E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Δημοσίευση 27/6/2022 | 09:36

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κοροναϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα 14.03.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα 14.03.2026
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα 14.03.2026
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία 14.03.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος 14.03.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motοrhead Φιλ Κάμπελ

Πολιτισμός 14.03.2026
Ήταν «αφοσιωμένος σύζυγος, υπέροχος πατέρας και περήφανος παππούς»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Μωρό βρέθηκε νεκρό στην κούνια του

Ελλάδα 14.03.2026
Το αγοράκι τεσσάρων μηνών εντόπισε η μητέρα του και αμέσως σήμανε συναγερμός

Γερμανία: Πέθανε ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

Κόσμος 14.03.2026
Ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας πέθανε στο Στάρνμπεργκ, σε ηλικία 96 ετών

Χτύπημα στην καρδιά προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου

Ελλάδα 14.03.2026
Αποκλείστηκε η εκδοχή το φονικό να συνδέεται με την υπόθεση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόκλητων τιμωρών παιδόφιλων»

Ιράν: Εκκενώστε τις περιοχές γύρω από τα λιμάνια σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι»

Κόσμος 14.03.2026
«Αυτές οι περιοχές έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι