E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Παιδιά δολοφόνοι στρατολογούνται από 10 χρονών

Δημοσίευση 16/5/2022 | 11:47

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση (και) στο Εκουαδόρ με τη δράση των συμμοριών, με τους πολίτες να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Λουίς Σαρμιέντο έβγαινε νωρίς ένα πρωί του Μαρτίου για να πάει να αγοράσει ψωμί μαζί με τον εγγονό του, στην πόλη του, τη Ντουράν, στο Εκουαδόρ όταν μπροστά του, στον δρόμο, αντίκρισε δυο αποκεφαλισμένα πτώματα, με τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα.

Αντανακλαστικά, γύρισε και σφάλισε τα μάτια του παιδιού, το οποίο κατάλαβε, παρ’ όλ’ αυτά, το μακάβριο μήνυμα των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

«Κάλυψα τα μάτια του εγγονού μου, τον πήγα πίσω, στο σπίτι, έκλεισα τα παντζούρια και δεν ξέρω τίποτε άλλο» λέει ο 78χρονος απόμαχος εργάτης, που ζει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια στη φτωχή συνοικία Σέρο Λας Κάβρας, στη Ντουράν, πόλη 200.000 κατοίκων, όχι μακριά από το λιμάνι της Γουαγιακίλ (δυτικά).

Παιδικός σταθμός πληρωμένων δολοφόνων

Η γάγγραινα της διακίνησης ναρκωτικών έχει μολύνει τη συνοικία, που έχει μετατραπεί σε «παιδικό σταθμό πληρωμένων δολοφόνων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συμμορίες στρατολογούν παιδιά από τα δέκα τους χρόνια, αρχικά ως πωλητές ναρκωτικών. «Αρχικά πουλάνε, μετά τους δίνουν ένα όπλο και γίνονται πληρωμένοι δολοφόνοι», επιβεβαιώνει ο διοικητής της αστυνομίας στη Ντουράν, ο Χόρχε Χαντάτι.

Κατάσχεσαν… κροκόδειλους

Σε κρησφύγετο της συμμορίας «Los largartos» («Οι σαύρες»), μιας από τις ισχυρότερες της Ντουράν, οι αρχές κατάσχεσαν αρκετούς χνουδωτούς κροκόδειλους. Η αστυνομία θεωρεί πως για να εξοικειώσουν και αργότερα να προσελκύσουν παιδιά, οι συμμορίες τους χαρίζουν παιγνίδια.

Από τους 230 κακοποιούς που συνελήφθησαν στη Ντουράν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2022, η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ανήλικοι ή μόλις είχαν ενηλικιωθεί. «Και είχαν ήδη διαπράξει τέσσερις-πέντε φόνους», σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας Χαντάτι.

Στη Σέρο Λας Κάβρας, η βία είναι πλέον ενδημική.

Τον Φεβρουάριο, δύο πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από πεζογέφυρα. Από τον Οκτώβριο του 2021, περίπου δέκα πτώματα, ακρωτηριασμένα, κρεμασμένα ή αποκεφαλισμένα, έχουν αφεθεί σε κοινή θέα, πιστοποιώντας ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με την βάρβαρη μέθοδο των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι δολοφονίες αυτές εντάσσονται στον ακήρυκτο πόλεμο αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης που, κατά τους επίσημους αριθμούς, ενδέχεται να έχει έσοδα ως και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα μόνο στην πόλη Ντουράν.

Από τον Ιανουάριο, στη Ντουράν και στις γειτονικές πόλεις Σαμποροντόν και Γουαγιακίλ –σε αυτή την τελευταία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, κόμβος αναχώρησης της κοκαΐνης που διακινείται λαθραία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ– έχουν δολοφονηθεί 363 άνθρωποι, εγκλήματα που πιστεύεται ότι συνδέονταν με τη διακίνηση

«Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών

Στις πλαγιές της Σέρο Λας Κάβρας, κάπου τριάντα αστυνομικοί ελέγχουν αυτοκίνητα για όπλα ή ναρκωτικά. Στη συνοικία, έφιπποι αστυνομικοί σταματούν άνδρα για σωματικό έλεγχο.

Περίοικοι παρακολουθούν τις επιχειρήσεις κοιτώντας λοξά, χωρίς να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε να πιάνουν κουβέντα. Ο νόμος της σιωπής βασιλεύει.

Πρόκειται για «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών», σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Χαντάτι. «Οικογένειες ζουν από την πώληση ή παίρνουν χρήματα από τις μαφίες και οι υπόλοιποι σιωπούν επειδή φοβούνται».

