E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψαλτοπούλου: Τι πρέπει να προσέχουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης

Δημοσίευση 29/5/2022 | 10:58

Για την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου στο Mega αναφορικά με τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν», τόνισε η ίδια σχετικά με το πώς κολλάει η νόσος και τι πρέπει να προσέχουμε.

Πώς θα είναι το καλοκαίρι με τον κορωνοϊό
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας της χώρας, και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι «μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την 4η δόση για το γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε κλείνοντας η κ. Ψαλτοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»