E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Παιδιά δολοφόνοι στρατολογούνται από 10 χρονών

Δημοσίευση 16/5/2022 | 11:47

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Εκουαδόρ: Αποκεφαλισμένα πτώματα στους δρόμους

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση (και) στο Εκουαδόρ με τη δράση των συμμοριών, με τους πολίτες να κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Λουίς Σαρμιέντο έβγαινε νωρίς ένα πρωί του Μαρτίου για να πάει να αγοράσει ψωμί μαζί με τον εγγονό του, στην πόλη του, τη Ντουράν, στο Εκουαδόρ όταν μπροστά του, στον δρόμο, αντίκρισε δυο αποκεφαλισμένα πτώματα, με τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα.

Αντανακλαστικά, γύρισε και σφάλισε τα μάτια του παιδιού, το οποίο κατάλαβε, παρ’ όλ’ αυτά, το μακάβριο μήνυμα των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

«Κάλυψα τα μάτια του εγγονού μου, τον πήγα πίσω, στο σπίτι, έκλεισα τα παντζούρια και δεν ξέρω τίποτε άλλο» λέει ο 78χρονος απόμαχος εργάτης, που ζει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια στη φτωχή συνοικία Σέρο Λας Κάβρας, στη Ντουράν, πόλη 200.000 κατοίκων, όχι μακριά από το λιμάνι της Γουαγιακίλ (δυτικά).

Παιδικός σταθμός πληρωμένων δολοφόνων

Η γάγγραινα της διακίνησης ναρκωτικών έχει μολύνει τη συνοικία, που έχει μετατραπεί σε «παιδικό σταθμό πληρωμένων δολοφόνων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι συμμορίες στρατολογούν παιδιά από τα δέκα τους χρόνια, αρχικά ως πωλητές ναρκωτικών. «Αρχικά πουλάνε, μετά τους δίνουν ένα όπλο και γίνονται πληρωμένοι δολοφόνοι», επιβεβαιώνει ο διοικητής της αστυνομίας στη Ντουράν, ο Χόρχε Χαντάτι.

Κατάσχεσαν… κροκόδειλους

Σε κρησφύγετο της συμμορίας «Los largartos» («Οι σαύρες»), μιας από τις ισχυρότερες της Ντουράν, οι αρχές κατάσχεσαν αρκετούς χνουδωτούς κροκόδειλους. Η αστυνομία θεωρεί πως για να εξοικειώσουν και αργότερα να προσελκύσουν παιδιά, οι συμμορίες τους χαρίζουν παιγνίδια.

Από τους 230 κακοποιούς που συνελήφθησαν στη Ντουράν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2022, η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ανήλικοι ή μόλις είχαν ενηλικιωθεί. «Και είχαν ήδη διαπράξει τέσσερις-πέντε φόνους», σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας Χαντάτι.

Στη Σέρο Λας Κάβρας, η βία είναι πλέον ενδημική.

Τον Φεβρουάριο, δύο πτώματα βρέθηκαν κρεμασμένα από πεζογέφυρα. Από τον Οκτώβριο του 2021, περίπου δέκα πτώματα, ακρωτηριασμένα, κρεμασμένα ή αποκεφαλισμένα, έχουν αφεθεί σε κοινή θέα, πιστοποιώντας ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με την βάρβαρη μέθοδο των μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι δολοφονίες αυτές εντάσσονται στον ακήρυκτο πόλεμο αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης που, κατά τους επίσημους αριθμούς, ενδέχεται να έχει έσοδα ως και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα μόνο στην πόλη Ντουράν.

Από τον Ιανουάριο, στη Ντουράν και στις γειτονικές πόλεις Σαμποροντόν και Γουαγιακίλ –σε αυτή την τελευταία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, κόμβος αναχώρησης της κοκαΐνης που διακινείται λαθραία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ– έχουν δολοφονηθεί 363 άνθρωποι, εγκλήματα που πιστεύεται ότι συνδέονταν με τη διακίνηση

«Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών

Στις πλαγιές της Σέρο Λας Κάβρας, κάπου τριάντα αστυνομικοί ελέγχουν αυτοκίνητα για όπλα ή ναρκωτικά. Στη συνοικία, έφιπποι αστυνομικοί σταματούν άνδρα για σωματικό έλεγχο.

Περίοικοι παρακολουθούν τις επιχειρήσεις κοιτώντας λοξά, χωρίς να βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε να πιάνουν κουβέντα. Ο νόμος της σιωπής βασιλεύει.

