E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F‑16 στην Αγκυρα

Πήρε το αντάλλαγμα ο Ερντογάν

Δημοσίευση 29/6/2022 | 15:56

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F‑16 στην Αγκυρα

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν ανταλλάγματα» στην Άγκυρα, τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο Ερντογάν μάλλον κατάφερε να τα βρει με τις ΗΠΑ για τα F-16, ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπόσχεση που φαίνεται να έδωσε η διοίκηση Μπάιντεν στον Ερντογάν πρέπει να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για να εφαρμοστεί. Κάτι που ίσως βρει εμπόδιο στον ισχυρό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τι αναφέρει το Bloomberg

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν αργότερα σήμερα για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Η συνάντηση των δυο τους την Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται αφού ο Ερντογάν έριξε την αντίθεσή του στις προσφορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», αναφέρει ακόμα το Bloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

Κόσμος Χτες
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

Κόσμος Χτες
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα