E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρετανία: Απέλυσαν καθηγήτρια επειδή μιλούσε δυνατά ‑ Έλαβε αποζημίωση μαμούθ

Επιδικάστηκε αποζημίωση 119.000 ευρώ αλλά της συστήθηκε να μην εργαστεί ξανά στο ίδρυμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2022 | 21:32

Βρετανία: Απέλυσαν καθηγήτρια επειδή μιλούσε δυνατά ‑ Έλαβε αποζημίωση μαμούθ

Μια διδάκτορας πανεπιστημίου που ισχυρίστηκε ότι απολύθηκε λόγω της... δυνατής φωνής της κέρδισε στα δικαστήρια αποζημίωση ύψους 119.000 ευρώ.

Ο λόγος για την 59χρονη Ανέτ Πλοτ που εργαζόταν επί 29 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας και απολύθηκε λόγω της «επιβλητικής» φωνής της.

Το πανεπιστήμιο αιτιολογεί την απόφαση για απόλυση της 60χρονης Πλοτ στο γεγονός ότι συμπεριφέρθηκε άσχημα σε δύο υποψήφιους διδάκτορες, γεγονός που η ίδια αρνείται. Μάλιστα, κινήθηκε δικαστικά υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε λόγω της φωνής της, η οποία από τη γέννησή της είναι δυνατή, εξαιτίας της καταγωγής της που είναι κεντροευρωπαϊκή και εβραϊκή.

Η Πλοτ, που εργαζόταν στο τμήμα Φυσικής για σχεδόν τρεις δεκαετίες, κατηγόρησε το ίδρυμα για προκατάληψη εναντίον της και είπε ότι λάμβανε φαρμακευτική αγωγή λόγω του άγχους που της προκαλούσε η συμπεριφορά που δεχόταν στη δουλειά της. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης τον περασμένο χρόνο, την Πλοτ περιέγραψαν σαν χαρακτήρα - «μαρμίτα», με πολλούς να τρέφουν εκτίμηση προς το πρόσωπό της αλλά με άλλους να τη θεωρούν «επιβλητική» αλλά και ότι δεν τους άρεσε το στυλ της.

Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση που υποχρεώνει το πανεπιστήμιο να την αποζημιώσει με 119.000 ευρώ, η ίδια είπε: «Έχω μια φυσική δυνατή φωνή, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πότε μπορεί να μιλάω δυνατά. Η δυνατή φωνή προέρχεται από το οικογενειακό μου υπόβαθρο και είναι απόλυτα κανονικός και αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων κεντροευρωπαϊκής ή ανατολικοευρωπαϊκής, εβραϊκής καταγωγής. Στη Νέα Υόρκη και τη Γερμανία, όπου έχω ζήσει και εργαστεί για χρόνια, ποτέ δε σχολιάστηκε η ένταση της φωνής μου».

«Μόνο στο Έξετερ βρέθηκα σε πίεση να αλλάξω αυτό το έμφυτο χαρακτηριστικό που είναι δομικής σημασίας για την ταυτότητά μου. Θεωρώ πως είναι ο συνδυασμός του φύλου και της έντασης της φωνής που κάποιοι συνάδελφοι επιμένουν να καταδικάζουν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια γυναίκα», ανέφερε σύμφωνα με τη Mirror.

Οι γονείς της Πλοτ γεννήθηκαν σε γερμανοεβραϊκές οικογένειες και διέφυγαν στη Βρετανία όταν ήταν παιδιά. Ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο ίδρυμα το 1990. Η ιδιότητά της είχε ήδη ανασταλεί δυο φορές πριν απολυθεί και της επιβλήθηκε ο όρος να μην έχει επικοινωνία με συναδέλφους και φοιτητές ενώ διεξαγόταν έρευνα εις βάρος της, κάτι που την έκανε να νιώσει ντροπή και απομόνωση.

Η Πλοτ είπε πως ακόμα νιώθει άγχος για το ζήτημα, καθώς το πανεπιστήμιο δήλωσε πως θα κάνει έφεση.

Η ίδια εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην εργασία της, αλλά η ετυμηγορία του δικαστηρίου κατέληξε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό, καθώς «υπάρχει ριζωμένη προκατάληψη σε βάρος της στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και στα ανώτερα κλιμάκια του πανεπιστημίου».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία: «Ολη της η ζωή ήταν επικεντρωμένη στο πανεπιστήμιο στο οποίο εργάστηκε για 30 χρόνια. Ο κοινωνικός της περίγυρος ήταν πλήρως συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιο. Οι ακαδημαϊκοί συνήθως διατηρούν την πρόσβασή τους στους λογαριασμούς email και τις εγκαταστάσεις του εκάστοτε ιδρύματος, ακόμα και όταν συνταξιοδοτηθούν. Όλα αυτά της αποσπάστηκαν λόγω της άδικης απόλυσής της. Κάθε έκφανση της ζωής και του μέλλοντός της ήταν σε κίνδυνο, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, και άδικα».

