E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία»

Δημοσίευση 22/6/2022 | 15:45

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

Η Φινλανδία έχει προετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας.

Η Φινλανδία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, δήλωσε ο στρατηγός Τίμο Κίβινεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα είχαν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας βρίσκεται στο μυαλό του ανθρώπου, όπως αποδεικνύει αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίβινεν σε συνέντευξή του.

Η Φινλανδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 εναντίον του ανατολικού της γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Κάποτε ήταν μια αδέσμευτη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι διατηρεί υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση δύναμης πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κίβινεν. «Η Ουκρανία ήταν μια σκληρή μπουκιά για να τη μασήσει (η Ρωσία) και έτσι θα ήταν και η Φινλανδία».

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση και έχασε το ένα δέκατο του εδάφους της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει σε καιρό πολέμου δύναμη στρατού περίπου 280.000, ενώ 870.000 έχουν εκπαιδευτεί ως έφεδροι. Δεν κατήργησε τη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες, όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 χιλιόμετρα (230 μίλια). Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, περιμένει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαθέτει δικό της αντιαεροπορικό εξοπλισμό μεγάλου ύψους και κατασκευάζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Παρά την «οχύρωση» της χώρας, ο Κίβινεν χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία, βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της τελευταίας στις αιτήσεις τους.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη, όπως λέει, του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης προς τους Κούρδους μαχητές και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στη Φινλανδία να ενισχύσει την ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης, συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο του εναέριου χώρου της συμμαχίας, δήλωσε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία θα ωφεληθεί επίσης από τη συμμετοχή σε μια συμμαχία στην οποία η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη της, είπε.

Παρ' όλα αυτά, είπε, "η κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να βαρύνει τη Φινλανδία".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Υδροφόρες του δήμου συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής

Παρίσι: Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της γιγαντιαίας «σπηλιάς» στην Pont Neuf μετά από ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το έργο, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 6 Ιουνίου και να παραμείνει προσβάσιμο για τρεις εβδομάδες, δεν θα υποδεχθεί επισκέπτες σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Πότε ξεκινά το Μουντιάλ 2026: Τα δύο «πράγματα» που θα γίνουν για πρώτη φορά

E-Daily 3.Left 03.06.2026
Προ των πυλών το Μουντιάλ 2026 - Οι 12 όμιλοι της τελικής φάσης - Ποιες είναι οι δύο πρώτες ομάδες που παίζουν

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους γονείς – Τι πρέπει να γνωρίζετε

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Οι γονείς που ψάχνουν άνθρωπο για τη φροντίδα του μωρού τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ntantades.gov.gr

Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Συνέχεια για τις Πανελλήνιες 2026 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, με μαθήματα προσανατολισμού

Εικόνες καταστροφής στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ μετά την ιρανική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες και ζημιές σε διπλωματικές αποστολές

Παρέλυσε η Πορτογαλία από γενική απεργία: Ακυρώθηκαν πτήσεις, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων, έκλεισαν σχολεία

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τα συνδικάτα αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ευκολότερες απολύσεις και αλλαγές στον εργασιακό κώδικα

Πέθανε ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Κόσμος 03.06.2026
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6