E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πόσα θα πάρουν επιδότηση για την απόσυρση

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας για τις ενεργοβόρες συσκευές

Δημοσίευση 18/1/2022 | 08:40

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πόσα θα πάρουν επιδότηση για την απόσυρση

Στα σκαριά… βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης νοικοκυριών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Τη δράση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχετική ομάδα για τη σύνταξη του οδηγού εφαρμογής της έχει συγκροτήσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό άνω των 40 εκατ. ευρώ. Θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, κατά πάσα πιθανότητα σε οικιακούς καταναλωτές, τους οποίους και θα προτρέπει στην αγορά σύγχρονων και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι το ποσοστό της επιδότησης θα είναι της τάξης του 30% με 40% επί της δαπάνης προμήθειας και ταυτόχρονα θα υπάρχει και ανώτατο χρηματικό ποσό ενίσχυσης.

Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εμπλέκονται στην εκπόνηση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως αυτό θα χρηματοδοτεί μέρος του κόστους για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Πρόκειται για τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το «φούσκωμα» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνεπώς στόχος της δράσης είναι τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές αυτές συσκευές με νέες πιο αποδοτικές και λιγότερο δαπανηρές ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Η προκήρυξη του προγράμματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν αναμένεται πριν από τον Απρίλιο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδιώξει να συναντηθεί και με εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρικών οικιακών συσκευών προκειμένου να αποτυπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρήσιμες λεπτομέρειες για τις επιλέξιμες δαπάνες και τον τρόπο απόδοσης της ενίσχυσης.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ως προς το τελευταίο, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να προσανατολίζεται στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους σε αυτό και θα λαμβάνουν την έγκριση ώστε στη συνέχεια να προχωρούν στην αγορά του κλιματιστικού ή του ψυγείου ανάλογα.

Η δράση θα έχει ως κριτήριο συμμετοχής την παλαιότητα της υφιστάμενης συσκευής του νοικοκυριού. Δηλαδή, λένε στα «ΝΕΑ» πηγές, οι καταναλωτές που διαθέτουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες από τις δεκαετίες του 1990 ή του 2000 θα έχουν προτεραιότητα στην επιδότηση έναντι εκείνων που κατέχουν πιο καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές.

Θα εισέρχονται μέσω του Διαδικτύου στην πλατφόρμα, θα δηλώνουν την παλιά συσκευή τους και θα αποκτούν το δικαίωμα ενίσχυσης. Η τελευταία μάλλον θα δίνεται υπό τη μορφή εκπτωτικού κουπονιού. Δηλαδή ο καταναλωτής με αυτό θα προσέρχεται στο κατάστημα και επιδεικνύοντάς το θα αγοράζει σύγχρονη ηλεκτρική οικιακή συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η διαφορά της τιμής μετά την επιδότηση θα καταβάλλεται από το πρόγραμμα στις αλυσίδες λιανικής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο δικαιούχος της ενίσχυσης θα μπορεί να επιλέξει την αγορά συσκευών με συγκεκριμένα πρότυπα και χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης.

Πάντως στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικρατεί προβληματισμός ως προς την αναγκαιότητα ή μη της καθιέρωσης και άλλων κριτηρίων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, λένε στα «ΝΕΑ» πηγές, υπάρχει στο τραπέζι και πρόταση για την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να έχουν προτεραιότητα στην αγορά με επιδότηση ψυγείων, ψυγειοκαταψυκτών και κλιματιστικών. Με τον τρόπο αυτόν θα χρηματοδοτηθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

Επιπροσθέτως, αν δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, σχολιάζουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι παράγοντες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν εκτός της επιδότησης οικιακοί καταναλωτές που πραγματικά έχουν την ανάγκη χρηματοδότησης για την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Κατανάλωση

Τα ψυγεία, οι καταψύκτες και τα κλιματιστικά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές.

Τα ψυγεία και οι καταψύκτες λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και συνεπώς η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγάλη. Συνεπώς, όπως συνιστούν εταιρείες ενέργειας, καταναλωτικές οργανώσεις και τεχνικοί, οι καταναλωτές για να μειώσουν τις δαπάνες ρεύματος θα πρέπει να επιλέγουν τις συσκευές εκείνες με ενεργειακή κλάση «Α+++». Πρόκειται για σήμανση με την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Ως προς τα κλιματιστικά, η χρήση τους επίσης καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Ψυκτικοί και εταιρείες ενέργειας συνιστούν στους οικιακούς καταναλωτές την αγορά κλιματιστικών με την τεχνολογία inverter.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Πάφος: Τρίχρονο παιδί Βρετανών τουριστών έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του τη στιγμή που έπεσε από τον τέταρτο όροφο – Αναμένεται ένταλμα σύλληψης

Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου της 43χρονης Αμερικανίδας στην Ιρλανδία – Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον 28χρονο σύντροφό της

E-Daily 3.Left Χτες
Η 13χρονη κόρη της βρήκε τη σορό της μητέρας της το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μέσα στο υπνοδωμάτιο του κοινού τους σπιτιού

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

Πολιτική Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

Ελλάδα Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Θρήνος στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο 25χρονος πολίστας Στάθης Λαλιάς – Έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 14 Ιουλίου

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left Χτες
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.