Η Πλοτ είπε πως έκανε την υπόθεσή της δημόσια ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά άδικης μεταχείρισης στο μέλλον. Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου σχολίασε: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ανακρίβειες στην ετυμηγορία, για αυτό και θα προβούμε σε έφεση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εύα Χερτζίκοβα παντρεύτηκε στα 53 τον σύντροφό της 25 χρόνων ‑ To απίθανο, απλό νυφικό της

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Η Τσέχα σούπερ μόντελ Εύα Χερτζίκοβα τέλεσε γάμο με τον Ιταλό επιχειρηματία Γκρεγκόριο Μαρσιάι σε ρομαντική τελετή στο Τορίνο, φορώντας αέρινο νυφικό του οίκου Lanvin με διαχρονική κομψότητα.

Ποια πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια ποζάρει στα 56 της χωρίς φίλτρα και «κλέβει» τα βλέμματα;

Social 13.07.2026
Η αγαπημένη τραγουδίστρια της δεκαετίας του `90 μοιράστηκε αδιαμφισβήτητη αυτοπεποίθηση μέσα από μία φωτογραφία που έγινε αμέσως viral.

Γέννησε η Μπάγια Αντωνοπούλου

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Η δημοσιογράφος και ο Νίκος Κώτσης απέκτησαν ένα υγιέστατο αγόρι

Ο Χάρισον Φορντ ημίγυμνος στο δρόμο ‑ Στα 84 του έχει ακόμα το σώμα που θα ζήλευαν πολλοί

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ο θρυλικός ηθοποιός εντοπίστηκε στο Λος Αντζελες σε πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό, αποδεικνύοντας ότι στα 84 του παραμένει πιο δραστήριος από ποτέ.

Τι είπε ο Μαζωνάκης για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης ‑ η απάντησή του που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ο τραγουδιστής αρνήθηκε κατηγορηματικά την καταγγελία του Στέφανου Παπαδόπουλου και αποκάλυψε ότι έχει ήδη κινηθεί νομικά.

Αλέκος Συσσοβίτης: Τι απάντησε όταν τον ρώτησαν γιατί δεν έκανε οικογένεια

Tabloid 13.07.2026
Ο ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τις επιλογές του στη ζωή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει γνώμη στο μέλλον.

Η Σοφία Βεργκάρα έγινε 54 ετών και «ανέβασε» το θερμόμετρο ποζάροντας με κόκκινο μπικίνι

Social 13.07.2026
Τα στιγμιότυπα που μοιράστηκε η Κολομβιανή ηθοποιός από τα γενέθλιά της στην Ιταλία

Αρης Μουγκοπέτρος: Τι είπε για τη συγκλονιστική επιστροφή του στις πίστες μετά τον ακρωτηριασμό

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ο μουσικός που έχασε δύο δάχτυλα από έκρηξη κροτίδας το Πάσχα του 2025 ανέβηκε ξανά στη σκηνή και μοιράστηκε τα συναισθήματά του.

Δανάη Μπάρκα: Τι έγραψε στην ανάρτησή της με ολόσωμο μαγιό δίπλα σε βουκαμβίλια

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Η ηθοποιός και παρουσιάστρια μοιράστηκε καλοκαιρινές φωτογραφίες έναν μήνα μετά τον γάμο της με τον Φάνη Μπότση, συνοδεύοντάς τες με ένα συγκινητικό μήνυμα για τη ζωή.

Μαζωνάκης: Τι αποκάλυψε για τον εγκλεισμό στο Δρομοκαΐτειο και ποιον κατηγορεί για προδοσία

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ο τραγουδιστής μίλησε ανοιχτά για την οικογένειά του, τον ακούσιο εγκλεισμό, την καταγγελία για ασέλγεια και τον Αντώνη Ρέμο σε συνέντευξή του στον Alpha Κύπρου.

Η Σοφία Βεργκάρα γιόρτασε γενέθλια με... 300 τούρτες!

E-Daily 3.Left Χτες
Η 54χρονη λατίνα σταρ τα έσκασε πάνω σε γιοτ με μπικίνι, μοιράζοντας στιγμιότυπα από τους εορτασμούς της μέσα από το Instagram.

Σμαράγδα Καρύδη: Πόσο πληρώθηκε στον πρώτο της ρόλο ‑ δείτε τι γίνεται όταν το μετατρέψετε σε ευρώ

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός αποκάλυψε την απόδειξη με τον πρώτο της μισθό ως κομπάρσος σε ηλικία δύο ετών, ένα ποσό που σήμερα προκαλεί έκπληξη.