Πρόκειται για «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών», σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Χαντάτι. «Οικογένειες ζουν από την πώληση ή παίρνουν χρήματα από τις μαφίες και οι υπόλοιποι σιωπούν επειδή φοβούνται».

Κατά την τελευταία τους έφοδο στη Σέρο Λας Κάβρας, οι αστυνομικοί είχαν την υποστήριξη του στρατού, ο οποίος αναπτύχθηκε στο εσωτερικό στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο σε τρεις επαρχίες, ανάμεσά τους τη Γουάγιας, όπου βρίσκεται η Ντουράν, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

«Οι συμμορίες παίζουν μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι», θα πει ο υπαξιωματικός Ουάσινγκτον Ρέγες. Έχουν εφοδιάσει παιδιά με γουόκι-τόκι «μεγέθους αναπτήρα», προκειμένου να τις προειδοποιούν για τις επιχειρήσεις των αρχών.

Οι αρχηγοί της συμμορίας «Λος Τσονέρος» κατάγονται από τη Σέρο Λας Κάβρας. Ο Τζούνιορ Ρολδάν και ο Μπεν 10 άρχισαν και οι δυο τους την εγκληματική τους δράση σαν πληρωμένα πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές.

Η συμμορία «Λος Τσονέρος» έχει εμπλακεί επανειλημμένα στα βάρβαρα επεισόδια στις φυλακές της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα, 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στη φυλακή της Μπελαβίστα, στην επαρχία Σάντο Ντομίνγκο δε λος Τσάτσιλας, 80 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Κίτο, όταν δύο συμμορίες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, κάπου 400 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις, στις οποίες το διακύβευμα συχνά είναι ο έλεγχος των φυλακών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο στην Αρτέμιδα με εξαφάνιση Κινέζας μεταφράστριας ‑ Τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η 48χρονη έφυγε από το σπίτι της το πρωί της εξαφάνισής της, ενώ λίγη ώρα αργότερα είχε την τελευταία επικοινωνία με τον σύζυγό της

«Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει ο 43χρονος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Συνεχίζεται η εξέταση του ενοικιαστή που έχει συλληφθεί για ναρκωτικά

Καταδικάστηκε μητέρα στη Ρόδο που κακοποιούσε σωματικά την ανήλικη κόρη της επί 6 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο – Τα περιστατικά βίας εκτείνονται από το 2019 έως το 2025

Λάρισα: Προσαγωγή άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός παρενοχλώντας τους περαστικούς

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Στην προσαγωγή ενός άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός προχώρησαν οι Αρχές στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής 19/6.

Παραγουάη ‑ Τουρκία 1‑0: Οι Παραγουανοί απέκλεισαν τους Τούρκους από τη διοργάνωση

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο Γκαλάρσα άνοιξε το σκορ από το πρώτο λεπτό και η Παραγουάη κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος

Τουρκία ‑ Παραγουάη: Κόκκινη στον Αλμιρόν επειδή κάλυψε το στόμα του – Ένταση στο ημίχρονο

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Πρωτοφανές περιστατικό στο Τουρκία - Παραγουάη, με τον Αλμιρόν να αποβάλλεται βάσει των νέων κανονισμών, ενώ η ένταση κορυφώθηκε λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης του Μουντιάλ 2026.

ΗΠΑ: Τρεις πεζοπόροι έχασαν τη ζωή τους λόγω θερμοπληξίας στο φαράγγι του Γκραντ Κάνιον

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
«Παρά την άμεση ανταπόκριση των διασωστών, και οι τρεις πεζοπόροι υπέκυψαν στα τραύματα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων στη Γαστούνη: Οδηγός πατά σκύλο μπροστά στα μάτια μαρτύρων

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος δεν διακρίνεται με σαφήνεια - Το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες

Στο στόχαστρο ο λαγοκέφαλος: Ξεκινά μεγάλη πανελλήνια δράση αλιείας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες ενώνουν δυνάμεις για τον περιορισμό του ξενικού ψαριού που απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα – Σε εξέλιξη 10ήμερη δράση με πρωτοβουλία από τη Ρόδο

Αίγιο: Βρέθηκε πόρτα από συρματόπλεγμα δίπλα στο σπίτι ‑ Εξετάζονται «θαμμένα» στοιχεία

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Το νέο δεδομένο εγείρει το ερώτημα για το αν θα μπορούσε εκεί να έχουν «θαφτεί» τα στοιχεία που αναζητούν οι Αρχές

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά: Εντοπίστηκε καλλιέργεια του ενοικιαστή με ναρκωτικά

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Βρέθηκαν κηλίδες αίματος στο σπίτι του ενοικιαστή