E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί άνδρες στέλνουν φωτογραφίες με τα γεννητικά τους όργανα σε γυναίκες;

Ποιο είναι το προφίλ των ανδρών

Δημοσίευση 17/1/2022 | 16:56

Γιατί άνδρες στέλνουν φωτογραφίες με τα γεννητικά τους όργανα σε γυναίκες;

Το θέαμα προκαλεί σοκ και αηδία. Παρόλ’ αυτά άνδρες συνεχίζουν να στέλνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πχ στο messenger ανεπιθύμητες φωτογραφίες από τα γεννητικά τους όργανα. Στατιστικά στοιχεία δεν είναι γνωστά για τον αριθμό αντίστοιχων φωτoγραφιών που στέλνονται σε γυναίκες στο διαδίκτυο από αγνώστους. Ωστόσο σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα είναι γνωστό προ πολλού.

Τρόπος άσκησης εξουσίας και επιβολής

«Πολύ λίγες γυναίκες επηρεάζονται από ένα τέτοιο μήνυμα, εντούτοις πρόκειται για μια επιθετική συμπεριφορά» αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa η Σάντρα Σβαρκ, ψυχολόγος και εγκληματολόγος με ειδίκευση σε θέματα σeξουαλικής βίας. Όπως λέει η ειδικός, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ένιωσαν παρενόχληση, αποστροφή, ντροπή. Ακόμη και άγχος - ειδικά όσες έχουν βιώσει στο παρελθόν ξανά σeξουαλική βία. Μια εικόνα από το πέος ενός αγνώστου μπορεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια παλιά τραύματα.

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται καν για προσπάθεια έναρξης σeξουαλικών επαφών αλλά για σeξουαλική παρενόχληση, όπως συχνά συμβαίνει στο δρόμο και ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης» αναφέρει η Σβαρκ. Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε ότι πρόκειται κυρίως για μια προσπάθεια άσκησης εξουσίας και επιβολής.

Τι λένε άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με το φαινόμενο των φωτογραφιών ανδρικών γεννητικών οργάνων (dickpics), το προφίλ των αποστολέων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι ίδιοι δεν έχουν επίγνωση ότι πρόκειται για επιθετική πράξη, ούτε θεωρούν ότι είναι σeξιστές - ωστόσο εν τέλει η πράξη τους φέρει αυτά τα στοιχεία. Το 82% των ανδρών που συμμετείχαν στην επιστημονική έρευνα της Φλόρα Όσβαλντ (2019) θεωρούν ότι στέλνοντας αυτού του τύπου τις φωτογραφίες διεγείρουν σeξουαλικά τον/την αποδέκτη. Το 50% των ανδρών που απάντησαν ανέφεραν ότι έτσι νιώθουν ελκυστικοί. Το 51% ελπίζουν να λάβουν αντίστοιχη απάντηση με «σeξι» φωτογραφίες, ενώ ένα 53% θέλει να προκαλέσει. Τέλος 47% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν το σeξουαλικό τους ενδιαφέρον προς ένα πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Γιόνας Κνέερ «όσο αντίστοιχες συμπεριφορές δεν προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν». Ο ίδιος θεωρεί ότι αντίστοιχες πρακτικές πρέπει να διώκονται ποινικά και ότι είναι σημαντικό να γίνεται σαφές στον αποστολέα το ενδεχόμενο άσκησης μήνυσης σε βάρος του. Η ευθύνη βαρύνει πάντα τους θύτες και όχι τα θύματα. Ο Κνέερ ηγείται του πρότζεκτ «I can change» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τις σeξουαλικές παρορμήσεις τους. Ο Γερμανός ειδικός πάντως αναφέρει ότι φαινόμενα και συμπεριφορές σαν κι αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν.

Dickstinction.com

Ταυτόχρονα οι παραλήπτριες τέτοιων μηνυμάτων μπορούν να στείλουν την καταγγελία τους στην ιστοσελίδα Dickstinction.com, προκειμένου να λάβουν εμπεριστατωμένη καθοδήγηση για τον τρόπο χειρισμού αντίστοιχων περιστατικών. Μάλιστα οι ειδικοί της σελίδας συνιστούν να καταγράφονται η ώρα, το όνομα και το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών, πριν αποσταλούν. Η τελική καταγγελία είναι δυνατό να προωθηθεί στις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Ποινικό Κώδικα, όποιος αποστέλλει ή προωθεί σε άλλο πρόσωπο πορνογραφικό υλικό, χωρίς να του έχει ζητηθεί, απειλείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Στέφαν Μπιλιάουσκας από την ιστοσελίδα Dickstinction.com, πολλές φορές όσοι λαμβάνουν τέτοια μηνύματα δεν γνωρίζουν τον αποστολέα ή είναι δύσκολο να διακριβωθεί η ταυτότητά του. Μια άλλη δυνατότητα που υπάρχει στη Γερμανία είναι όσες δέχονται σχετικές φωτογραφίες να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό νούμερο έκτακτης ανάγκης για γυναίκες ή σε ειδικά συμβουλευτικά κέντρα.

Η Σβαρκ πάντως εκτικά ότι για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο μέσα στην κοινωνία για την εικόνα των φύλων, για το τι είναι συναίνεση και τι σeξουαλική βία. Από την πλευρά του ο Κνέερ θεωρεί σημαντικό να μάθουμε να ρωτάμε ποιες είναι οι σeξουαλικές ανάγκες του άλλου και πώς μπορεί κανείς να είναι σeξουαλικά ενεργός χωρίς να υπερβαίνει τα όρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισόβια σε πατέρα στη Βρετανία που σκότωσε την 5 μηνών κόρη του ‑ Της προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη και κατάγματα

Κόσμος 16.04.2026
Κατά τη σύλληψή του ο 35χρονος Σον Τζέφερσον παραπονέθηκε στους αστυνομικούς ότι οι χειροπέδες που του πέρασαν ήταν πολύ σφιχτές

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων»

Κόσμος 16.04.2026
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι τα στρατιωτικά στοιχεία που έχουν αναπτυχθεί στο νησί λόγω των εντάσεων με το Ιράν δεν πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμη παρουσία

Το έκανε πάλι ο Ράμα: Γονάτισε ξανά μπροστά στην Μελόνι κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 16.04.2026
Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει κάνει παράδοση το να γονατίζει μπροστά στην Ιταλίδα πολιτικό

Θανατηφόρο τροχαίο στο Πικέρμι: Οδηγός Ι.Χ. πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα

Κόσμος 16.04.2026
Ο άτυχος οδηγός της μοτοσικλέτας σκοτώθηκε από την σφοδρή σύγκρουση, ενώ συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου που πέρασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας της Λ. Σπατών

Πάτρα: Προφυλακιστέος 32χρονος για την αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς στο Σούλι

Κόσμος 16.04.2026
Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και αναζητείται ο βασικός κατηγορούμενος, 30 ετών, αλβανικής υπηκοότητας

Κεφαλονιά: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα όσα έγιναν στα ΤΕΠ όταν εισήχθη η Μυρτώ

Ελλάδα 16.04.2026
Την ανακοίνωση υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μαρτίνης, κι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους

Τραμπ: Ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Κόσμος 16.04.2026
Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοσεφ Αούν και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εκεχειρία 10 ημερών, προκειμένου να επιτύχουν την ειρήνη

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 33χρονος που έπεσε από ταράτσα

Ελλάδα 16.04.2026
Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης

Κινηματογραφική καταδίωξη ανηλίκων στο κέντρο του Ηρακλείου – Δεν σταμάτησαν σε έλεγχο της Τροχαίας

Ελλάδα 16.04.2026
Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν, όταν εγκατέλειψαν το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν σε ένα στενό και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή

NASA: Ο αστεροειδής «Απόφις», ο «θεός του χάους», αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη

Tech + Science 16.04.2026
Ονομάστηκε έτσι από τον αιγυπτιακό θεό του χάους και του αιώνιου σκότους, και ο μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη το 2029, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης

«Χτύπα μια πόρτα και πες πεθαίνει»: Λυγίζει και ξεσπά η αδελφή της Μυρτούς που έχασε τη ζωή της στο Αργοστόλι

Ελλάδα 16.04.2026
«Οι φταίχτες να πληρώσουν», λέει η αδελφή της 19χρονης - Δείτε το βίντεο