E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Δημοσίευση 27/6/2022 | 09:36

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κοροναϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κολυδάς κατά ΕΜΥ: «Να το κλείσουμε το μαγαζί!»

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο Κολυδάς ασκεί κριτική στην ΕΜΥ. Ζητήστε πολιτική δράση τώρα για ενίσχυση της υπηρεσίας. Μάθετε περισσότερα!

Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης: Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Πάνω από 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Αργεντινή ‑ Πράσινο Ακρωτήρι 3‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Πρόκριση με... κόπο και ψυχή στο στόμα

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Αυτογκόλ έκρινε την πρόκριση - Οι Αφρικανοί έγραψαν ιστορία ακόμα και στην ήττα

Λαοθάλασσα στην Τεχεράνη: Σε λαϊκό προσκύνημα ο Χαμενεΐ ενώπιον 20 εκατομμυρίων πιστών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Σε λαϊκό προσκύνημα στην Τεχεράνη η σορός του Αλί Χαμενεΐ. Κλίμα οργής, συνθήματα εκδίκησης και αναμονή για 20 εκατομμύρια πιστούς.

Η στιγμή που ένοπλοι εισβάλλουν στο σπίτι της δημοσιογράφου που απήγαγαν στο Μεξικό ‑ Βρέθηκε νεκρή μετά από 15 μερες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Καλυμμένοι με κουκούλες και όπλα - Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί

Σπαρακτική σκηνή στο Μαϊάμι: Ο Nούνο Ντα Κόστα και ο γιος του κλαίνε μαζί μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο επιθετικός του Πράσινου Ακρωτηρίου μοιράστηκε μία συγκινητική στιγμή με τον μικρό γιο του μετά το τέλος της πορείας στο Μουντιάλ

Αφροδίτη Νέστορα: Το πρώτο μήνυμα μετά τον θάνατο της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Με το μήνυμά της αυτό, η κ. Νέστορα θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και ενδιαφέροντος

Διπλώματα οδήγησης: Ξανά στο τραπέζι οι ψηφιακές εξετάσεις που έμειναν 5 χρόνια στα χαρτιά

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Αλλη μία απόπειρα να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 2021 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών κάνει η κυβέρνηση

Καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι σήμερα ‑ ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα, με μικρή πτώση θερμοκρασίας και μέγιστες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τροχαίο στη Ζάκυνθο: Σύγκρουση «γουρούνας» με λεωφορείο – Νεαρός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το ατύχημα έγινε στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά – Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

Ελλάδα Χτες
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων