E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζει το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ: «Αμεση απειλή» η Ρωσία

Πάνω από 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας

Δημοσίευση 27/6/2022 | 17:46

Αλλάζει το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ: «Αμεση απειλή» η Ρωσία

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.

Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεθυσμένος προκάλεσε χάος σε πτήση της Ryanair, τον απομάκρυνε η αστυνομία (βίντεο)

Κόσμος 16.02.2026
Η πτήση της 12ης Φεβρουαρίου από τη Μαδρίτη με προορισμό την Ίμπιζα καθυστέρησε δύο ώρες μετά την άρνηση του επιβάτη να υπακούσει τις οδηγίες του πληρώματος

Γερμανία: Τραυματισμένος κορμοράνος ζήτησε βοήθεια από νοσοκομείο... χτυπώντας την πόρτα

Κόσμος 16.02.2026
Όλα έγιναν το πρωί της Κυριακής στην Βρέμη, όταν ο κορμοράνος βρέθηκε στο νοσοκομείο Klinikum Links der Weser με ένα αγκίστρι ψαρέματος καρφωμένο στο ράμφος του

Φυλακές Δομοκού: Για ανθρωπoκτovία από πρόθεση παραπέμπεται ο Βούλγαρος εκτελεστής

Ελλάδα 16.02.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε παρουσία του αρχιφύλακα και ακόμα ενός βαρυποινίτη

ΥΠΠΟ: Εμπειρογνώμονες στο Βέλγιο για τη διασταύρωση της γνησιότητας των φωτογραφιών της Καισαριανής

Ελλάδα 16.02.2026
Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχουν αρκετές νομικές περιπλοκές αναφορικά με τη διεκδίκηση των φωτογραφιών

Σκληρή ρωσική τιμωρία στους λιποτάκτες: Τους δένουν ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι

Κόσμος 16.02.2026
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τον ρωσικό στρατό να τιμωρεί σκληρά τους λιποτάκτες στην Ουκρανία, δένοντας τους ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Κωνσταντοπούλου ‑ «Η Δημοκρατία θα αντισταθεί στην τοξικότητά της»

Πολιτική 16.02.2026
Όπως αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Υγείας, η μήνυση αφορά συκοφαντική δυσφήμιση

Επανήλθε το Χ μετά από σχεδόν δύο ώρες

Tech + Science 16.02.2026
Πολλοί χρήστες αναφέρουν δυσκολίες στην πρόσβαση στον ιστότοπο και την εφαρμογή

Η κόρη του μοναδικού ταυτοποιημένου από τους 200 μιλά στον εγγονό της για τον Θρασύβουλο Καλαφατάκη

Ελλάδα 16.02.2026
Η κόρη του Καλαφατάκη αφηγείται στον εγγονό της την ιστορία του προπάππου του

Ακριβά φάρμακα: Πρεμιέρα σήμερα στα ιδιωτικά φαρμακεία ‑ Ποιοι ασθενείς θα προηγηθούν

Ελλάδα 16.02.2026
Ύστερα από σχεδόν 8 μήνες, σε εφαρμογή τίθεται η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Στη Βουλή θα αποδοθούν οι φωτογραφίες των εκτελεσθέντων της Καισαριανής

Ελλάδα 16.02.2026
Τηλεφωνική επικοινωνία Κακλαμάνη με Μενδώνη

Πατέρας Αντώνιος: Την καταδίκη του ζητά η εισαγγελέας στη δίκη για την «Κιβωτό»

Ελλάδα 16.02.2026
Πρότεινε και την ενοχή τεσσάρων κατηγορουμένων για σκληρές τιμωρίες σε φιλοξενούμενα παιδιά