Κατά την τελευταία τους έφοδο στη Σέρο Λας Κάβρας, οι αστυνομικοί είχαν την υποστήριξη του στρατού, ο οποίος αναπτύχθηκε στο εσωτερικό στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο σε τρεις επαρχίες, ανάμεσά τους τη Γουάγιας, όπου βρίσκεται η Ντουράν, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

«Οι συμμορίες παίζουν μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι», θα πει ο υπαξιωματικός Ουάσινγκτον Ρέγες. Έχουν εφοδιάσει παιδιά με γουόκι-τόκι «μεγέθους αναπτήρα», προκειμένου να τις προειδοποιούν για τις επιχειρήσεις των αρχών.

Οι αρχηγοί της συμμορίας «Λος Τσονέρος» κατάγονται από τη Σέρο Λας Κάβρας. Ο Τζούνιορ Ρολδάν και ο Μπεν 10 άρχισαν και οι δυο τους την εγκληματική τους δράση σαν πληρωμένα πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές.

Η συμμορία «Λος Τσονέρος» έχει εμπλακεί επανειλημμένα στα βάρβαρα επεισόδια στις φυλακές της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα, 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη φυλακή της Μπελαβίστα, στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο δε λος Τσάτσιλας, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κίτο, όταν δύο συμμορίες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, κάπου 400 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στις οποίες το διακύβευμα συχνά είναι ο έλεγχος των φυλακών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο Μέτσοβο


ΕΚΤΑΚΤΟ E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Εν ζωή οι δύο επιβαίνοντες

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι μόνο αυτά τα τέσσερα επαγγέλματα θα επιβιώσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί τη λέξη-κλειδί των τελευταίων 12 μηνών, με τη ραγδαία εξάπλωσή της τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις επιχειρήσεις να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο

Απίστευτο: Ξεκίνησαν δεήσεις σε εκκλησίες για τους λαγοκέφαλους στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Κληρικοί του παλαιού ημερολογίου σε Αττική και Εύβοια προσεύχονται για να σταματήσει η εξάπλωση του εισβολικού είδους

results.it.minedu.gov.gr: Βγήκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλαδικές 2026

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας και με SMS η ενημέρωση των υποψηφίων - Ανοίγει ο δρόμος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Φριχτός θάνατος για δύο φίλες που περπατούσαν σε διάβαση πεζών: Αυτοκίνητο τις χτύπησε και τις εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
«Δεν ξέρω αν ήταν μεθυσμένος, αλλά πάντως πάτησε το γκάζι και αυτό είναι το αποτέλεσμα»

Ψάχνουν το κίνητρο του εγκλήματος στην Καλλιθέα: Δεν φαίνεται να υπάρχει οπαδικό υπόβαθρο, κανείς δεν έχει αναζητήσει το θύμα ως τώρα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πρόκειται για επεισόδιο με οπαδικό υπόβαθρο, το σενάριο αυτό απομακρύνεται καθώς δράστης και θύμα φορούσαν μπλούζα της ίδιας ομάδας

Έγκλημα στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι: Influencer δολοφόνησε τον σύντροφό της ‑ Αντιμέτωπη με εκτέλεση!

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Η Μπρουκ Τζορτζ, 23 ετών, πρώην υπάλληλος καταστήματος της John Lewis από το Γκρέιβσεντ, κατηγορείται ότι σκότωσε έναν 26χρονο επίσης Βρετανό με μαχαίρι κουζίνας

Καλλιθέα ‑ αυτόπτης μάρτυρας: «Το παιδί ήταν ήδη νεκρό όταν του έκαναν ΚΑΡΠΑ»

Ελλάδα 25.06.2026
Η αυτόπτης μάρτυρας δεν γνώριζε τα αίτια της συμπλοκής και διέψευσε την πιθανότητα οπαδικού επεισοδίου

Θρίλερ στη Βραζιλία: Νεκρή 23χρονη ‑ Της έκανε... εξορκισμό ο σύντροφός της!

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Αδιανόητο περιστατικό με θύμα μια νεαρή και δράστη τον 26χρονο φίλο της

ΗΠΑ: Χριστιανικό σχολείο απέκλεισε μαθήτρια από αποφοίτηση όταν αποκάλυψε ότι είναι λεσβία, τους έκανε αγωγή και πήρε $10.000

Κόσμος 25.06.2026
Η αποκάλυψη της νεαρής κοπέλας έγινε μέσω Facebook - Για παραβίαση της πολιτικής για τα social media κάνει λόγο το σχολείο