E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζει το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ: «Αμεση απειλή» η Ρωσία

Πάνω από 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας

Δημοσίευση 27/6/2022 | 17:46

Αλλάζει το «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ: «Αμεση απειλή» η Ρωσία

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.

Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου) θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.

Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Δεμένα τα πλοία την Παρασκευή λόγω 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτικοί στο λιμάνι της Ραφήνας αύριο Παρασκευή (3/7). Δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια.

Συνελήφθη υπεύθυνος μπαρ στο Γκάζι για πώληση αλκοόλ σε ανήλικους

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Bρέθηκαν τέσσερις ανήλικοι 15-17 ετών στους οποίους είχε επιτραπεί η είσοδος και τους είχε χορηγηθεί αλκοόλ.

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η αγαπημένη ηθοποιός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ενοίκια: Πότε ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ έχει δικαίωμα να σας ζητήσει αύξηση – Δείτε τι λέει ο νόμος

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει ότι οι αυξήσεις στα ενοίκια επιτρέπονται μόνο όταν προβλέπονται ρητά από τη σύμβαση ή τη νομοθεσία, καλώντας ενοικιαστές και ιδιοκτήτες να ελέγχουν προσεκτικά τους όρους των μισθώσεών τους.

Η οικογενειακή τραγωδία της Αφροδίτης Νέστορα: Είχε χάσει και την αδερφή της το 2021

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο βαρύ προσωπικό πένθος

Πώληση ακινήτου ακόμη και με χρέη στην εφορία: Οι νέοι κανόνες για τις μεταβιβάσεις

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Το νέο πλαίσιο μεταβιβάσεων ακινήτων αλλάζει τα δεδομένα για κατασχέσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές, με κεντρικό ρόλο για τον συμβολαιογράφο.

Φρικτό τέλος: Νεκρό από λύσσα 11χρονο αγόρι ‑ Είχε ξυπνήσει με νυχτερίδα πάνω του

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ένα 11χρονο αγόρι από τον Καναδά έχασε τη ζωή του από λύσσα, αφού ξύπνησε με νυχτερίδα πάνω στη μύτη και το στόμα του χωρίς η οικογένειά του να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΗΠΑ ‑ Βοσνία 2‑0: Πρόκριση στους «16» με δέκα παίκτες

Αθλητικά Νέα 02.07.2026
Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε την πρώτη της νίκη σε νοκ άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου εδώ και 24 χρόνια, παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 64`

Βέλγιο ‑ Σενεγάλη 3‑2 παρ. (2‑2 κ.α.): Η μεγάλη ανατροπή του Μουντιάλ στέλνει τους Red Devils στους «16»!

Αθλητικά Νέα 02.07.2026
Πέναλτι στο 120΄+5΄ έδωσε την πρόκριση στο Βέλγιο - «Ανάσταση» μέσα σε τρία λεπτά από το 0-2

Τέλος οι ΜΚΟ στη νομική καθοδήγηση των μεταναστών: Θα παίρνουν 250€ για κάθε αιτούντα που επιλέγει να φύγει από τη χώρα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Με κοινή υπουργική απόφαση Παπαθανάση, Φλωρίδη και Πλεύρη αποκλείονται οι ΜΚΟ και η ενημέρωση αιτούντων ασύλου περνά αποκλειστικά σε πιστοποιημένους δικηγόρους με ειδικό μητρώο.

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα ‑ Τι έγραφαν τα μηνύματα μεταξύ των μηχανικών;

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Νέα στοιχεία μετά την κατάρρευση της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα έρχονται στο φως. Τι έγραφαν τα μηνύματα μεταξύ των μηχανικών;

«Eίπαμε για πλάκα πως ήταν αλιγάτορας»: Η ανατριχιαστική μαρτυρία για τη γυναίκα που κατασπαράχθηκε στη Φλόριντα

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της 31χρονης Μπρίτανι Κλαρκ, η οποία έχασε τη ζωή της έπειτα από επίθεση αλιγάτορα σε ποτάμι της Φλόριντα μπροστά στα μάτια του συντρόφου της