E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλιματικός νόμος: Tι αλλάζει σε κτίρια, οχήματα, νησιά και δήμους

Από το 2028 τέλος η ενέργεια από λιγνίτη

Δημοσίευση 18/5/2022 | 13:59

Κλιματικός νόμος:  Tι αλλάζει σε κτίρια, οχήματα, νησιά και δήμους
Pexels

Στην κατάθεση του νομοσχεδίου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος-Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», προχώρησε η κυβέρνηση.

Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Οι βασικές προβλέψεις του κλιματικού νόμου

Απολιγνιτοποίηση
Προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2023, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ηλεκτροκίνηση
Από το 2024 το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης με ρύπους έως 50γρ CO2/χλμ.
Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.
Από το 2026 θα πρέπει το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτροκίνητα.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα υπάρξει εκ νέου εξέταση των μέτρων, προκειμένου να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης.
Απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φορτιστών.
Από το 2030, απαγορεύεται η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης υπό την αίρεση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η χώρα μας θα υιοθετήσει την ημερομηνία που θα τεθεί από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το μέτρο να ισχύσει το 2035.
Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια
Από το 2025 απαγορεύεται η πώληση και η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.
Από το 2030 γίνεται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%
Ειδικά κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κ.α.):
Στα κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., για τα οποία υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 οικοδομικές άδειες ανέγερσης νέων κτιρίων ή προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.
Προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων σε μεμονωμένα κτίρια για λόγους μορφολογικούς ή αισθητικούς ή σε περιοχές με θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας (παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα κτίρια).

Επιχειρήσεις
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για όλα τα έργα και δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου/δραστηριότητας και οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης.

Οι εγκαταστάσεις που κατατάσσονται:
στα συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, ΚΔΑΥ κλπ),
στις τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλητισμού και αναψυχής,
στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες,
στις βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.
Θα πρέπει να έχουν μειώσει κατ’ ελάχιστο τις εκπομπές CO2 30%, έως το 2030 σε σχέση με το 2019. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ). Σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, επιβάλλεται πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το 0,5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.
Δίνεται η δυνατότητα αθροιστικής αξιολόγησης ομοειδών εγκαταστάσεων, αντιστάθμισης των εκπομπών με φυτεύσεις/δασώσεις, πράσινα πιστοποιητικά κλπ.
Έως το 2026 θα πρέπει να έχουν τροποποιήσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών (ΑΕΠΟ) τους και από το 2026 και κάθε χρόνο να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τις εκπομπές του προηγούμενου έτους η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα.
Σε περίπτωση μη υποβολής προβλέπεται πρόστιμο 100€ ανά ημέρα καθυστέρησης, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.
Από το 2023 επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος η οποία θα επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα. Η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/10 κάθε έτους

Το μέτρο αφορά στις εξής επιχειρήσεις (εξαιρούνται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις)
Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο
Πιστωτικά ιδρύματα
Ασφαλιστικές επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις επενδύσεων
Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης
Εταιρείες ταχυμεταφορών
Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας
Αστικές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κλπ)
Στην ετήσια έκθεση συμπεριλαμβάνονται εθελοντικοί στόχοι και δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σε περίπτωση μη υποβολής προβλέπεται πρόστιμο 50€ ανά ημέρα καθυστέρησης, το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,01% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων (η μη εφαρμογή επισύρει πρόστιμο το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,05% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας).
Νησιά
Θεσπίζεται Στρατηγικό Πλαίσιο για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ Gr – Eco Islands για την ολοκληρωμένη μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η επιλεξιμότητα των νησιών καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα κριτήρια:

Τον μόνιμο πληθυσμό.
Την προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Την τουριστική κίνηση.
Την προσβασιμότητά τους στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.
Τους αξιοποιήσιμους φυσικούς πόρους.
Τα οικονομικά και κοινωνικά τους χαρακτηριστικά.
Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019.
Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Δήμοι
Έως την 31η Μαρτίου 2023, κάθε Δήμος υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα, το οποίο επαληθεύεται από πιστοποιημένο φορέα και καταρτίζει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ). Ο σκοπός είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια που χρησιμοποιεί, το δημοτικό φωτισμό, τα οχήματά του, τις κοινωφελείς εγκαταστάσεις, τις δημοτικές εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Το ΔηΣΜΕ επικαιροποιείται ετησίως.
Τίθεται στόχος μείωσης εκπομπών 10% για το 2025 και 30% για το έτος 2030, σε σχέση με το 2019.
Η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, από την 1η Ιανουαρίου 2024 αποτελούν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση προτάσεων των Δήμω για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Μέτρα προσαρμογής στην κλιματική κρίση
Από το 2025, για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου (προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), μετά από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι Περιφέρειες. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:
Σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας.
Σε ζώνες που είναι κοντά σε δασικές περιοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/boyli-katatethike-o-neos-klimatikos-nomos">Κλιματικός νόμος: Από το 2028 τέλος η ενέργεια από λιγνίτη -Tι αλλάζει σε κτίρια, οχήματα, νησιά και δήμους - iefimerida.gr</a></p>

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρωπαϊκό Κ18: Η 17χρονη που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή και δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Ελένη Ιακωβάκη κατέκτησε το χρυσό στα 400μ. εμποδίων με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 52.38 και συγκίνησε στην απονομή.

Μαμντάνι εναντίον Νετανιάχου: «Είναι εγκληματίας πολέμου, η θέση του είναι στη Χάγη ‑ πρέπει να συλληφθεί»

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι εξετάζει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ.

Γαλλία ‑ Αγγλία: Ο μικρός τελικός που έγραψε ιστορία με δέκα γκολ

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Αγγλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας 6-4 της Γαλλίας σε έναν αγώνα με τεράστιες ανατροπές, χατ τρικ Σάκα και δέκα γκολ Μπαπέ στο τουρνουά.

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

Κόσμος Χτες
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.