E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία»

Δημοσίευση 22/6/2022 | 15:45

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

Η Φινλανδία έχει προετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας.

Η Φινλανδία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, δήλωσε ο στρατηγός Τίμο Κίβινεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα είχαν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας βρίσκεται στο μυαλό του ανθρώπου, όπως αποδεικνύει αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίβινεν σε συνέντευξή του.

Η Φινλανδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 εναντίον του ανατολικού της γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Κάποτε ήταν μια αδέσμευτη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι διατηρεί υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση δύναμης πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κίβινεν. «Η Ουκρανία ήταν μια σκληρή μπουκιά για να τη μασήσει (η Ρωσία) και έτσι θα ήταν και η Φινλανδία».

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση και έχασε το ένα δέκατο του εδάφους της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει σε καιρό πολέμου δύναμη στρατού περίπου 280.000, ενώ 870.000 έχουν εκπαιδευτεί ως έφεδροι. Δεν κατήργησε τη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες, όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 χιλιόμετρα (230 μίλια). Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, περιμένει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαθέτει δικό της αντιαεροπορικό εξοπλισμό μεγάλου ύψους και κατασκευάζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Παρά την «οχύρωση» της χώρας, ο Κίβινεν χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία, βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της τελευταίας στις αιτήσεις τους.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη, όπως λέει, του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης προς τους Κούρδους μαχητές και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στη Φινλανδία να ενισχύσει την ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης, συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο του εναέριου χώρου της συμμαχίας, δήλωσε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία θα ωφεληθεί επίσης από τη συμμετοχή σε μια συμμαχία στην οποία η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη της, είπε.

Παρ' όλα αυτά, είπε, "η κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να βαρύνει τη Φινλανδία".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Μέσι ξέσπασε σε κλάματα μετά την τρομερή ανατροπή στο Μουντιάλ ‑ δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Λιονέλ Μέσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά την απίστευτη ανατροπή της Αργεντινής κόντρα στην Αίγυπτο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ανατροπή του αιώνα από τον Μέσι: Η Αργεντινή στους «8»!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν δεν υπάρχει ελπίδα, ο Μέσι αναλαμβάνει δράση. Με γκολ, ασίστ και αδάμαστο πάθος, η Αλμπισελέστε πέτυχε απίστευτη ανατροπή (3-2) και άφησε άφωνη την Αίγυπτο.

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και τι αλλάζει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα ολοκληρώνεται η φάση των «16» με τις αναμετρήσεις Αργεντινή-Αίγυπτος και Ελβετία-Κολομβία

Φωτιά στη Λέσβο: Τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Σκάλα Ερεσού με 18 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τέσσερα εναέρια μέσα να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Τραμπ για Μελόνι: Καλός άνθρωπος, πραγματικά

Πολιτική Χτες
«Την αγαπώ πολύ, όμως έκανε ένα λάθος...Απλά δεν ήταν εκεί για εμάς και αυτό δεν μου άρεσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από την άρνηση της Μελόνι να συνδράμει την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 20χρονος Βρετανός μετά τη σύγκρουση «γουρούνας» με πούλμαν στη Ζάκυνθο ‑ Διακομίσθηκε στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση - Έκκληση από συγγενείς του για οικονομική ενίσχυση ώστε να καλυφθούν τα νοσήλεια - Οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να τον ξυπνήσουν αλλά έπαθε κρίση

Βίντεο ντοκουμέντο από την Κουλούρα Ημαθίας: Η στιγμή της μαχαίρωσης από τον 47χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 47χρονος φέρεται να μπήκε σε έντονο διαπληκτισμό με δύο Ρομά και να τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον έναν εξ αυτών

Τρύπα 9 μέτρων άνοιξε στη Βαρκελώνη αναγκάζοντας την εκκένωση 5 πολυκατοικιών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πέντε κτίρια εκκενώθηκαν προληπτικά στη συνοικία Sant Gervasí-La Bonanova, με τις αρχές να συνδέουν την καθίζηση με τα έργα κατασκευής της γραμμής L9 του Μετρό.

Τι συνέβη τελικά στην πλαζ της Πάτρας με τη λουόμενη που είπε ότι τραυματίστηκε από λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών εξήγησε τι ακριβώς συνέβη και τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Τραμπ και Ερντογάν στην Αγκυρα: Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τα F‑35

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πώλησης F-35 στην Τουρκία, εκθειάζοντας τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα.

Συναγερμός στο Μανχάταν: Ποιο γνωστό κτίριο 38 ορόφων εκκενώθηκε εκτάκτως

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τούβλα έπεσαν, κολώνες άρχισαν να λυγίζουν και ορόφοι παρουσίασαν καθίζηση στο πρώην κτίριο της Pfizer κοντά στο Grand Central Terminal.