E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία»

Δημοσίευση 22/6/2022 | 15:45

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: «Προετοιμαζόμαστε δεκαετίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας»

Η Φινλανδία έχει προετοιμαστεί εδώ και δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση σε περίπτωση που αυτό συμβεί, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας.

Η Φινλανδία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, δήλωσε ο στρατηγός Τίμο Κίβινεν, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ότι οι Φινλανδοί θα είχαν κίνητρο να πολεμήσουν.

«Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας βρίσκεται στο μυαλό του ανθρώπου, όπως αποδεικνύει αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κίβινεν σε συνέντευξή του.

Η Φινλανδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους τη δεκαετία του 1940 εναντίον του ανατολικού της γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Κάποτε ήταν μια αδέσμευτη χώρα, τώρα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι διατηρεί υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

«Έχουμε αναπτύξει συστηματικά τη στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτό το είδος πολέμου που διεξάγεται εκεί (στην Ουκρανία), με μαζική χρήση δύναμης πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και επίσης αεροπορικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κίβινεν. «Η Ουκρανία ήταν μια σκληρή μπουκιά για να τη μασήσει (η Ρωσία) και έτσι θα ήταν και η Φινλανδία».

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων που της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση και έχασε το ένα δέκατο του εδάφους της.

Το έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει σε καιρό πολέμου δύναμη στρατού περίπου 280.000, ενώ 870.000 έχουν εκπαιδευτεί ως έφεδροι. Δεν κατήργησε τη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες, όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά έθνη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές έως και 370 χιλιόμετρα (230 μίλια). Ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, επίπεδο υψηλότερο από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, περιμένει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τον αμερικανικό αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει έως και 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαθέτει δικό της αντιαεροπορικό εξοπλισμό μεγάλου ύψους και κατασκευάζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Παρά την «οχύρωση» της χώρας, ο Κίβινεν χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία, βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της τελευταίας στις αιτήσεις τους.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη, όπως λέει, του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης προς τους Κούρδους μαχητές και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στη Φινλανδία να ενισχύσει την ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης, συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο του εναέριου χώρου της συμμαχίας, δήλωσε ο Κίβινεν.

Η Φινλανδία θα ωφεληθεί επίσης από τη συμμετοχή σε μια συμμαχία στην οποία η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη της, είπε.

Παρ' όλα αυτά, είπε, "η κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να βαρύνει τη Φινλανδία".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της 19χρονης Μυρτώς: «Είχαν σχέδιο, η κόρη μου δεν ενέδωσε και έφεραν κάποιον μέσω Facebook»

Ελλάδα 16.04.2026
«Με κατέστρεψαν. Τα υποκείμενα αυτά μου χάλασαν το αύριο, μου χάλασαν το ενδιαφέρον να υπάρχω»

Παλιές ταυτότητες: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργησή τους ‑ Από πότε παύουν να ισχύουν

Ελλάδα 16.04.2026
Αυξάνεται η ζήτηση για ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Νέα δήλωση Λαζαρίδη: Ζητώ τον πλήρη καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Ελλάδα 16.04.2026
Υποστηρίζει πως «δεν έχω τίποτα να φοβηθώ» αλλά «δεν θα επιτρέψω από κανέναν τη ``δολοφονία`` του χαρακτήρα μου»

Fuel Pass: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά της επιδότησης καυσίμων ανά περιοχή

Οικονομία 16.04.2026
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Όλες οι αλλαγές στις νέες δηλώσεις ‑ Πόσο θα σας στοιχίσει ο καθαρισμός

Ελλάδα 16.04.2026
Στόχος η μείωση του κινδύνου της φωτιάς σε κατοικίες κατά την αντιπυρική περίοδο, δεδομένου ότι με την έλλειψη καύσιμης ύλης υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες αυτή να μην ξεφύγει

Θεσσαλονίκη: 61χρονος κατηγορείται ότι βiαζε για οκτώ χρόνια την ανήλικη ανιψιά του

Ελλάδα 16.04.2026
Ο εφιάλτης του κοριτσιού ξεκίνησε από το 2017, όταν ήταν μόλις πέντε ετών και φέρεται να κράτησε έως το 2025

Απίστευτη κακοποίηση στην Ολλανδία: Έκανε τατουάζ 250 φορές το όνομά του στο κορμί της κοπέλας του

Κόσμος 16.04.2026
Ο Ολλανδός κακοποιητής αγόρασε online ένα φτηνό μηχάνημα για τατουάζ και με αυτό κάλυψε σχεδόν το 90% του σώματος της τότε κοπέλας του για να δείξει ότι είναι «ιδιοκτησία» του

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Aυτόματη οριστικοποίηση σήμερα ‑ Πώς θα αποφύγετε λάθη και πρόστιμα

Ελλάδα 16.04.2026
Παρότι η πλατφόρμα προβλέπει την αυτόματη υποβολή, οι φορολογούμενοι έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία» να διορθώσουν πιθανά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν το εκκαθαριστικό τους

Αφρικανική σκόνη: Η ημέρα που υποχωρεί και καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Καιρός 16.04.2026
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης