E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Δημοσίευση 27/6/2022 | 09:36

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κοροναϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «Έβερεστ», η θαλάσσια χελώνα των 105 κιλών που νίκησε τον θάνατο επέστρεψε στο απέραντο γαλάζιο, δείτε εικόνες

Ελλάδα 06.04.2026
Τον Μάιο του 2024 ο «Έβερεστ» εντοπίστηκε στην Πρέβεζα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι

Λακωνία: Συγκλονίζει ο πατέρας της 30χρονης ‑ «Εγώ την έδεσα πισθάγκωνα, ήταν αλκοολική»

Ελλάδα 06.04.2026
Ο πατέρας της υποστηρίζει ότι προχώρησε στην πράξη αυτή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει επεισόδιο βίας σε βάρος της συζύγου του, η οποία πάσχει από επιληπτικό σύνδρομο

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Δευτέρα

Ελλάδα 06.04.2026
Η Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει την πιο ιερή εβδομάδα της Ορθοδοξίας, καλώντας σε πίστη, περισυλλογή και πνευματική προετοιμασία

Πέθανε ξαφνικά ο μοναχογιός της Θεανώς Φωτίου, σε ηλικία μόλις 49 ετών

Πολιτική 06.04.2026
Ήταν πατέρας ενός αγοριού και πολιτικά δραστήριος στον χώρο της Αριστεράς

Υπόθεση Ιωάννα Τούνη: Έσπασαν το ΙΧ της δικηγόρου των κατηγορουμένων

Ελλάδα 06.04.2026
«Δέχομαι υβριστικά μηνύματα καθημερινά, όλη αυτή η ρητορική μίσους πρέπει να σταματήσει» κατήγγειλε μιλώντας στον ΑΝΤ1

Πόσο επηρεάζει τις κρατήσεις στα Airbnb η κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί στην Ελλάδα

Οικονομία 06.04.2026
Μεγάλες κερδισμένες οι Κυκλάδες, πτώση στην Αθήνα ειδικά στο β’ δεκαήμερο του Μαρτίου. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Host

Frida Kahlo: Νέα ένταση στο Μεξικό για τα έργα που στέλνονται στην Ισπανία

Κόσμος 06.04.2026
Η κυβέρνηση και η Banco Santander, ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της συλλογής, επιμένουν ότι η μεταφορά είναι προσωρινή.

Netflix: Υποχρεώνεται σε επιστροφές έως 500€ μετά από δικαστική απόφαση

Κόσμος 06.04.2026
Ιταλικό δικαστήριο έκρινε παράνομες τις αυξήσεις τιμών του Netflix και διατάσσει αποζημιώσεις σε συνδρομητές έως 500 ευρώ.

Axios: Προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για 45 ημέρες: Τι προβλέπεται

Κόσμος 06.04.2026
Σύμφωνα με το Axios, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.