E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ‑ Αναμένονται και άλλα επιδημικά κύματα

Οι επιστήμονες εξηγούν

Δημοσίευση 26/6/2022 | 09:29

Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ‑ Αναμένονται και άλλα επιδημικά κύματα

Οι επιστήμονες κ.κ. Παρασκευής-Βατόπουλος εξηγούν πόσο σημαντικές είναι οι μάσκες, ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας - «Από εμάς εξαρτάται η ισορροπία του συστήματος» - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Η αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες. Τα επάλληλα επιδημικά κύματα είναι κάτι αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Η νέα πραγματικότητα βάζει σε κυρίαρχο ρόλο την συμπεριφορά μας συνολικά, από την οποία εξαρτάται το μέγεθος της αύξησης και περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας στην καθημερινότητά μας που πρέπει να γίνουν συνήθεια, αλλά και τον εμβολιασμό κατά της covid-19.

Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε 2η αναμνηστική δόση στους άνω των 30 ετών και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού ανοίγει στις 27 Ιουνίου.

Για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και την πορεία της πανδημίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δύο μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Τον Δημήτρη Παρασκευή, Α' αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας, με τον κ. Βατόπουλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι «ο ίδιος φοράει μάσκα στο super market και όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Ο κ. Παρασκευής συμπληρώνει ότι αν παρουσιάσουμε συμπτώματα να παραμείνουμε σπίτι και να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5», αναφέρει ο κ. Παρασκευής. Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους. Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιδημία δεν έχει τελειώσει - Επάλληλα επιδημικά κύματα

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος. «Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

Κάθε παραλλαγή που επιλέγεται είναι πιο μεταδοτική και από εκεί και πέρα η ανοσία που έχουμε δεν είναι 100%, προσθέτει ο κ. Βατόπουλος. «Έχουμε πει ότι το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση, συνεπώς ο κόσμος κολλάει και μεταδίδει. Τώρα πώς θα εξελιχθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά μας, τι θα γίνει, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να το πει κανείς».

Τι περιλαμβάνει η νέα κανονικότητα

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την νέα πραγματικότητα. Από την συμπεριφορά μας συνολικά εξαρτάται το πού θα ισορροπήσει το σύστημα και αυτό δεν είναι εύκολο να το προβλέψει κάποιος, υπογραμμίζει ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα κανονικότητα, περιλαμβάνει συνεχή επαγρύπνηση και εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. «Πιστεύω ότι η μάσκα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας, πρέπει να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως τι λένε οι νόμοι. Ναι δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν δεν φοράς μάσκα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να είναι χρήσιμη και να προστατεύει. Εγώ φοράω μάσκα όταν πάω στο super market ή κάπου που έχει πολύ κόσμο» τονίζει.

Μάλιστα επικαλείται άλλες συνήθειες μας όπως το να φοράμε καπέλο όταν βγαίνουμε στον ήλιο, ζώνη στο αυτοκίνητο, κράνος ο μοτοσικλετιστής.

Προσθέτει ότι πρέπει να προσαρμόσουμε την κανονικότητα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κρούσματα. «Το μήνυμα δεν πρέπει να είναι καταργούμε την μάσκα. Δεν είναι νομικά υποχρεωτική, αλλά η νέα κανονικότητα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, μέτρα ατομικής προστασίας». Αλλά και η πολιτεία, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, πρέπει να λάβει μέτρα. «Η νέα κανονικότητα να περιλαμβάνει πράγματα που μπορεί να ελαττώσουν τους υποχρεωτικούς συνωστισμούς, όπως π.χ. περισσότερα λεωφορεία». Ο κ. Βατόπουλος εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των απουσιών των εργαζομένων από την εργασία τους. «Αυτό που με ανησυχεί είναι οι απουσίες από δουλειές. Μπορεί να μην έχουμε βαριά περιστατικά αλλά να έχουμε πολλές απουσίες από δουλειές που και αυτό είναι ένα θέμα, και είναι λογικό να συμβαίνει. Το ότι είναι κάτι αναμενόμενο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβεις μέτρα».

2η αναμνηστική δόση

Την Δευτέρα, 27 Ιουνίου στο emvolio.gov.gr, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για όλους όσοι το επιθυμούν άνω των 30 ετών. Παραμένει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, όπου η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ανοίξει από τον Απρίλιο.

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κολωνάκι: Συνελήφθη 54χρονη για ληστεία μαμούθ σε σπίτι ηλικιωμένης με λεία 200.000 ευρώ

Ελλάδα 26.03.2026
Στο σπίτι της βρέθηκαν κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ναρκωτικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και δύο οχήματα

ΟΑΣΘ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα λεωφορεία

Ελλάδα 26.03.2026
Πώς μπορείτε να μειώσετε το πρόστιμο του ΟΑΣΘ στο μισό

Καρχαρίες γεμάτοι με κοκαΐνη και καφεΐνη: Τι βρήκαν οι επιστήμονες σε τουριστικό «παράδεισο»

Κόσμος 26.03.2026
Μελέτη στις Μπαχάμες εντόπισε καφεΐνη, κοκαΐνη και παυσίπονα σε καρχαρίες, ανοίγοντας νέα ερωτήματα για τη ρύπανση των θαλασσών.

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων οι τρανς αθλήτριες: Νέα απόφαση της ΔΟΕ ενόψει Λος Αντζελες 2028

Αθλητικά Νέα 26.03.2026
Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με σχετικό εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα γυναικεία αθλήματα

Δόθηκε εντολή κράτησης για την Τουρκάλα ηθοποιό Χαντέ Ερτσέλ

Κόσμος 26.03.2026
Εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έκανε δώρο ένα τουφέκι στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Για παν ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν εχθροί»

Κόσμος 26.03.2026
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν

Δίδυμοι γορίλες γεννήθηκαν στο Κονγκό σε ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στη φύση

Κόσμος 26.03.2026
Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και τον Ιανουάριο στο ίδιο πάρκο, με τη γέννηση δύο αρσενικών

Κολυδάς: Η «Deborah» πλήττει και την Αττική, 1η Απριλίου η πιο αξιόλογη επιδείνωση

Καιρός 26.03.2026
Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τη νέα κακοκαιρία

Αγιο Όρος: Βίντεο από την στιγμή του ισχυρού σεισμού των 4,9 Ρίχτερ

Ελλάδα 26.03.2026
Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στη χερσόνησο του Αθω αλλά και στη Θεσσαλονίκη

Χάος στην Ινδία υπό τον φόβο έλλειψης καυσίμων: Τεράστιες ουρές, ξύλο και αναφορές για νεκρούς σε βενζινάδικα, δείτε βίντεο

Κόσμος 26.03.2026
Η Ινδία προμηθεύεται πάνω από το 40% των καυσίμων της αποκλειστικά από τα Στενά του Ορμούζ

Επίθεση με τσεκούρι κατά αστυνομικών στους Αμπελόκηπους

Ελλάδα 26.03.2026
Την επίθεση δέχθηκαν αστυνομικοί κατά την προσπάθειά τους να εκτελέσουν εντολή ακούσιας νοσηλείας

Ισπανία: Συγκλονίζει η 25χρονη που θα κάνει ευθαvασία – «Θέλω να μην υποφέρω άλλο»

Κόσμος 26.03.2026
Ο ομαδικός βιασμός και η απόπειρα αυτοκτονίας που την άφησε τετραπληγική