E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης

Δημοσίευση 29/12/2021 | 19:12

Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:47 της Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης.

Η δόνηση είχε επίκεντρο στα 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης, με εστιακό βάθος στα 59,1 χιλιόμετρα.

Η νέα δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο με την πρωινή των 5,7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο.


Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη για τον πρωινό σεισμό, δήλωσε πως αν και σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης.

Φαινομενικά όπως επεσήμανε, ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

«Ο νέος σεισμός μας βάζει σε διαδικασία διερεύνησης. Μάλλον πρόκειται για ένα ρήγμα πάνω στο τόξο και με βάση αυτό δεν περιμένουμε πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Ελπίζουμε να μην συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως μας ανησυχεί ιδαίτερα η διέγερση στο θαλάσιο χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Ηράκλειο βρισκόταν ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την ώρα του μεγάλου σεισμού.

«Ο σεισμός αυτός έγινε στη θάλασσα και η τελική τιμή του είναι στα 5,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 60, τελικά, χιλιόμετρα», τόνισε μιλώντας στο cretapost o ο κ. Τσελέντης ο οποίος ανέφερε ότι ένιωσε τον μεγάλο σεισμό.

«Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσελέντης.

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Τέλος ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα» ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»