E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκ. Μαγιορκίνης: Η `Ομικρον έχει εκτοπίσει πια τη Δέλτα, όμως δεν είναι αθώα

Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022 | 13:45

Γκ. Μαγιορκίνης: Η `Ομικρον έχει εκτοπίσει πια τη Δέλτα, όμως δεν είναι αθώα

Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι μεν ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι αθώα. Αυτό τονίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ιδίως για τους ανεμβολίαστους ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Εφη Φουσέκη.

Σταδιακά η Όμικρον, προσθέτει, εκτοπίζει τη Δέλτα, η οποία αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες. Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ωστόσο ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

"Αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δε χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο", αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Προσθέτει ότι "ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί". Το σενάριο που συζητάνε όλοι, σημειώνει, είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Οι εμβολιασμένοι που θα "συναντηθούν" μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Σχετικά με την υποπαραλλαγή του στελέχους 'Ομικρον (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. "Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα", τονίζει.

Η Όμικρον δεν είναι αθώα

Οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν κα να καταλήξουν από την παραλλαγή 'Ομικρον, δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Εξηγεί ότι είναι ηπιότερη από την Δέλτα, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη. "Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Δέλτα, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Όμικρον".

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Η Όμικρον σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα

Στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Δέλτα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σχετίζεται με βαρύτερη νόσο, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι "η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δε θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από τη Δέλτα". Εξηγεί ότι "υπάρχει ένα σενάριο ότι η Δέλτα μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες". Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Δέλτα εκτόπισε τη μετάλλαξη Άλφα και το "φυσιολογικό είναι η Όμικρον να εκτοπίσει τη Δέλτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Δέλτα δε θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα".

Συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Όμικρον και ότι δε θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε πρόσφατα και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Η Όμικρον, ( B.1.1.529), έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Η BA.1 έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες (δύο κρούσματα και στη χώρα μας). Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι επιστήμονες γνώριζαν από αρχές Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή 'Ομικρον έχει δύο κλάδους. Το κατά πόσο η υποπαραλλαγή BA.2 "είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δε φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανοίγουν τάφους σε οικόπεδα στον Λίβανο για τους νεκρούς τους

Κόσμος 04.04.2026
Δραματικές εικόνες από τον Λίβανο καθώς μετατρέπουν οικόπεδα με σκουπίδια σε αυτοσχέδια νεκροταφεία

Απίστευτο: Σκύλος επιτέθηκε σε αυτοκίνητο και το… έφαγε, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα 04.04.2026
Το όχημα εμφανίζεται με κατεστραμμένα πλαστικά μέρη και σκισμένες λαμαρίνες

Καιρός Πάσχα ‑ Κολυδάς: Δύο μοντέλα συγκρούονται

Καιρός 04.04.2026
Αβέβαιος ακόμα ο καιρός του Πάσχα - Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

NBA: Μεγάλο πλήγμα στους Λέικερς με Ντόντσιτς – Εκτός επ’ αόριστον ο Σλοβένος «σταρ»

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
Μεγάλη απώλεια για τους Λέικερς, καθώς ο Λούκα Ντόντσιτς τραυματίστηκε στον αριστερό οπίσθιο μηριαίο και η συμμετοχή του στα playoffs παραμένει αμφίβολη.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είμαι υγιής, το να μου λένε να μην παίξω είναι προσβολή»

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
«Είμαι υγιής. Δεν μου αρέσει όταν με αναγκάζουν να κάνω πράγματα αντίθετα με τη φύση μου. Είμαι παίκτης. Πληρώνομαι για να παίζω», λέει χαρακτηριστικά

Περιστέρι: Πυροβολισμοί σε γήπεδο δίπλα από ανήλικους

Ελλάδα 04.04.2026
Το σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο της Χρυσούπολης Περιστερίου

Ιράν: Επικήρυξε με 60.000 ευρώ τον αγνοούμενο Αμερικανό πιλότο

Κόσμος 04.04.2026
Το Ιράν δίνει 60.000 ευρώ σε όποιον συλλάβει ζωντανό τον πιλότο και τον παραδώσει στις ιρανικές δυνάμεις

Το διαδίκτυο μας «καταπίνει»: Περνάμε 44 χρόνια μπροστά από τις οθόνες και πέντε χρόνια μόνο σε feeds, notifications και scrolling

Tech + Science 04.04.2026
Περνάμε πέντε φορές περισσότερο χρόνο στα social media απ` ό,τι σε πραγματικές κοινωνικές επαφές - Τι δείχνει μελέτη της Bank of America

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια στις ρυθμίσεις της ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.04.2026
Τροπολογία-ανάσα για οφειλέτες - Σταθερές δόσεις έως το 2027 για χρέη στην εφορία