LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση στις βαθμολογίες των γραπτών

Μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα περάσει φέτος στα πανεπιστήμια - Περισσότερες θέσεις και στα ΙΕΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2022 | 13:24

Πανελλαδικές: Μεγάλη πτώση στις βαθμολογίες των γραπτών

«Χαμηλές πτήσεις» καταγράφονται σύμφωνα με τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα στις επιδόσεις των υποψηφίων στα γραπτά των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.Οι βαθμολογίες, που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας εντός της εβδομάδας, σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.

Ειδικότερα, προβλέπεται θεαματική πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας), όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα


Δύο είναι τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στο φετινό πλάνο των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρώτον, οι περισσότεροι εισακτέοι καθώς λόγω των χαμηλών βαθμολογιών θα «πέσει» το «κατώφλι» σε αρκετές σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων και δεύτερον τα πολλά γραπτά κάτω από τη βάση και η «συρρίκνωση» των αριστούχων.

Τι ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα βαθμολογικά κέντρα, το οριστικό κλείδωμα της τελικής καταχώρισης των βαθμολογιών θα γίνει το αργότερο μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα, ενώ το τελικό πακετάρισμα των αποκομμάτων μαζί με τις «τελικές εκτυπώσεις για ανάρτηση στα σχολεία» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου, ώστε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ.

Το υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εφέτος υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές σε ομοειδή τμήματα με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν και διαφορετικές βαθμολογικές συνθήκες για την εισαγωγή στα προγράμματα τους.

Δηλαδή, κάθε χρόνο η βάση εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο είναι συνάρτηση του γενικού μέσου όρου των πανελλαδικών επιδόσεων όλων των υποψηφίων, με αποτέλεσμα πέρυσι το «κατώφλι» να είχε διαμορφωθεί στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) στο 8,94, στο 2ο (Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) στο 9,58, στο 3ο πεδίο (επιστήμες Υγείας) στο 9,70 και στο 4ο πεδίο (Οικονομικές επιστήμες) στο 8,27, αφήνοντας περίπου 17.000 κενές θέσεις.

Ωστόσο εφέτος η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική. Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα. Λόγω της ΕΒΕ, εκτιμάται ότι θα «κατέβουν» οι βαθμολογίες προς τα κάτω και θα έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας λιγότερες κενές θέσεις.

Πτωτικές οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών επιστημών): Λίγα άριστα γραπτά σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, συρρίκνωση των μεσαίων βαθμολογιών και πολλά γραπτά με βαθμολογίες κάτω από τη βάση συνθέτουν την εικόνα. Τα γραπτά της Ιστορίας δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι. Η Ιστορία, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία με πέρυσι ενώ και το μάθημα της έκθεσης φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους. οι βαθμολογίες στην δεκάβαθμη κλίμακα κυμαίνονται μεταξύ του οι βαθμολογίες έως τώρα τουλάχιστον είναι χειρότερες από πέρυσι.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους και βαθμολογήθηκαν στην πλειονότητά τους με βαθμούς κάτω από τη βάση Στη Φυσική, η εικόνα είναι καλύτερη και οι βαθμολογίες είναι παρόμοιες με πέρυσι. Καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες περσινές αποδεικνύονται οι βαθμολογίες της Χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (σπουδών υγείας): Στη Βιολογία, οι αριστούχοι είναι λιγότεροι από πέρυσι. Η γενική εικόνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι τα περισσότερα γραπτά, βαθμολογήθηκαν με βαθμούς κάτω από τη βάση και αναμένονται αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Ο μεγάλος αριθμός γραπτών με βαθμούς κάτω από τη βάση θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό. Μόνο στην Οικονομία τα γραπτά κινήθηκαν στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα που και πάλι δεν ήταν υψηλά.

Μηχανογραφικά δελτία

Μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου μπορούν οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) των Πανελλαδικών 2022 που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, να αποκτήσουν από το λύκειό τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Από εφέτος περισσότερες θα είναι οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ενώ αυξημένες θα είναι και οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεώργιου Βούτσινου, ορίζεται ότι 134 θα είναι πλέον οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Ι.Ε.Κ. από το έτος κατάρτισης 2022-2023, αυξημένες κατά 31 σε σύγκριση με τις 103 ειδικότητες που λειτουργούν κατά το τρέχον έτος κατάρτισης 2021-2022.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νύχτα τρόμου για τουρίστριες στην Κέρκυρα ‑ Πήρε φωτιά το κλιματιστικό του δωματίου

Πριν 5 ώρες
Το περιστατικό έγινε ενώ οι τρεις Βρετανίδες είχαν πέσει για ύπνο - «Πάνω στον πανικό δεν μπορούσα να βρω το κλειδί, ενώ παντού έπεφταν σπίθες από τη φωτιά»

Πάτρα: Θύμα κακοποίησης 16χρονη από τον 25χρονο σύντροφό της ‑ Έκκληση από τη μητέρα της

Πριν 5 ώρες
Ο 25χρονος είχε απασχολήσει τις Αρχές, όταν απήγαγε τη νεαρή από ψυχιατρικό ίδρυμα, στο οποίο νοσηλευόταν - Τι καταγγέλλει η μητέρα της

Πανικός στη Μεγάλη Βρετανία λόγω ξηρασίας ‑ Τέλος τα εμφιαλωμένα νερά

Πριν 5 ώρες
Η σύσταση για… ντουζ εξπρές και τα νέα δεδομένα στο πότισμα

Προσλήψεις Tesla στην Ελλάδα – Τι μισθούς δίνουν!

Πριν 5 ώρες
Η Tesla διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας με νέες προσλήψεις

Θύμιος: Βρέθηκε το σπίτι που θα μείνει στη νέα αρχή της ζωής του

Χτες
Μετά την εξαφάνιση και τον εντοπισμό του, πολλοί ήταν αυτοί που κινητοποιήθηκαν για τον Θύμιο

Ισπανία: Κατέρρευσε η σκηνή σε μουσικό φεστιβάλ – Ένας νεκρός και 17 τραυματίες

Χτες
Κι άλλες υποδομές υπέστησαν ζημιές από τις ισχυρές ριπές του ανέμου

Αν Χες: Οι τελευταίες της αναρτήσεις στο Instagram πριν το μοιραίο τροχαίο ‑ Βίντεο

Χτες
Η 53χρονη ηθοποιός βρισκόταν με συναδέλφους της σε γυρίσματα και ήταν χαρούμενη και χαμογελαστή

Μαυροβούνιο: Βρήκε τα παιδιά κρυμμένα πίσω από μια πόρτα και τα εκτέλεσε ο 34χρονος

Χτες
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο έδρασε ο 34χρονος μακελάρης του Μαυροβουνίου επειδή... καθυστέρησαν να του πληρώσουν το ενοίκιο

Πέθανε η Anne Heche – Αποσυνδέθηκε από τη μηχανική υποστήριξη

Χτες
Την είδηση του θανάτου της ηθοποιού επιβεβαίωσε η οικογένεια της

Κέρκυρα: Νύχτα τρόμου για τρεις Βρετανίδες τουρίστριες

Χτες
Έπιασε φωτιά το κλιματιστικό του δωματίου τους – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Αρτα: Εντοπίστηκε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

Χτες
Βρέθηκε δέκα χιλιόμετρα μακριά

Παγκόσμιο σοκ με την δημόσια επίθεση στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι – Ποιος είναι ο δράστης

Χτες
Πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.