E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία»

Δημοσίευση 22/6/2022 | 15:45

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

Η Φινλανδία έχει προετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας.

Η Φινλανδία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, δήλωσε ο στρατηγός Τίμο Κίβινεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα είχαν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας βρίσκεται στο μυαλό του ανθρώπου, όπως αποδεικνύει αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίβινεν σε συνέντευξή του.

Η Φινλανδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 εναντίον του ανατολικού της γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Κάποτε ήταν μια αδέσμευτη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι διατηρεί υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση δύναμης πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κίβινεν. «Η Ουκρανία ήταν μια σκληρή μπουκιά για να τη μασήσει (η Ρωσία) και έτσι θα ήταν και η Φινλανδία».

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση και έχασε το ένα δέκατο του εδάφους της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει σε καιρό πολέμου δύναμη στρατού περίπου 280.000, ενώ 870.000 έχουν εκπαιδευτεί ως έφεδροι. Δεν κατήργησε τη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες, όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 χιλιόμετρα (230 μίλια). Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, περιμένει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαθέτει δικό της αντιαεροπορικό εξοπλισμό μεγάλου ύψους και κατασκευάζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Παρά την «οχύρωση» της χώρας, ο Κίβινεν χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία, βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της τελευταίας στις αιτήσεις τους.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη, όπως λέει, του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης προς τους Κούρδους μαχητές και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στη Φινλανδία να ενισχύσει την ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης, συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο του εναέριου χώρου της συμμαχίας, δήλωσε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία θα ωφεληθεί επίσης από τη συμμετοχή σε μια συμμαχία στην οποία η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη της, είπε.

Παρ' όλα αυτά, είπε, "η κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να βαρύνει τη Φινλανδία".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

Παρασκευάς Αντζας: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία ‑ Συντετριμμένοι πρώην συμπαίκτες και φίλοι

Ελλάδα Χτες
Ο Παρασκευάς Αντζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών