E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Παιδιά δολοφόνοι στρατολογούνται από 10 χρονών

Δημοσίευση 16/5/2022 | 11:47

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση (και) στο Εκουαδόρ με τη δράση των συμμοριών, με τους πολίτες να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Λουίς Σαρμιέντο έβγαινε νωρίς ένα πρωί του Μαρτίου για να πάει να αγοράσει ψωμί μαζί με τον εγγονό του, στην πόλη του, τη Ντουράν, στο Εκουαδόρ όταν μπροστά του, στον δρόμο, αντίκρισε δυο αποκεφαλισμένα πτώματα, με τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα.

Αντανακλαστικά, γύρισε και σφάλισε τα μάτια του παιδιού, το οποίο κατάλαβε, παρ’ όλ’ αυτά, το μακάβριο μήνυμα των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

«Κάλυψα τα μάτια του εγγονού μου, τον πήγα πίσω, στο σπίτι, έκλεισα τα παντζούρια και δεν ξέρω τίποτε άλλο» λέει ο 78χρονος απόμαχος εργάτης, που ζει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια στη φτωχή συνοικία Σέρο Λας Κάβρας, στη Ντουράν, πόλη 200.000 κατοίκων, όχι μακριά από το λιμάνι της Γουαγιακίλ (δυτικά).

Παιδικός σταθμός πληρωμένων δολοφόνων

Η γάγγραινα της διακίνησης ναρκωτικών έχει μολύνει τη συνοικία, που έχει μετατραπεί σε «παιδικό σταθμό πληρωμένων δολοφόνων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συμμορίες στρατολογούν παιδιά από τα δέκα τους χρόνια, αρχικά ως πωλητές ναρκωτικών. «Αρχικά πουλάνε, μετά τους δίνουν ένα όπλο και γίνονται πληρωμένοι δολοφόνοι», επιβεβαιώνει ο διοικητής της αστυνομίας στη Ντουράν, ο Χόρχε Χαντάτι.

Κατάσχεσαν… κροκόδειλους

Σε κρησφύγετο της συμμορίας «Los largartos» («Οι σαύρες»), μιας από τις ισχυρότερες της Ντουράν, οι αρχές κατάσχεσαν αρκετούς χνουδωτούς κροκόδειλους. Η αστυνομία θεωρεί πως για να εξοικειώσουν και αργότερα να προσελκύσουν παιδιά, οι συμμορίες τους χαρίζουν παιγνίδια.

Από τους 230 κακοποιούς που συνελήφθησαν στη Ντουράν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2022, η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ανήλικοι ή μόλις είχαν ενηλικιωθεί. «Και είχαν ήδη διαπράξει τέσσερις-πέντε φόνους», σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας Χαντάτι.

Στη Σέρο Λας Κάβρας, η βία είναι πλέον ενδημική.

Τον Φεβρουάριο, δύο πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από πεζογέφυρα. Από τον Οκτώβριο του 2021, περίπου δέκα πτώματα, ακρωτηριασμένα, κρεμασμένα ή αποκεφαλισμένα, έχουν αφεθεί σε κοινή θέα, πιστοποιώντας ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με την βάρβαρη μέθοδο των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι δολοφονίες αυτές εντάσσονται στον ακήρυκτο πόλεμο αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης που, κατά τους επίσημους αριθμούς, ενδέχεται να έχει έσοδα ως και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα μόνο στην πόλη Ντουράν.

Από τον Ιανουάριο, στη Ντουράν και στις γειτονικές πόλεις Σαμποροντόν και Γουαγιακίλ –σε αυτή την τελευταία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, κόμβος αναχώρησης της κοκαΐνης που διακινείται λαθραία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ– έχουν δολοφονηθεί 363 άνθρωποι, εγκλήματα που πιστεύεται ότι συνδέονταν με τη διακίνηση

«Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών

Στις πλαγιές της Σέρο Λας Κάβρας, κάπου τριάντα αστυνομικοί ελέγχουν αυτοκίνητα για όπλα ή ναρκωτικά. Στη συνοικία, έφιπποι αστυνομικοί σταματούν άνδρα για σωματικό έλεγχο.

Περίοικοι παρακολουθούν τις επιχειρήσεις κοιτώντας λοξά, χωρίς να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε να πιάνουν κουβέντα. Ο νόμος της σιωπής βασιλεύει.

Πρόκειται για «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών», σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Χαντάτι. «Οικογένειες ζουν από την πώληση ή παίρνουν χρήματα από τις μαφίες και οι υπόλοιποι σιωπούν επειδή φοβούνται».

Κατά την τελευταία τους έφοδο στη Σέρο Λας Κάβρας, οι αστυνομικοί είχαν την υποστήριξη του στρατού, ο οποίος αναπτύχθηκε στο εσωτερικό στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο σε τρεις επαρχίες, ανάμεσά τους τη Γουάγιας, όπου βρίσκεται η Ντουράν, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

«Οι συμμορίες παίζουν μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι», θα πει ο υπαξιωματικός Ουάσινγκτον Ρέγες. Έχουν εφοδιάσει παιδιά με γουόκι-τόκι «μεγέθους αναπτήρα», προκειμένου να τις προειδοποιούν για τις επιχειρήσεις των αρχών.

Οι αρχηγοί της συμμορίας «Λος Τσονέρος» κατάγονται από τη Σέρο Λας Κάβρας. Ο Τζούνιορ Ρολδάν και ο Μπεν 10 άρχισαν και οι δυο τους την εγκληματική τους δράση σαν πληρωμένα πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές.

Η συμμορία «Λος Τσονέρος» έχει εμπλακεί επανειλημμένα στα βάρβαρα επεισόδια στις φυλακές της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα, 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη φυλακή της Μπελαβίστα, στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο δε λος Τσάτσιλας, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κίτο, όταν δύο συμμορίες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, κάπου 400 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στις οποίες το διακύβευμα συχνά είναι ο έλεγχος των φυλακών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στο Πικέρμι: Οδηγός Ι.Χ. πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Κόσμος 16.04.2026
Ο άτυχος οδηγός της μοτοσικλέτας σκοτώθηκε από την σφοδρή σύγκρουση, ενώ συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου που πέρασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Λ. Σπατών

Πάτρα: Προφυλακιστέος 32χρονος για την αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς στο Σούλι

Κόσμος 16.04.2026
Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητείται ο βασικός κατηγορούμενος, 30 ετών, αλβανικής υπηκοότητας

Κεφαλονιά: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα όσα έγιναν στα ΤΕΠ όταν εισήχθη η Μυρτώ

Ελλάδα 16.04.2026
Την ανακοίνωση υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μαρτίνης, κι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους

Τραμπ: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Κόσμος 16.04.2026
Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοσεφ Αούν και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εκεχειρία 10 ημερών, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 33χρονος που έπεσε από ταράτσα

Ελλάδα 16.04.2026
Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης

Κινηματογραφική καταδίωξη ανηλίκων στο κέντρο του Ηρακλείου – Δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της Τροχαίας

Ελλάδα 16.04.2026
Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν, όταν εγκατέλειψαν το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν σε ένα στενό και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή

NASA: Ο αστεροειδής «Απόφις», ο «θεός του χάους», αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη

Tech + Science 16.04.2026
Ονομάστηκε έτσι από τον αιγυπτιακό θεό του χάους και του αιώνιου σκότους, και ο μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη το 2029, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης

«Χτύπα μια πόρτα και πες πεθαίνει»: Λυγίζει και ξεσπά η αδελφή της Μυρτούς που έχασε τη ζωή της στο Αργοστόλι

Ελλάδα 16.04.2026
«Οι φταίχτες να πληρώσουν», λέει η αδελφή της 19χρονης - Δείτε το βίντεο

Ο Πάπας επιτίθεται στους «τυράννους» που ξοδεύουν δισεκατομμύρια για πολέμους

Κόσμος 16.04.2026
Η απάντηση του Πάπα μετά τη νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