E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό αδίκημα»

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή

Δημοσίευση 30/6/2022 | 12:50

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό αδίκημα»

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε χθες κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής «Μπαζού» οδηγήθηκε σε θανάτωση, καθώς και οι γενικότερες συνθήκες φύλαξης των χιμπατζήδων.

Το κλιμάκιο θα διερευνήσει πώς και γιατί διέφυγε ο χιμπατζής, δεδομένου ότι υπάρχει ειδική περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν, πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής; Γιατί το ότι διέφυγε ο χιμπατζής είναι αυταπόδεικτο, δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που ήταν ασφαλισμένος» δήλωσε ο ποινικολόγος.

Αυτό που έπρεπε να διασφαλιστεί, κατά τον ποινικολόγο, ήταν η ασφάλεια του χιμπατζή και η ασφάλεια των ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά του ζώου. «Η πρώτη και απόλυτη ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο δυστυχής χιμπατζής να ήταν στη ζωή.»

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στην περίπτωση ιαγουάρων που είχαν διαφύγει και θανατωθεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη επισήμανε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από κάποιον ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή. «Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που βρίσκεται μέσα σε ένα αστικό κέντρο», διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι οι ζωολογικοί κήποι που είναι ανθρωποκεντρικά ιδρύματα και δεν συμφωνώ με την ύπαρξή τους έχουν άλλες προτεραιότητες. Δηλαδή θα δώσουν προτεραιότητα στο αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο. Βάσει των πρωτοκόλλων που υπάρχουν από τις διεθνείς ενώσεις για ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση -μία λέξη με την οποία δεν συμφωνώ- είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Το αν όμως πράγματι έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν το ζώο αυτό δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων, για να διαπιστώσουν αν πράγματι έκαναν κάθε προσπάθεια», δήλωσε.

Για το σκεπτικό πως δεν υπήρχε χρόνος για να επιδράσει το αναισθητικό στον χιμπατζή, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο εμπορικό χωριό στα Σπάτα, η κυρία Κατωγυρίτη δήλωσε «πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη ανεβασμένη, ακόμα κι όταν πρόκειται για γάτες και σκύλους που είναι οικόσιτα ζώα, δεν είναι άγρια, η αναισθησία αργεί παραπάνω να πιάσει. Όντως μπορεί να κάνει και 20 λεπτά, και μισή ώρα. »

«Αλλά σε κέντρα αποκατάστασης που δουλεύω εγώ, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του στον άνθρωπο, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Δηλαδή Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Γαλλία 2‑0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Marfin: Προφυλακιστέοι οι δύο 42χρονοι για την εμπρηστική επίθεση

Ελλάδα Χτες
Οι δύο 42χρονοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη και κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών.

Μουντιάλ 2026: Ο Σκαλόνι εκνευρίστηκε, ο Μέσι πειθάρχησε (Video)

E-Daily 3.Left Χτες
Η εντυπωσιακή στιγμή με τους παίκτες της Αργεντινής να τρέχουν στο πούλμαν μόλις ο προπονητής τους έκανε παρατήρηση για καθυστέρηση στην αναχώρηση της αποστολής – Μεταξύ αυτών και ο Λιονέλ Μέσι!

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών

Κόσμος Χτες
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Κατηγορούν τη Meta για απολύσεις μέσω AI: Στο στόχαστρο του αλγορίθμου έγκυες και εργαζόμενοι με αναπηρίες

E-Daily 3.Left Χτες
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι οι κατηγορίες στερούνται νομικής βάσης - Η εταιρεία φέτος ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να απολύσει το 10% εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, σχεδόν 8.000 άτομα