E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πληθωρισμός στη Δύση και το «σατανικό σχέδιο» του Σι Τζινπίνγκ

Το σχέδιο Ρωσίας και Κίνας

Δημοσίευση 23/5/2022 | 17:48

Ο πληθωρισμός στη Δύση και το «σατανικό σχέδιο» του Σι Τζινπίνγκ

«Η Ρωσία είναι ένοχη για την πρόκληση κρίσης στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, όμως η Κίνα – αθόρυβα και χωρίς να γίνει αντιληπτή – έχει επίσης προχωρήσει σε ενέργειες σε τουλάχιστον τρεις τομείς (λιπάσματα, εκτροφή χοίρων και χάλυβας) οι οποίες έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως». Αυτό σημείωνε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, με ημερομηνία την 1η Μαΐου, επικαλούμενο εκτιμήσεις του Peterson Institute for International Economics.

Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ινστιτούτου, Τσαντ Μπράουν και Γιλίν Ουάνγκ, «το πρόβλημα με την Κίνα είναι ότι συνεχίζει να λειτουργεί σαν μικρή χώρα (…) επιλέγοντας την πολιτική εκείνη η οποία επιλύει ένα εσωτερικό πρόβλημα, μεταφέροντας αυτομάτως το κόστος σε άλλους λαούς».

Η πρόφαση της «μηδενικής ανοχής»

Τη ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico στις Βρυξέλλες, «πίσω από τις κλειστές πόρτες ορισμένοι διπλωμάτες έχουν αρχίσει να αναζητούν τα πραγματικά κίνητρα του Πεκίνου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ηγεσία του ΚΚ ενδέχεται να πυροδοτεί σκοπίμως τις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επισήμως η αιτιολογία για τα διαρκή και αυστηρά lockdown είναι η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19.

«Η Κίνα διαδραματίζει καίριο ρόλο στις σημερινές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο», είχε πει επίσης στο Politico, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αλίθια Γκαρθία-Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis και συνεργάτης του γνωστού ινστιτούτου Bruegel. Ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δεν προκύπτουν από φυσικά αίτια».

«Γαλλικό κλειδί» στην παγκόσμια παραγωγή

Σε άλλη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal στις 20 Μαΐου, επιβεβαιώνεται πως «η επίπτωση της (πολιτικής της) Κίνας στην εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα είναι πιο σημαντική από ό,τι εκτιμούν ορισμένοι και η επίδραση συντελείται μέσα από δύο διαφορετικούς δρόμους».

Όπως τονίζεται εκεί, ο ένας από τους δύο ισοδυναμεί με «την παρουσία ενός ακόμη χαλικιού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς «τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον στο μεγαλύτερο μεταποιητικό κέντρο του πλανήτη είναι σαν να έπεσε ένα γαλλικό κλειδί στην παγκόσμια παραγωγική διαδικασία και τα δίκτυα της επιμελητείας και διακίνησης».

Μήπως, λοιπόν, με βάση και όλα τα παραπάνω, μπορούμε να υποθέσουμε πως το… σκοτεινό μυαλό του Σι Τζινπίνγκ, με τη βοήθεια των επιτελών του, έχει επινοήσει ένα σατανικό σχέδιο για να «γονατίσει» οικονομικά τη Δύση (κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ), χωρίς να χρειαστεί να ξεσπάσει – τουλάχιστον φανερά – πόλεμος μαζί της; Μήπως το Πεκίνο επιχειρεί να διαμηνύσει πως είναι πολύ δυνατό και μεγάλο για τα «δόντια» των Δυτικών και, πάντως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Ρωσία;

Πλήγματα χωρίς πόλεμο

Η αλήθεια είναι πως η σταδιακή επιστροφή της Σαγκάης και του λιμανιού της σε κατάσταση «πλήρους λειτουργίας», μετά από σχεδόν δύο μήνες σκληρού lockdown που είχε επιβληθεί στα 25 εκατ. των κατοίκων της και είχε ως αποτέλεσμα να «τραβήξουν χειρόφρενο» η παραγωγή και οι μεταφορές, ίσως εξομαλύνει κάπως την κατάσταση στο επόμενο διάστημα. Έτσι, οι θεωρίες συνωμοσίας ενδεχομένως κοπάσουν – τουλάχιστον προσωρινά.

Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που το «ζιζάνιο» έχει μπει στα μυαλά Αμερικανών και Ευρωπαίων, δύσκολα θα βγει από εκεί. Πολύ περισσότερο καθώς είναι προφανές ότι, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, η προσοχή της Ουάσιγκτον (δευτερευόντως και των Βρυξελλών) δεν παύει να εστιάζεται κυρίως στον μεγάλο της ανταγωνιστή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι

Reuters: Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία ‑ Ξεκινά σήμερα

Κόσμος Χτες
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος