E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση στις βαθμολογίες των γραπτών

Μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα περάσει φέτος στα πανεπιστήμια - Περισσότερες θέσεις και στα ΙΕΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2022 | 13:24

Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση στις βαθμολογίες των γραπτών

«Χαμηλές πτήσεις» καταγράφονται σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα στις επιδόσεις των υποψηφίων στα γραπτά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.Οι βαθμολογίες, που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας εντός της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.

Ειδικότερα, προβλέπεται θεαματική πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας), όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα


Δύο είναι τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στο φετινό πλάνο των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρώτον, οι περισσότεροι εισακτέοι καθώς λόγω των χαμηλών βαθμολογιών θα «πέσει» το «κατώφλι» σε αρκετές σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων και δεύτερον τα πολλά γραπτά κάτω από τη βάση και η «συρρίκνωση» των αριστούχων.

Τι ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα βαθμολογικά κέντρα, το οριστικό κλείδωμα της τελικής καταχώρισης των βαθμολογιών θα γίνει το αργότερο μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα, ενώ το τελικό πακετάρισμα των αποκομμάτων μαζί με τις «τελικές εκτυπώσεις για ανάρτηση στα σχολεία» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου, ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ.

Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εφέτος υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές σε ομοειδή τμήματα με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν και διαφορετικές βαθμολογικές συνθήκες για την εισαγωγή στα προγράμματα τους.

Δηλαδή, κάθε χρόνο η βάση εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι συνάρτηση του γενικού μέσου όρου των πανελλαδικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων, με αποτέλεσμα πέρυσι το «κατώφλι» να είχε διαμορφωθεί στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) στο 8,94, στο 2ο (Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) στο 9,58, στο 3ο πεδίο (επιστήμες Υγείας) στο 9,70 και στο 4ο πεδίο (Οικονομικές επιστήμες) στο 8,27, αφήνοντας περίπου 17.000 κενές θέσεις.

Ωστόσο εφέτος η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική. Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Λόγω της ΕΒΕ, εκτιμάται ότι θα «κατέβουν» οι βαθμολογίες προς τα κάτω και θα έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας λιγότερες κενές θέσεις.

Πτωτικές οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών επιστημών): Λίγα άριστα γραπτά σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, συρρίκνωση των μεσαίων βαθμολογιών και πολλά γραπτά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση συνθέτουν την εικόνα. Τα γραπτά της Ιστορίας δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Ιστορία, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία με πέρυσι ενώ και το μάθημα της έκθεσης φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους. οι βαθμολογίες στην δεκάβαθμη κλίμακα κυμαίνονται μεταξύ του οι βαθμολογίες έως τώρα τουλάχιστον είναι χειρότερες από πέρυσι.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους και βαθμολογήθηκαν στην πλειονότητά τους με βαθμούς κάτω από τη βάση Στη Φυσική, η εικόνα είναι καλύτερη και οι βαθμολογίες είναι παρόμοιες με πέρυσι. Καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες περσινές αποδεικνύονται οι βαθμολογίες της Χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (σπουδών υγείας): Στη Βιολογία, οι αριστούχοι είναι λιγότεροι από πέρυσι. Η γενική εικόνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι τα περισσότερα γραπτά, βαθμολογήθηκαν με βαθμούς κάτω από τη βάση και αναμένονται αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Ο μεγάλος αριθμός γραπτών με βαθμούς κάτω από τη βάση θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό. Μόνο στην Οικονομία τα γραπτά κινήθηκαν στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα που και πάλι δεν ήταν υψηλά.

Μηχανογραφικά δελτία

Μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, να αποκτήσουν από το λύκειό τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Από εφέτος περισσότερες θα είναι οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ενώ αυξημένες θα είναι και οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεώργιου Βούτσινου, ορίζεται ότι 134 θα είναι πλέον οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Ι.Ε.Κ. από το έτος κατάρτισης 2022-2023, αυξημένες κατά 31 σε σύγκριση με τις 103 ειδικότητες που λειτουργούν κατά το τρέχον έτος κατάρτισης 2021-2022.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πειραιάς – Ο σοκαριστικός διάλογος της 14χρονης με τον βιαστή

Ελλάδα 04.07.2025
«Θα σε πάω κάπου για να συζητήσουμε»

Οδηγός χωρίς δίπλωμα παραβίασε STOP και συγκρούστηκε με όχημα – Ακρωτηριάστηκε 53χρονη εργαζόμενη στην Κάτω Αχαΐα

Ελλάδα Χτες
Ο 63χρονος οδηγός του ΙΧ παραβίασε το STOP και συγκρούστηκε με όχημα του «Βοήθεια στο Σπίτι» - Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε την 53χρονη

Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν

Κόσμος Χτες
Στη σπουδαία καριέρα του, που ξεπέρασε τα 40 χρόνια, ο Μάικλ Μάντσεν συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες

Μαίνεται η φωτιά στην Ιεράπετρα: Διάσπαρτες εστίες σε Φέρμα, Αχλιά και Κουτσουνάρι

Ελλάδα Χτες
Στην περιοχή που πλήττεται από την πυρκαγιά για περισσότερες από 24ωρες επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 46 οχήματα και δέκα εναέρια μέσα που θα συνεχίσουν να κάνουν ρίψεις νερού μέχρι πριν νυχτώσει

«Κόλαφος» ο Ιβανίσεβιτς για Τσιτσιπά: «Δεν έχω ξαναδεί πιο αγύμναστο παίκτη...»

Αθλητικά Νέα Χτες
O νέος προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά με λίγα λόγια εξήγησε σε μέσο της Σερβίας την πτώση του Έλληνα τενίστα

Φωτιά στη Ραφήνα: «Δύσκολες οι επόμενες ώρες» – 51 πολίτες απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή

Ελλάδα Χτες
«Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Αττική

Όλα τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα θα πηγαίνουν στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας λόγω της φωτιάς

Ελλάδα Χτες
Λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή αποφασίστηκε να μην δέσουν πλοία στο λιμάνι

Φωτιά στη Ραφήνα: Πυκνός μαύρος καπνός έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Δύσκολη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, με τους πυκνούς καπνούς από την πυρκαγιά να έχουν φτάσει έως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Την κυνηγούσε με ψαλίδι στους δρόμους της Αμαλιάδας και την κάρφωσε στην πλάτη

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη η δράστιδα - Αφού αποπειράθηκε να κόψει τα μαλλιά της νεαρής της κάρφωσε το ψαλίδι στην πλάτη

Αποφυλακίζονται Παναγιώταρος και Παππάς

Ελλάδα Χτες
Τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί οροί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα

Φωτιά στη Ραφήνα – Μήνυμα του 112 – Κλειστή η Μαραθώνος

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι - Είναι κοντά σε σπίτια