E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Δημοσίευση 27/6/2022 | 09:36

Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι πέρασαν κορωνοϊό

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, συμπέρανε μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Όμως ο κίνδυνος δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο για όσους πέρασαν γρίπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κοροναϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.

Ηλεία: «Αν δεν επενέβαινε εισαγγελέας, το μωρό δεν θα ζούσε ‑ Οι γονείς να κάτσουν στο σκαμνί»

Ελλάδα Χτες
Αποκαλύψεις για την κακοποίηση του 10 μηνών βρέφους

Ευθύμης Λέκκας ‑ Σεισμός: «Στο Αγιο Όρος έχουμε έναν επιστημονικό γρίφο»

Ελλάδα Χτες
O καθηγητής περιέγραψε μια εξελισσόμενη κατάσταση

Έκλεψε εκκλησία και έκρυψε τα κλοπιμαία σε παρτέρι ‑ Πού τον τσάκωσαν

Ελλάδα Χτες
Είχε αφαιρέσει χρήματα και τιμαλφή

ΗΠΑ: Πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Μπάιντεν... πυροβολεί το πόδι του

Κόσμος Χτες
Η πρώην πρώτη κυρία βρισκόταν στο αεροδρόμιο αλλά δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σύμφωνα με την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα ...βρήκε σκούρα με τα ελληνικά ονόματα ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Μπέρδεψε λίγο τα ονόματα όταν κλήθηκε να μιλήσει για τους Ελληνοαμερικανούς αξιωματούχους στην κυβέρνησή του, αλλά και για μέλη του Κογκρέσου.

Έφοδος του Ελληνικού FBI σε οίκους ανοχής στην Αθήνα ‑ Συνελήφθησαν 12 άτομα

Ελλάδα Χτες
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα, ενώ οι αρχές προχωρούν ξανά στη σφράγιση των χώρων

Ζάκυνθος: 62χρονος πυροβόλησε τη γειτόνισσά του ‑ Τραυματίστηκε η γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί

Αλλάζουν τα πάντα για τα τροχόσπιτα ‑ Αρση των περιορισμών για την στάση και την στάθμευση

Ελλάδα Χτες
Ο Σ.Ε.Α.Ρ.Τ.Ε. ανακοίνωσε την έκδοση της νέας διευκρινιστικής διαταγής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βόρεια Πίνδο – Νεκρά ζώα και παγίδες θανάτου παντού

Ελλάδα Χτες
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα