E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ευλογιά των πιθήκων: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα από την Κεφαλονιά

Πώς γίνεται η μετάδοση, ποια είναι τα συμπτώματα

Δημοσίευση 22/5/2022 | 11:33

Ευλογιά των πιθήκων: Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα από την Κεφαλονιά

Μας είχαν ενημερώσει για το περιστατικό πριν μέρες, ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπυρίδων Πουρνάρας 

Για το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά και έχει μεταφερθεί για περαιτέρω εξέταση στο «Αττικόν», μίλησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας, ο οποίος ανέλυσε στο Open τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, συνέστησε ψυχραιμία και έδωσε μήνυμα ενόψει αύξησης της κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας για τον 29χρονο τουρίστα προερχόμενο απο τη Βρετανία, που μεταφέρθηκε μεσα σε ειδική καψουλα (όπως τα κρούσματα Covid19) από την Κεφαλονιά, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικου» συμπλήρωσε ο κ. Πουρνάρας.

Για το προφίλ της συγκεκριμένης ασθένειας, τον τρόπο μετάδοσης και προφύλαξης, είπε: «Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Αν βγει θετικό το ύποπτο κρούσμα, θα νοσηλευτεί σε συνθήκες ασφαλείας».

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία, ο κ. Πουρνάς ανέφερε: «Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία... Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια. Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Εχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».

Για τον τρόπο προφύλαξης, ενόψει και της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, είπε: «Οι αποστάσεις και η υγιεινή είναι ο κύριος τρόπος να μην κολλήσεις. Όπως ισχύει με τον κορωνοϊο, αλλά δεν είνει το ίδιο μεταδοτικός. Ας μην το κάνουμε θέμα της καθημερινότητάς μας, δεν θα γίνει απ' όσα γνωρίζουμε από τις ΗΠΑ και τα CDC. Ο ιός εμφανίστηκε στην Αγγλία γιατί εκεί ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική».

Τέλος, ο κ. Πουρνάρας αναφέρθηκε και σε κρούσμα λέπρας που εντοπίστηκε στο «Αττικόν»: «Είναι από την Πελοπόννησο. Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Ειμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος 21.03.2026
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα 21.03.2026
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα 21.03.2026
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος 21.03.2026
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός 21.03.2026
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα 21.03.2026
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη

Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία σε απόσταση 4000 χιλιομέτρων

Κόσμος 21.03.2026
Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς η βάση του Ντιέγκο Γκάρσια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το ιρανικό έδαφος

Πρωτόγνωρες εικόνες από την κακοκαιρία Τερέζα στις Κανάριες Νήσους: Θυελλώδεις άνεμοι και γιγαντιαία κύματα, χιόνισε στην Τενερίφη

Κόσμος Χτες
Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 140 χλμ/ώρα, δρόμοι πλημμύρισαν, ακυρώθηκαν πτήσεις, ενώ οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις φοβούμενες για τη σωματική ακεραιότητα ντόπιων και τουριστών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος έχει έντονη δραστηριότητα στα social media - Έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Σοκ στην Τουρκία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο ποδοσφαιριστή

Κόσμος Χτες
Δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους