E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

«Πανδημία» η χρήση κάνναβης από εφήβους

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2022 | 16:39

«Πανδημία» η χρήση κάνναβης από εφήβους

Υψηλά είναι παγκοσμίως τα επίπεδα χρήσης κάνναβης στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 30,5% των μαθητών γυμνασίου κάνει χρήση κάνναβης, η οποία μάλιστα αυξήθηκε τους πρώτους της πανδημίας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA).

Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, Λευτέρης Μέλλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική υγεία η χρήση κάνναβης.

Η δραστικότητα του βασικού συστατικού της κάνναβης (THC-Δ9), έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, και ως εκ τούτου αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Όπως ανέφερε, αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό παράγοντα για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας. Η χρόνια χρήση της κάνναβης δημιουργεί ψυχωσικά επεισόδια (φοβίες, παράνοιες, ακουστικές ψευδαισθήσεις) και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες κυρίως στους νέους.

Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η χρήση της κάνναβης από εφήβους που συνεχίζουν τη χρήση και στην ενήλικη ζωή, μπορεί να συνδέεται με νοητικές επιπτώσεις, όπως π.χ σημαντική μείωση του νοητικού τους πηλίκου. Μια άλλη συνέπεια της χρήσης κάνναβης είναι οι κρίσεις πανικού καθώς και η εκδήλωση του «συνδρόμου απάθειας» ή «έλλειψης κινήτρων», της απόσυρσης δηλαδή από την καθημερινότητα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η ηλικία που οι νέοι αρχίζουν τη χρήση ουσιών είναι περίπου στα 15 τους χρόνια και η κάνναβη είναι η ουσία με την οποία αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ΕΠΙΨΥ) σε 17.733 μαθητές, ηλικίας 16-18 ετών δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα μαθητών (το 7,7%, ή ένας στους 13 μαθητές Λυκείου) οι οποίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Το 4,3% έχουν επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές κατά τη ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 16χρονοι στη χώρα μας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης συγκριτικά με συνομίλικούς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελούν οι εισπνεόμενες ουσίες, για τις οποίες η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης.

Η θεραπευτική κάνναβη

Σειρά μελετών έχουν αποδείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης για πολύ συγκεκριμένες ασθένειες.

Η θεραπευτική κάνναβη μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπείες, στην αντιμετώπιση του καρκινικού και νευροπαθητικού πόνου και στη μείωση της σπαστικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης στην επιληψία ούτε στον αυτισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο νοσοκομείο η Μπριζίτ Μπαρντό – Aντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κόσμος Χτες
Η Μπριζίτ Μπαρντό υπεβλήθη σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση

Μωβ κάρτα για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 – Τι σημαίνει

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο προπονητής του Μαρόκου έκανε χρήση της μωβ κάρτας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ20 κόντρα στη Γαλλία

Μαθήτρια υπέστη ηλεκτροπληξία στο σχολείο προσπαθώντας να ανάψει το φως

Ελλάδα Χτες
Η μαθήτρια μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο

Τραγικό τέλος για νεαρή Αμερικανίδα, αυτοκτόνησε μέσα στη Disney World – Ήταν έγκυος στον 9ο μήνα

Κόσμος Χτες
Η 31άχρονη Σάμερ, έγκυος στον ένατο μήνα κύησης, αγαπούσε τον κόσμο της Disney και έδωσε τέλος στη ζωή της, μέσα στον δικό της «επίγειο παράδεισο»

Ισραήλ: Έχει στείλει στις ΗΠΑ και τους μεσολαβητές πληροφορίες για τις τοποθεσίες των σορών των ομήρων

Κόσμος Χτες
Οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την εφαρμογή της εκεχειρίας όσο η παλαιστινιακή οργάνωση δεν παραδίδει τις σορούς

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε Τούρκο οδηγό φορτηγού ‑ Μετέφερε παράνομα μετανάστες

Ελλάδα Χτες
Ο 24χρονος συνελήφθη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πλήθους σε στάδιο της Κένυας: Τουλάχιστον δύο νεκροί ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Η απότιση φόρου τιμής στον ιστορικό ηγέτη της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα κατέληξε σε τραγωδία

Ανασφάλιστα οχήματα: Ξεκίνησαν τα «ραβασάκια» ‑ Τι δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα

Ρώσος μοναχός ζούσε παράνομα στο Αγιον Όρος επί τρία χρόνια ‑ Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, χωρίς δυνατότητα αναστολής

Μενίδι: Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Ενκελέιντα ‑ Ο σύζυγος την καταδίωκε από ζήλια

Ελλάδα Χτες
Με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ έπεσε η αυλαία της δίκης για τη δολοφονία της 40χρονης Ενκελέιντα τον Μάιο του 2024

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Χορήγησαν λάθος φάρμακο σε καρκινοπαθή

Ελλάδα Χτες
Οι γιατροί ενημερώθηκαν και προχώρησαν σε έλεγχο της κατάστασης του ασθενούς.