E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F‑16 στην Αγκυρα

Πήρε το αντάλλαγμα ο Ερντογάν

Δημοσίευση 29/6/2022 | 15:56

Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τελικά F‑16 στην Αγκυρα

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν ανταλλάγματα» στην Άγκυρα, τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δείχνουν ότι ο Ερντογάν μάλλον κατάφερε να τα βρει με τις ΗΠΑ για τα F-16, ένα ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπόσχεση που φαίνεται να έδωσε η διοίκηση Μπάιντεν στον Ερντογάν πρέπει να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για να εφαρμοστεί. Κάτι που ίσως βρει εμπόδιο στον ισχυρό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία την κάθετη διαφωνία του με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τι αναφέρει το Bloomberg

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν αργότερα σήμερα για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Η συνάντηση των δυο τους την Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται αφού ο Ερντογάν έριξε την αντίθεσή του στις προσφορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», αναφέρει ακόμα το Bloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».

Σάμος: «Καζάνι που βράζει» για 300 νέους λαθρομετανάστες

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Τοπικοί φορείς κατά Πλεύρη

Τραγωδία στα Φαλάσαρνα: Νεκρός 45χρονος τουρίστας έπειτα από πτώση σε δύσβατο σημείο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στελέχη του Λιμενικού

Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις μωβ μέδουσες

Τρεις νεκρές αρκούδες σε ένα 24ωρο σε Φλώρινα και Κοζάνη: Οι δύο φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα 13.06.2026
Ο θάνατος του άλλου ζώου φέρεται να προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος

Αίγιο: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και γιου

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Η προφυλάκισή του βασίστηκε στην έλλειψη στοιχείων για την υπόθεση

Athens Pride 2026: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, δείτε φωτογραφίες

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η Αθήνα κινείται σήμερα στους ρυθμούς του Athens Pride 2026 - Μεγάλη συναυλία στις 21:00 με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών

Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στη Χαλκιδική για το δυστύχημα με τον 19χρονο

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ομόφωνα ένοχοι είχαν κριθεί ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του, ένοχος για απλή συνέργεια ο μηχανικός, για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση σε κίνδυνο ο χειριστής - Ελεύθεροι ως το Εφετείο οι τρεις πλην του ιδιοκτήτη

Γρεβενά: Συνελήφθη ο δήμαρχος έπειτα από μήνυση εργαζόμενης για εξύβριση και απειλή

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ο δήμαρχος Γρεβενών προσήλθε οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα

ΗΠΑ: Αφαιρέθηκε με χειροκροτημάτα και φωνές το όνομα του Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι, μετά από δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 13.06.2026
Ειδικά συνεργεία κατέβασαν την επιγραφή τα ξημερώματα στην Ουάσινγκτον - Το δικαστήριο έκρινε ότι η μετονομασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση του Κογκρέσου