χιμπατζή και η ασφάλεια των ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά του ζώου. «Η πρώτη και απόλυτη ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο δυστυχής χιμπατζής να ήταν στη ζωή.»

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στην περίπτωση ιαγουάρων που είχαν διαφύγει και θανατωθεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη επισήμανε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από κάποιον ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή. «Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που βρίσκεται μέσα σε ένα αστικό κέντρο», διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι οι ζωολογικοί κήποι που είναι ανθρωποκεντρικά ιδρύματα και δεν συμφωνώ με την ύπαρξή τους έχουν άλλες προτεραιότητες. Δηλαδή θα δώσουν προτεραιότητα στο αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο. Βάσει των πρωτοκόλλων που υπάρχουν από τις διεθνείς ενώσεις για ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση -μία λέξη με την οποία δεν συμφωνώ- είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Το αν όμως πράγματι έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν το ζώο αυτό δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων, για να διαπιστώσουν αν πράγματι έκαναν κάθε προσπάθεια», δήλωσε.

Για το σκεπτικό πως δεν υπήρχε χρόνος για να επιδράσει το αναισθητικό στον χιμπατζή, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο εμπορικό χωριό στα Σπάτα, η κυρία Κατωγυρίτη δήλωσε «πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη ανεβασμένη, ακόμα κι όταν πρόκειται για γάτες και σκύλους που είναι οικόσιτα ζώα, δεν είναι άγρια, η αναισθησία αργεί παραπάνω να πιάσει. Όντως μπορεί να κάνει και 20 λεπτά, και μισή ώρα. »

«Αλλά σε κέντρα αποκατάστασης που δουλεύω εγώ, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του στον άνθρωπο, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Δηλαδή Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο ‑ ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους

Συναγερμός στην Ηγουμενίτσα για τους Hells Angels: 5.000 μέλη στην πόλη και αυξημένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για την παγκόσμια συγκέντρωση περίπου 5.000 μελών των Hells Angels στην Ηγουμενίτσα από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου

Βόμβα Σαμαρά: Έτοιμο νέο κόμμα – Ποιους ψηφοφόρους βάζει στο στόχαστρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει λάβει την απόφαση για νέο κόμμα ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

«Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια»: Σκληρή ανακοίνωση των αρχαιολόγων για το Νιόκαστρο Πύλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι το Νιόκαστρο της Πύλου μετατράπηκε σε ιδιωτικό σκηνικό πολυτέλειας για λίγους εκλεκτούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο αρχείο η δικογραφία για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Ελλάδα Χτες
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας των δύο εν ενεργεία βουλευτών

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

Ελλάδα Χτες
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ελλάδα Χτες
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους