E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ευλογιά των πιθήκων: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα από την Κεφαλονιά

Πώς γίνεται η μετάδοση, ποια είναι τα συμπτώματα

Δημοσίευση 22/5/2022 | 11:33

Ευλογιά των πιθήκων: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα από την Κεφαλονιά

Μας είχαν ενημερώσει για το περιστατικό πριν μέρες, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπυρίδων Πουρνάρας 

Για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά και έχει μεταφερθεί για περαιτέρω εξέταση στο «Αττικόν», μίλησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, ο οποίος ανέλυσε στο Open τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, συνέστησε ψυχραιμία και έδωσε μήνυμα ενόψει αύξησης της κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας για τον 29χρονο τουρίστα προερχόμενο απο τη Βρετανία, που μεταφέρθηκε μεσα σε ειδική καψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) από την Κεφαλονιά, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικου» συμπλήρωσε ο κ. Πουρνάρας.

Για το προφίλ της συγκεκριμένης ασθένειας, τον τρόπο μετάδοσης και προφύλαξης, είπε: «Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Αν βγει θετικό το ύποπτο κρούσμα, θα νοσηλευτεί σε συνθήκες ασφαλείας».

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία, ο κ. Πουρνάς ανέφερε: «Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία... Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια. Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Εχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».

Για τον τρόπο προφύλαξης, ενόψει και της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, είπε: «Οι αποστάσεις και η υγιεινή είναι ο κύριος τρόπος να μην κολλήσεις. Όπως ισχύει με τον κορωνοϊο, αλλά δεν είνει το ίδιο μεταδοτικός. Ας μην το κάνουμε θέμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα γίνει απ' όσα γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ και τα CDC. Ο ιός εμφανίστηκε στην Αγγλία γιατί εκεί ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική».

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε και σε κρούσμα λέπρας που εντοπίστηκε στο «Αττικόν»: «Είναι από την Πελοπόννησο. Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Ειμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία αδειάζει τους Βρετανούς ‑ Δεν υπάρχει φιρμάνι που να νομιμοποιεί την απόσπασή τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για πρώτη φορά η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπέρ της Ελλάδας η πλειοψηφία των Κρατών που συμμετείχαν στην 25η Σύνοδό της

Όλυμπος: Αγνοείται για τρίτη ημέρα ο 25χρονος ορειβάτης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διακοπή των ερευνών λόγω καιρού

Ολυμπιακός ‑ Φενέρμπαχτσε 79‑61: Στο τελικό του Final Four 2026 οι «ερυθρόλευκοι»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης

Προκλητική παρέμβαση της Αγκυρας για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου: «Απαράδεκτη ανοχή σε τρομοκράτη»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, καταδικασμένου ως αρχηγού της 17Ν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ανοχή» και ασκώντας κριτική στις ελληνικές αρχέ

ΗΠΑ: Μαλλιοτραβήγματα και ξύλο σε τελετή αποφοίτησης καθολικού νηπιαγωγείου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόντρα καταγράφηκε σε βίντεο και κάνει τον γύρο του διαδικτύου

«Χαιρόταν που είναι απατεώνας» ο αναισθησιολόγος που πιάστηκε να ζητά φακελάκι

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ήθελα να προστατέψω τη μάνα μου» – Ξέσπασε ο γιος της ασθενούς

Έμπολα στο Κονγκό: Αναβαθμίζεται σε «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος έξαρσης από τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Ποια αντιική θεραπεία εξετάζει η επιστημονική κοινότητα

Ποινή 10 μηνών με αναστολή στους δύο Έλληνες για τη σημαία με το «Ορθοδοξία ή Θάνατος» μέσα στην Αγια‑Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την καταδίκη, οι δύο Έλληνες δεν παραμένουν υπό κράτηση και είναι πλέον ελεύθεροι να αποχωρήσουν από την Τουρκία

Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Γκουαρδιόλα

E-Daily 3.Left Χτες
«Τίποτα δεν είναι για πάντα», λέει ο Πεπ Γκουαρδιόλα που αποχωρεί από τη Σίτι μετά από 10 χρόνια

Final Four 2026: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ‑ Ποιοι δρόμοι κλείνουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φενέρμπαχτσε - Οι πρώτοι φίλαθλοί του μπήκαν στο ΟΑΚΑ

Πορτογαλία: Βίντεο δείχνει τη μητέρα και τον πατριό πριν εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε δάσος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι το ψυχικό τραύμα της εγκατάλειψης θα συνοδεύει τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους